Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα εγκαταστήσει ο ΔΕΔΔΗΕ 7,5 εκατ. «έξυπνους μετρητές»

Την πρόταση προς το υπουργείο ΠΕΝ για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου 1,2 δισ. ευρώ παρουσιάζει στο Euro2day.gr ο αναπληρωτής CEO του Διαχειριστή. Σύσταση θυγατρικής και παραχώρηση της ιδιοκτησίας μέρους των παγίων της ΔΕΗ. Τι απαντά για το κόστος των ρευματοκλοπών.

Πώς θα εγκαταστήσει ο ΔΕΔΔΗΕ 7,5 εκατ. «έξυπνους μετρητές»

Πρόταση για την απεμπλοκή και τη δρομολόγηση του μεγάλου επενδυτικού σχεδίου ύψους 1,2 δισ. ευρώ της εγκατάστασης των έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας έχει απευθύνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αθανάσιος Μισδανίτης.

Ο κ. Μισδανίτης αποκαλύπτει το περιεχόμενό της με δηλώσεις του στο Euro2day.gr, ενώ ταυτόχρονα παραθέτει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών.

Ειδικότερα, και σε σχέση με το έργο της αποψίλωσης των 7.500.000 παλιών και αναλογικών ρολογιών της ΔΕΗ και την αντικατάστασή τους από τους σύγχρονους, που έχουν τη δυνατότητα της on line καταμέτρησης της ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Μισδανίτης επισημαίνει: «Προτείναμε στο υπουργείο τη σύσταση θυγατρικής εταιρίας του Διαχειριστή Δικτύου, που θα έχει αποκλειστικό σκοπό τη χρηματοδότηση και την τοποθέτηση των έξυπνων μετρητών». Σύμφωνα με τον ίδιο, «προϋπόθεση είναι η ΔEΗ να παραχωρήσει στην ιδιοκτησία της θυγατρικής του Διαχειριστή μέρος των παγίων της αξίας 200 εκατ. ευρώ, για την ακρίβεια τους παλιούς μετρητές».

Με τον τρόπο αυτό η δημόσια επιχείρηση θα προικοδοτήσει τη νέα εταιρία κι εκείνη με τη σειρά της θα αναζητήσει χρηματοδότηση και με την τεχνογνωσία που διαθέτει, θα τρέξει το έργο του roll out.

Ο Διαχειριστής έχει ερευνήσει τα μοντέλα που έτρεξαν στην Ε.Ε. για την αντικατάσταση των παλιών μετρητών με νέους. Όπως διαπίστωσε, όπου εκχωρήθηκε το συγκεκριμένο έργο στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα στην Αγγλία και τη Γερμανία, αυτό κόλλησε. Και ο λόγος έχει να κάνει με την απροθυμία των καταναλωτών να υποβάλουν αίτηση και να πληρώσουν για την αντικατάσταση των παλιών ρολογιών. Ουσιαστικά, με την ανάληψη του έργου από τους προμηθευτές, η επιτυχής υλοποίησή του επαφίεται στους καταναλωτές.

Τα επιτυχημένα μοντέλα που εντόπισε ο ΔΕΔΔΗΕ είναι στις χώρες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Εκεί το roll out το έτρεξαν οι αντίστοιχοι Διαχειριστές Δικτύου Διανομής. Τα οφέλη έχουν να κάνουν με τον κεντρικό σχεδιασμό, την επίτευξη του καλύτερου συνδυασμού υψηλής τεχνολογίας - χαμηλού κόστους, λόγω της μαζικής εγκατάστασης έξυπνων μετρητών. Οι Διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν το έργο ανά πόλη ή περιφέρεια και συνεπώς αποφεύγουν τις αιτήσεις των καταναλωτών.

Η πονεμένη ιστορία των έξυπνων μετρητών

Στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2013 το πιλοτικό έργο της αντικατάστασης και τοποθέτησης 200.000 έξυπνων μετρητών, με προκήρυξη διαγωνισμού από τον ΔΕΔΔΗΕ. Ωστόσο, οι δύο εταιρίες που κατέληξαν στην τελική φάση επιδόθηκαν σε μπαράζ προσφυγών η μία κατά της άλλης, με αποτέλεσμα πέντε χρόνια μετά να μην έχει αλλάξει ούτε ένα ρολόι της ΔΕH.

«Η άντληση αυτής της εμπειρίας οδήγησε τον ΔΕΔΔΗΕ στο να καταθέσει την προαναφερόμενη πρόταση», εξηγεί ο κ. Μισδανίτης στο Euro2day.gr.

Ποιος είναι ο χρόνος όμως της υλοποίησης αυτού του έργου; «Από τη στιγμή που θα το αναλάβει η θυγατρική μας, σε πέντε με επτά χρόνια θα έχουμε αντικαταστήσει και τα 7.500.000 ρολόγια. Στα πρώτα τέσσερα χρόνια, το 80% του έργου θα έχει υλοποιηθεί», δηλώνει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή.

Τα οφέλη  

Στην Ελλάδα, το περίπου 50% της καταναλωθείσας ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφεται με τηλεμέτρηση. Από αυτό το ποσοστό, το σχεδόν 15% αφορά την Υψηλή Τάση (ΑΔΜΗΕ) και το περίπου 35% καταναλωτές της Μέσης Τάσης και μεγάλους της Χαμηλής Τάσης.

Η πλειονότητα του νέου έργου, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, αφορά τα νοικοκυριά. Οι καταναλωτές, με την τοποθέτηση των έξυπνων μετρητών, θα έχουν τη δυνατότητα μέσω εσωτερικής οθόνης (όπως είναι η αντίστοιχη της αυτόνομης θέρμανσης) να βλέπουν απευθείας και σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση και το ύψος αυτής, αλλά και να ειδοποιούνται για το πότε τους συμφέρει να κάνουν χρήση των πλέον ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών.

Το μέσο κόστος μετρητή είναι γύρω στα 100 ευρώ και αυτό το κόστος, αν τελικά μετακυλιστεί στους καταναλωτές από τον Διαχειριστή, μπορεί να επιμεριστεί με πολλές δόσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Από κει και πέρα, ο ΔΕΔΔΗΕ μέσα από τα κέντρα τηλεμέτρησης που θα υποδέχεται τα δεδομένα, θα μπορεί να ελέγχει τις απώλειες φορτίων, είτε αυτές που αποδίδονται σε φυσικά αίτια είτε εκείνες που προέρχονται από τις ρευματοκλοπές. Αποκτά τη δυνατότητα της απευθείας παρέμβασης στο δίκτυο και της γρήγορης αντιμετώπισης των παραβάσεων, αλλά και της αποκατάστασης των βλαβών.

Η αλήθεια για τις ρευματοκλοπές           

Για πρώτη φορά η παραβατικότητα στις ρευματοκλοπές παρουσιάζει κάμψη. Όπως σημειώνει στο Euro2day.gr ο Θανάσης Μισδανίτης, «από τον Μάρτιο του 2017 τέθηκε σε ισχύ το νέο, πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών. Αυτό προβλέπει προσαύξηση κατά 70% της αξίας της κλαπείσας ηλεκτρικής ενέργειας κι επιπλέον και την επιβολή προστίμων από 350 έως 700 ευρώ σε συνδυασμό και με την ένταση των ελέγχων του Διαχειριστή. Τα πρώτα δείγματα που έχουμε μας δείχνουν μία, για πρώτη φορά, κάμψη της παραβατικότητας».

Ο ΔΕΔΔΗΕ ακόμη δεν έχει τα συγκεκριμένα, συνολικά, αποτελέσματα αλλά οι τάσεις δείχνουν σίγουρα ένα φρενάρισμα των ρευματοκλοπών.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, «υπό το νέο καθεστώς εντάχθηκαν 6.500 παραβάσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό έχουν ήδη εισπραχθεί τα 5 εκατ. ευρώ. Εκτιμούμε ότι τα ποσά θα είναι μεγαλύτερα, αφού ο παραβάτης μπαίνει σε πλάνο καταβολής των προστίμων εντός 10 μηνιαίων δόσεων».

Με το προηγούμενο ρυθμιστικό πλαίσιο, ο παραβάτης παραπέμπονταν σε δίκη και στο μεταξύ πλήρωνε μόνο την αξία της κλαπείσας ενέργειας και στη συνέχεια αθωωνόταν.

«Η μείωση των ρευματοκλοπών θα έχει όφελος για τους καταναλωτές. Το κόστος τους, όσο αυξανόταν, επιβάρυνε τα τιμολόγια ρεύματος. Οι προμηθευτές μετακυλούσαν το κόστος. Τώρα αυτό θα μειωθεί από τα τιμολόγια», εξηγεί ο κ. Μισδανίτης.

Ο ίδιος παράλληλα υπογραμμίζει πως «το κόστος των ρευματοκλοπών το 2017 ανήλθε στα 80 εκατ. ευρώ, σύμφωνα και με τα πιστοποιημένα στοιχεία της ΡΑΕ». Και προσθέτει απαντώντας ουσιαστικά στα διάφορα άλλα μεγέθη που παρουσιάζονται: «Το κόστος των ρευματοκλοπών δεν αφορά σε διαφυγόντα έσοδα ή κέρδη ενός προμηθευτή ρεύματος. Ο προμηθευτής τα εισπράττει από τα τιμολόγια ρεύματος που πληρώνουν οι πελάτες του».   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v