Ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, έβαλε «πάγο» στα σενάρια παράτασης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.
«Δεν γίνονται συζητήσεις για πράγματα όπως μια παράταση του ελληνικού προγράμματος. Οι ελληνικές αρχές είναι επικεντρωμένες στην έξοδο από το πρόγραμμα και στην ολοκλήρωση του ως τον Αύγουστο» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters.
Μιλώντας σε εκδήλωση του AltanticCouncil o επικεφαλής του Eurogroup έκανε λόγο για εντυπωσιακή ικανότητα της κυβέρνησης στην νομοθέτηση και εφαρμογή πολύ σημαντικό αριθμό μέτρων. Η Ελλάδα αναπτύσσεται και πέτυχε δημοσιονομική θέση με πρωτογενές πλεόνασμα ουσιαστικού μεγέθους. Το ζήτημα τώρα για την Ελλάδα είναι να αναλάβει την ιδιοκτησία του όλου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης.
Ο ίδιος μιλώντας αργότερα στο Αμερικανικό δίκτυο CNBC τόνισε ότι αν και υπάρχουν "ορισμένα ζητήματα" ακόμα, σε ότι αφορά το χρέος της Ελλάδας, οι Ευρωπαίοι πιστωτές, το ΔΝΤ αλλά και η Αθήνα προχωρούν, σταδιακά, προς μια διευθέτηση.
"Είμαστε σε καλή θέση να οριστικοποιήσουμε το πρόγραμμα με την Ελλάδα ... Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα στο τραπέζι που σχετίζονται με τα μέτρα ελάφρυνσης ... Έχουμε συνεργασία με όλους τους θεσμούς ώστε να φτάσουμε σε μια συμφωνία και η δική μου αίσθηση είναι ότι σαφώς και είμαστε πολύ πιο κοντά στο να κλείσουμε αυτά τα κενά από ότι ήμασταν πριν".
Σολτς: Δεν θα αποφασίσει η Γερμανία για την Ελλάδα
Από την πλευρά του ο νέος Γερμανός ΥΠΟΙΚ Όλαφ Σολτς διεμύνησε πως «δεν θα αποφασίσει η Γερμανία για την Ελλάδα», ενώ υπογράμμισε την αισιοδοξία του και οτι θα λάβουν όλα μετρα για να ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα.
Σε εκδήλωση του German Marshal Fund με τίτλο “The New German Government and the Future of Transatlantic Relations” και στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δέχτηκε ερώτηση για την Ελλάδα και για το πότε θα ξαναγίνει «μια κανονική οικονομία».
Ο κ. Σολτς απάντησε ότι όλοι παρακολουθούν την πορεία της τέταρτης αξιολόγησης και την πρόοδο της Ελλάδας στην προσπάθεια να αποπληρώσει τα χρέη της. «Είμαστε πρόθυμοι να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα και αποφάσεις για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα» δήλωσε. Σημείωσε όμως, ότι δεν θα αποφασίσει η Γερμανία για τo μέλλον της Ελλάδας αλλά ο ίδιος ο ελληνικός λαός και πρόσθεσε ότι πάρα τα προβλήματα που παραμένουν, όπως η ανεργία και η θωράκιση του τραπεζικού τομέα, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και είναι αισιόδοξος.
Στην ομιλία ο Ολαφ Σολτς ανέφερε ότι τρεις είναι οι προτεραιότητες της νέας γερμανικής κυβέρνησης: Μεταρρύθμιση της ΕΕ ώστε να αντιμετωπίσει την κρίση που δεν έχει ακόμη τελειώσει αλλά και μελλοντικές κρίσεις. Η διατήρηση της διατλαντικής συμμαχίας αφού η συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντική καθώς και η αντιμετώπιση προκλήσεων όπως ο λαϊκισμός και η αντίδραση σε έναν κόσμο που βρίσκεται σε αναστάτωση, προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες.
Αναφερόμενος στην προοπτική ενός υπουργού Οικονομικών για την Ευρωζώνη και ενός συνολικού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη, εξέφρασε σκεπτικισμό και σημείωσε ότι τα θέματα αυτά χρειάζονται περαιτέρω διαβούλευση.
Λιού: Η υπόθεση του ελληνικού χρέους «είναι σε καλό δρόμο»
Εν τω μεταξύ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, εκτίμησε πως η υπόθεση του ελληνικού χρέους «είναι σε καλό δρόμο».
Λίγο νωρίτερα ο κ. Λιου είχε κάνει ειδική αναφορά στην Ελλάδα κατά την διάρκεια συζήτησης με θέμα την αναμόρφωση της Ευρωζώνης. Στο συγκεκριμένο πάνελ συμμετείχαν μεταξύ άλλων η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.
«Συνεργαστήκαμε με την Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την περίοδο των σκληρών διαπραγματεύσεων, πολύ στενά για το θέμα Ελλάδος γιατί δεν θέλαμε να δούμε μια χώρα της ευρωζώνης να καταρρέει και να βγαίνει εκτός ευρωζώνης», είπε ο κ. Λιου.