«Τρέχει» το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τη μείωση των NPLs

Θετική είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ανταπόκριση της DG Comp και των θεσμών στην πρόταση της κυβέρνησης για την εφαρμογή του μηχανισμού Asset Protection Scheme. Στόχος, το σχήμα να είναι λειτουργικό τον Απρίλιο.

«Τρέχει» το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τη μείωση των NPLs

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης, Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού και Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) για την όσο το δυνατόν ταχύτερη εφαρμογή του μηχανισμού Asset Protection Scheme (APS), ο οποίος θα υποστηρίξει με εγγύηση του δημοσίου -κατά τα πρότυπα του μοντέλου που υιοθέτησε η Ιταλία- τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους από 15 έως 20 δισ. ευρώ.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η Κομισιόν έχει δώσει το πράσινο φως στο υπουργείο Οικονομικών και η επενδυτική τράπεζα JP Morgan, που τρέχει το project για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου, χτίζει τις τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου, με στόχο ο μηχανισμός να είναι έτοιμος τον Απρίλιο.

Σε ό,τι αφορά τα κρίσιμα σημεία του σχεδίου, όπως το αν η εγγύηση του δημοσίου θεωρηθεί κρατική στήριξη, γεγονός που αντιβαίνει με τους κανόνες που έχει θέσει η DG Comp, οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι το ζήτημα αυτό έχει διευθετηθεί με θετικό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα έχει βρεθεί και η φόρμουλα για το rating των ομολόγων-εγγυήσεων.

Από την πλευρά του, το δημόσιο μέσω της εγγύησης εξετάζεται να παίρνει από τις τράπεζες ένα ποσοστό προμήθειας, όπως για παράδειγμα έγινε στη Βρετανία, όπου η προμήθεια ήταν 2% επί της συνολικής εγγύησης και πληρώθηκε από τις τράπεζες σε βάθος χρόνου.

Το ατού της εγγύησης

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι ο μηχανισμός στήριξης των τιτλοποιήσεων μέσω του APS ανοίγει τον δρόμο για την άμεση και γρήγορη αντιμετώπιση μεγάλου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων, πόσω μάλλον όταν η Eurobank λύνει το δικό της πρόβλημα με ίδια μέσα μετά τη συγχώνευση με την Grivalia.

«Δεν έχουν όλες οι τράπεζες αυτή τη δυνατότητα και τα ίδια εργαλεία», αναφέρει πηγή και προσθέτει: «Έτσι, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, κυρίως η θετική ανταπόκριση της Κομισιόν στην υλοποίηση και εφαρμογή του, ανοίγει τον δρόμο για μια πρώτη σοβαρή κίνηση αντιμετώπισης του προβλήματος των NPLs για το σύνολο του κλάδου».

Αξίζει να αναφερθεί ότι χωρίς τις εγγυήσεις, η τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων επιβαρύνει τα προβληματικά στοιχεία του ενεργητικού μιας τράπεζας και προκαλεί κεφαλαιακές ζημίες. Συγκεκριμένα, όταν μία τράπεζα προχωρά σε τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, εκδίδει ένα ομόλογο senior, το οποίο ο επόπτης την αναγκάζει να το κρατήσει, άρα κρατά και το ρίσκο (το προβληματικό κομμάτι). Για παράδειγμα όταν η τράπεζα έχει εκδώσει ένα senior ομόλογο (σ.σ. στο πλαίσιο της τιτλοποίησης) ύψους 1 δισ. ευρώ ισομερώς αυξάνονται και τα risk assets της και άρα επηρεάζονται τα κεφάλαια.

Η Asset Protection Scheme θα έρθει μέσω των κρατικών εγγυήσεων να εγγυηθεί το κόστος της διακράτησης του risk asset και έτσι θα μηδενισθεί το ρίσκο του senior bond. Εν συνεχεία, εφόσον υπάρχει αυτή η εγγύηση, το senior ομόλογο θα γίνει ratting (σ.σ. θα ανέβει η πιστοληπτική του ικανότητα) και η τράπεζα θα μπορεί να πουλήσει μέρος ή ολόκληρο σε τρίτους, γεγονός που θα ωφελήσει τα κεφάλαιά της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v