Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιχτοί λογαριασμοί με τους θεσμούς

Τελειώνει η δεύτερη μεταμνημονιακή παρακολούθηση και αρχίζει το τρέξιμο για τα «προαπαιτούμενα». Στο διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, οι περισσότερες δυσκολίες. Η γκρίνια για τον κατώτατο μισθό και το «κατενάτσιο» για τις 120 δόσεις στην Εφορία.

Ανοιχτοί λογαριασμοί με τους θεσμούς

Με την έκδοση ανακοινώσεων από την Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσω των οποίων αναμένεται να στέλνονται κάποια πρώτα μηνύματα καθυστερήσεων προς την πλευρά της κυβέρνησης, σήμερα κλείνει ο δεύτερος γύρος μεταμνημονιακής αξιολόγησης στην Αθήνα.

Αρκετοί λογαριασμοί εκτιμάται πως θα μείνουν ανοιχτοί μετά την αναχώρηση των θεσμών, με τον χρόνο πλέον να μετρά αντίστροφα. Έως τα μέσα Φεβρουαρίου, οι εκκρεμότητες θα πρέπει να έχουν τακτοποιηθεί, προκειμένου η έκθεση της Κομισιόν, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 27 Φεβρουαρίου, να μη δημιουργεί προσκόμματα στη λήψη απόφασης εκταμίευσης της δόσης των 644 εκατ. ευρώ από κέρδη ομολόγων στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Οι μεγαλύτερες αποστάσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς εντοπίζονται στο διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη. Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας της 28ης Φεβρουαρίου, όχι μόνο στα μέσα Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει υπάρξει συμφωνία για τα όρια κάλυψης της πρώτης κατοικίας και τα κριτήρια επιδότησης δόσεων στεγαστικού δανείου, αλλά να έχουν πάρει και μορφή νομοσχεδίου. Πηγές με γνώση των συζητήσεων χαρακτηρίζουν το μέτωπο των διατάξεων αυτών ως το υπ’ αριθμόν ένα ανοιχτό κεφάλαιο.

Το δεύτερο κεντρικό μέτωπο αφορά στον κατώτατο μισθό. Οι θέσεις των δύο πλευρών είναι καταγεγραμμένες. Οι θεσμοί, με ηπιότερη τη στάση της Κομισιόν και «αυστηρότερη» αυτή του ΔΝΤ θεωρούν πως πρέπει να αποφευχθεί μια υπέρμετρη αύξηση του κατώτατου μισθού. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει βάλει στο τραπέζι την πρόταση της επιτροπής για αυξήσεις 5%-10%, θέλοντας σύμφωνα με πληροφορίες να κινηθεί περισσότερο κοντά στο 10% παρά στο 5%.

Επί του θέματος, δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων καθώς τυπικά ακολουθήθηκε η διαδικασία η οποία προβλέπεται στον σχετικό νόμο. Καραδοκεί όμως ο κίνδυνος αρνητικής τοποθέτησης της Κομισιόν και του ΔΝΤ στις εκθέσεις τους, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το «σήμα» που θα σταλεί στις αγορές και τη στάση τους έναντι των σχεδιαζόμενων βημάτων σταδιακής επανόδου σε αυτές, με εκδόσεις ομολόγων. Το σχέδιο έκδοσης πενταετούς ομολόγου παραμένει ενεργό και αναζητείται το κατάλληλο timing για την έξοδο.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι ο υποκατώτατος μισθός θα καταργηθεί και ο κατώτατος θα αυξηθεί από την 1η Φεβρουαρίου, με τη σχετική υπουργική απόφαση να αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας.

Στο μέτωπο των ρυθμίσεων οφειλών, το οικονομικό επιτελείο, σταθμίζοντας τα δεδομένα, φαίνεται να πηγαίνει πίσω τα σχέδια άμεσης ενεργοποίησης των 120 δόσεων για οφειλές στην Εφορία. Το σενάριο για νέα ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις προς την εφορία δεν εγκαταλείπεται, αλλά θα έρθει αργότερα, στον κατάλληλο χρόνο και σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη συνεδρίαση της 11ης Μαρτίου και το σφράγισμα της δόσης. Όπως ανέφερε άλλωστε χθες σχετικά κυβερνητική πηγή, μέχρι τώρα δεν έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς.

Αντίθετα, η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς κριτήρια και σε έως 120 δόσεις, σχεδιάζεται να ενεργοποιηθεί τον Μάρτιο. Πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν χθες πως «η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με τις προδιαγραφές που έχουν περιγραφεί από την υπουργό Εργασίας, θα νομοθετηθεί εντός Φεβρουαρίου και θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο. Οι θεσμοί ενημερώθηκαν σχετικά από το Υπουργείο Εργασίας στις συναντήσεις, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, των προηγούμενων ημερών».

Τα «αγκάθια» στον δρόμο προς τη δόση των 644 εκατ. ευρώ δεν σταματούν εδώ. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες δεν μηδενίστηκαν στο τέλος του 2018, όπως ήταν ο τελευταίος αναθεωρημένος στόχος και τώρα πλέον ζητείται «σαφής και ισχυρή πτωτική τάση», όπως ανέφερε χθες στέλεχος με γνώση των συζητήσεων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα κρατά για μία ακόμα φορά την ανάσα της έως της 11 Μαρτίου, αναφορικά με τη νέα παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου, έως το τέλος Ιουνίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως επί του θέματος οι θεσμοί δεν προέβαλαν ενστάσεις. Πλην όμως, υπάρχει το ενδεχόμενο ορισμένα κράτη-μέλη να θέσουν θέμα στο Eurogroup, ζητώντας νέα ισοδύναμα μέτρα…

Παρότι το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι ισχυρό, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Παρά τις καθυστερήσεις και την «γκρίνια» σε επιμέρους θέματα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο να μην εκταμιευθεί η δόση των 644 εκατ. ευρώ στην ώρα της. Στο ίδιο μήκος κύματος άλλωστε κινήθηκαν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί.

Υπάρχουν καθυστερήσεις αλλά και αισιοδοξία ότι τα μεταμνημονιακά «προαπαιτούμενα» τελικά θα καλυφθούν…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v