Το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την «επόμενη των μνημονίων ημέρα» θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας επισήμως σήμερα στη Βουλή, με αφορμή σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει η Φώφη Γεννηματά.
Παραμένει ζητούμενο ωστόσο εάν η συζήτηση που θα ακολουθήσει, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, θα αφορά αυτό το (μείζον, για την πορεία της χώρας) ζήτημα ή εάν θα κυριαρχήσουν οι αναφορές στο Σκοπιανό ή στον Ρουβίκωνα και στο ποιος εκτρέφει τη βία (που έχουν κυριαρχήσει τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη).
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ΝΔ και ΔΗΣΥ θα προβάλουν για άλλη μία φορά το αίτημά τους για εκλογές (την... επόμενη Κυριακή όπως λένε η κ. Γεννηματά και ο Άδωνις Γεωργιάδης ή τον Σεπτέμβριο όπως ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης).
Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο ίδιος θα επιμείνει στο αναπτυξιακό σχέδιο (τουλάχιστον στην πρωτολογία του), αναδεικνύοντας τα θετικά αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης για την τέταρτη αξιολόγηση. Όπως, για παράδειγμα, τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό ή την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.
Τον λόγο θα πάρουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, καθώς και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος -ο οποίος μάλιστα θα μιλήσει νωρίς το μεσημέρι, προκειμένου να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες ενόψει του αυριανού Eurogroup.
Ερώτημα για το ΔΝΤ
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα εμφανιστεί «μετρημένος» στο ζήτημα του χρέους και της παραμονής του ΔΝΤ, δεδομένου ότι το μπρα ντε φερ του Ταμείου με το Βερολίνο παραμένει σε εξέλιξη. Θα κινηθεί πάντως στο πνεύμα και των χθεσινών μηνυμάτων από τις Βρυξέλλες ότι «τα πάντα», δηλαδή και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, θα «κλείσουν» στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, «είτε με είτε χωρίς το ΔΝΤ».
Επ' αυτού, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν καθόλου («το αντίθετο») την... κυβίστηση του Ταμείου, ώστε να παραμείνει στο... υπό λήξη πρόγραμμα, προκειμένου αφενός η έξοδος να φέρει και την υπογραφή του και, αφετέρου, να έχει αυξημένο ρόλο στη μεταμνημονιακή εποπτεία.
«Από τις 14 Μαΐου που ήρθαν τα τεχνικά κλιμάκια μέχρι της 20 του μήνα που έκλεισε το SLA ανέβασε τρεις φορές τις εκτιμήσεις του για την πορεία της οικονομίας, κάτι που δεν είχε κάνει ποτέ στο παρελθόν», σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας.
Όσον αφορά στα μέτρα της διετίας 2019-2020, κυρίως της μείωσης των συντάξεων, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αποφεύγει κάθε «υπόσχεση» περί αναστολής καθώς «τίποτα από τα συμφωνηθέντα δεν θα τεθεί υπό αμφισβήτηση από τη δική μας πλευρά, μέχρι την επίσημη λήξη του προγράμματος».
Το πώς θα γίνει η διαχείριση στη συνέχεια θα αφορά πρωτίστως πολιτική συμφωνία, ενώ τα περιθώρια θα δοθούν μέσω του Post Programme Surveillance (PPS), κατά το πορτογαλικό πρότυπο.
Το ιταλικό «αγκάθι»
Το Μαξίμου παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στην Ιταλία σε σχέση, αυτή τη στιγμή, με τις επιπτώσεις που έχουν στις αγορές και στα ευρωπαϊκά κέντρα. Το μισογεμάτο ποτήρι, όπως λένε, είναι ότι οι Βρυξέλλες δεν θα ρισκάρουν να μείνει ανοικτό το ελληνικό «μέτωπο», πόσο μάλλον στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές του επόμενου Μαΐου.
Το μισοάδειο ποτήρι αφορά την αντανάκλαση που έχουν (και θα έχουν) οι εξελίξεις στις αγορές, οι οποίες ήδη εμφανίζονται «συγκρατημένες» απέναντι στο ευρώ.
Δεν περνά απαρατήρητο άλλωστε το γεγονός ότι τα επιτόκια δεν πέφτουν με τους ρυθμούς που περίμενε (και) η Αθήνα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την προετοιμασία της σταθερής εξόδου εξόδου της χώρας στις αγορές.
Αλλά ακόμα κι έτσι, η κυβέρνηση αρνείται («και θα αρνηθεί μέχρι τέλους») την επιλογή της πιστοληπτικής γραμμής.