Σημαντική κάμψη καταγράφεται το τελευταίο τρίμηνο στις αγορές ακινήτων από Κινέζους, με αφορμή το μπλόκο στις συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών και τους αυστηρότερους ελέγχους κεφαλαίων.
Οπως επισημαίνουν οι μεσίτες, οι αγορές συνεχίζονται αλλά με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς, και πολλές φορές από Κινέζους οι οποίοι έχουν ήδη αποκτήσει άδεια παραμονής μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα» σε Ελλάδα ή Κύπρο. Γι’ αυτό και προβλέπουν πως φέτος η αγορά της Αθήνας μπορεί να σκοντάψει ελαφρώς.
Οι Κινέζοι αγοραστές, με στόχο την απόκτηση «Χρυσής Βίζας», είχαν μόνο πέρυσι αγοράσει περισσότερα από 1.000 ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ οι συνολικές τους επενδύσεις στην ελληνική αγορά real estate ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.
Εχουν, μάλιστα, την πρώτη θέση με διαφορά στο πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» για την απόκτηση πενταετούς άδειας παραμονής με αγορά ακινήτου άνω των 250.000 ευρώ στη χώρα μας. Με βάση τα στοιχεία του οργανισμού Enterprise Greece, μέχρι τον Νοέμβριο του 2018 είχαν χορηγηθεί 9.756 χρυσές βίζες σε ξένους επενδυτές και τις οικογένειές τους. Οι 5.367 έχουν δοθεί σε Κινέζους, οι 1.028 σε Τούρκους, ενώ τρίτοι έρχονται οι Ρώσοι, στους οποίους έχουν χορηγηθεί 1.012 άδειες, σε επενδυτές από Λίβανο έχουν χορηγηθεί 336, από το Ιράκ 325, από Αίγυπτο 285 και από Συρία 200.
Στην αγορά ακινήτων υποστηρίζουν πως μετά τη μεγάλη διάσταση που έλαβε η υπόθεση με τις συναλλαγές με τερματικά POS (δηλαδή με πιστωτικές κάρτες) μέσω εταιρειών του επιχειρηματία Ευάγγελου Παπαευαγγέλου καθώς και άλλων επιχειρήσεων, οι τράπεζες «έκλεισαν τις πόρτες στους Κινέζους».
Οι τελευταίοι φέρονται να χρησιμοποιούσαν συναλλαγές μέσω POS πιστωτικών καρτών για να παρακάμπτουν τους κεφαλαιακούς ελέγχους της Κίνας και να αγοράζουν ακίνητα στη χώρα μας, ώστε στη συνέχεια να εξασφαλίζουν άδειες παραμονής για ολόκληρη την οικογένεια. Μέσω των POS είχαν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες αγορές ακινήτων στην Ελλάδα, όχι μόνο μέσω του ομίλου Destiny του κ. Παπαευαγγέλου, αλλά και μέσω άλλων μεσιτικών γραφείων ή ιδιοκτητών ακινήτων.
Μέσω των συναλλαγών με POS, οι Κινέζοι αγοραστές ακινήτων στην Ελλάδα φέρονται να έβγαζαν τα χρήματα από την Κίνα σταδιακά. Συνήθως, για να καλυφθεί το ποσό των 250.000 ευρώ που απαιτεί το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» στη χώρα μας, πραγματοποιούσαν πέντε ή έξι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες. Ετσι, μόνο η Destiny Επενδυτική, η εταιρεία του κ. Παπαευαγγέλου που ασχολείται με την κατασκευή και διαχείριση ακινήτων, φέρεται να έχει πουλήσει σε Ασιάτες (κυρίως Κινέζους) 152 κατοικίες, συνολικής αξίας περί τα 40.000.000 ευρώ και να έχει λάβει προκαταβολές άλλα 20.000.000 ευρώ για ακίνητα που έχει υπό κατασκευή ή προς πώληση.
Αφού έβγαζαν τα χρήματα από την Κίνα μέσω των POS, για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή στην Ελλάδα έπρεπε, με βάση το νόμο, ο αγοραστής να εμφανιστεί στον συμβολαιογράφο με δίγραμμη επιταγή που αντιστοιχούσε στην αξία του ακινήτου. Συνεπώς, για να υπογραφεί το συμβόλαιο μεταβίβασης, ο πωλητής, που είχε υπογράψει προσύμφωνο με τον αγοραστή, αναφέρουν οι πληροφορίες, μετέφερε τα χρήματα που είχε σταδιακά εισπράξει σε λογαριασμό του Κινέζου στην τράπεζα με την οποία συνεργάζονταν. Ο τελευταίος στη συνέχεια έπαιρνε δίγραμμη επιταγή και τα χρήματα επέστρεφαν στον πωλητή του ακινήτου, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Εκτός από τα POS, οι Κινέζοι αγοραστές χρησιμοποιούσαν και μια δεύτερη μέθοδο για να αποκτήσουν «Χρυσή Βίζα» στην Ελλάδα ή άλλες χώρες της Ευρώπης. Οπως εξηγούν στελέχη της αγοράς ακινήτων, λειτουργούν ακόμα και σήμερα «σύμβουλοι», οι οποίοι έναντι μεγάλης προμήθειας (που φτάνει το 2% ή 3%) παίρνουν χρήματα των Κινέζων στην Κίνα και τους δίνουν αντίστοιχο ποσό μέσω τραπεζών του Χονγκ Κονγκ ή της Σιγκαπούρης, όπου δεν υπάρχουν κεφαλαιακοί έλεγχοι. Ετσι αγοράζουν το διαμέρισμα στην Αθήνα, χωρίς να ανησυχούν για τα capital controls. Ομως εσχάτως έχουν γίνει πιο αυστηροί οι έλεγχοι κεφαλαίων και οι τράπεζες ζητούν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως ο αγοραστής του ακινήτου στην Ελλάδα είναι το ίδιο πρόσωπο με τον κάτοχο του λογαριασμού σε Χονγκ Κονγκ ή Σιγκαπούρη και μπορεί να δικαιολογήσει την προέλευση των κεφαλαίων, κάτι δύσκολο ενίοτε.
Στην αγορά ακινήτων θεωρούν, πάντως, πως το «μούδιασμα» δεν συνδέεται μόνο με το γνωστό θέμα των POS, αλλά και με το γεγονός ότι οι τιμές έχουν εκτοξευθεί, ειδικά σε περιοχές που αποτελούσαν αρχικά στόχο των Κινέζων και άλλων ξένων αγοραστών. Οι ίδιοι επισημαίνουν πως γι’ αυτό τον λόγο πραγματοποιούνται πλέον περισσότερες συναλλαγές εκτός του κέντρου της Αθήνας. Από τις 3.620 άδειες διαμονής που είχαν χορηγηθεί από την έναρξη του προγράμματος «Χρυσή Βίζα» το 2013 μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο, οι 1.143 αφορούσαν ακίνητα στο κέντρο της πρωτεύουσας!