Με γοργό ρυθμό μειώνουν τα δάνεια που πήραν το 2015 από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ελληνικές τράπεζες και ήδη πριν από λίγες ημέρες εκτός ELA, καθώς μηδένισε την έκθεσή της, βρέθηκε και η Τράπεζα Πειραιώς (σ.σ. είχε προηγηθεί η Εθνική τον Δεκέμβριο του 2017).
Ο μηδενισμός της ακριβής -επιτόκιο 1,55%- ρευστότητας του ELA αποτελεί για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρωταρχικό στόχο, προκειμένου να ξεκινήσουν έστω και δειλά τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι και οι άλλες δύο τράπεζες, Eurobank και Alpha Bank, θα ξεμπερδέψουν με τον ακριβό ELA εντός του φθινοπώρου.
Παρά, όμως, τη συνεχή μείωση των δανείων που έχουν λάβει από τον Έκτακτο Μηχανισμό, οι τράπεζες δεν προχωρούν σε αύξηση των χορηγήσεων -με βάση τα πλάνα τους έως το τέλος του 2018, θα δοθούν αθροιστικά χορηγήσεις της τάξης των 8 δισ. ευρώ-, γεγονός που οι ίδιες πηγές αποδίδουν στις εξής αιτίες:
-Πρώτον, στη μικρή ακόμα ζήτηση για νέα δάνεια από υγιείς επιχειρήσεις. «Προς το τέλος του έτους, κυρίως από το 2019 και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, εκτιμούμε ότι και οι επιχειρηματίες, από τους νεόκοπους μέχρι τους παραδοσιακούς, θα γίνουν πιο εξωστρεφείς και θα προχωρήσουν στην υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Η αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων με νέα δεν αποτελεί υγιή τραπεζική χρηματοδότηση».
-Δεύτερον, οι τράπεζες, όσο ακόμη χρωστούν στον ELA σε συνδυασμό με τη μικρή ακόμη επιστροφή καταθέσεων, δεν ανοίγουν τη στρόφιγγα, καθώς δεν έχουν ιδιαίτερα περιθώρια να το πράξουν.
-Τρίτον, προέχει η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία όσον αφορά τις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και όσα δάνεια βρίσκονται σε νομική προστασία (σ.σ. κυρίως του νόμου Κατσέλη) θα απελευθερώσει ρευστότητα για το σύστημα, η οποία αναμένεται να οδηγηθεί απευθείας στην αγορά.
Θα φέρει άρση των capital controls
Ο μηδενισμός του ELA πέραν της απελευθέρωσης των τραπεζών από την εξάρτηση του ακριβού χρήματος αναμένεται, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών, να συμβάλει και στην πλήρη άρση των capital controls. «Ένα ένα πρέπει να κλείνουν τα επιμέρους μέτωπα και να επικεντρωθούν όλες οι δυνάμεις του συστήματος στη μεγαλύτερη πρόκληση, που δεν είναι άλλη από τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων. Όσο θα μειώνονται τόσο θα ανοίγει και η στρόφιγγα των χορηγήσεων. Ωστόσο, χρειάζεται και η ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία δεν θα έρθει, αν δεν γίνουν άμεσες ξένες επενδύσεις», αναφέρει ο συνομιλητής μας.
80,5 δισ. σε τρία χρόνια
Αξίζει να αναφερθεί ότι μέσα σε τρία χρόνια, από το καλοκαίρι του 2015, οι ελληνικές τράπεζες εν μέσω capital controls, παλινωδιών στην ολοκλήρωση των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας, αλλά και κλειστής (σ.σ. το 2015 αλλά και το πρώτο μισό του 2016) διατραπεζικής αγοράς, κατάφεραν να μειώσουν τα δάνεια από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας κατά 80,5 δισ. ευρώ.
Το καλοκαίρι του 2015 τα δάνεια του ELA ανέρχονταν στα 88,9 δισ. ευρώ, το καλοκαίρι του 2016 σε 52,8 δισ. ευρώ και τώρα έχουν περιορισθεί σε μόλις 8,4 δισ. ευρώ.