Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΟΕ: Σε καλό δρόμο η απελευθέρωση ενέργειας

Θετικά σε γενικές γραμμές ήταν τα σχόλια του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, R. Priddle για την πορεία απελευθέρωσης ενέργειας στη χώρα μας, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη δραστικών παρεμβάσεων σε τομείς, όπως αυτός των ιδιωτικών επενδύσεων, και αυτός του λογιστικού διαχωρισμού των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ.

ΔΟΕ: Σε καλό δρόμο η απελευθέρωση ενέργειας
”Γενικώς καλά, αλλά σε κάποιους κρίσιμους τομείς χρειάζονται δραστικές παρεμβάσεις”.

Αυτό είναι με μια φράση το νόημα της έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) για την πορεία της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας. Η έκθεση παρουσιάστηκε από το διευθυντή του ΔΟΕ Robert Priddle, κατά διάρκεια συνέντευξης Τύπου παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου.

Πάντως, το σημαντικότερο που ανέφερε ο R. Priddle , είναι πως το καλοκαίρι του 2004 η Ελλάδα θα έχει έλλειψη 600 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας. Αν και δεν εξήγησε από που προκύπτει το συμπέρασμά του, σημείωσε πως είναι βέβαιος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καλύψει το κενό.

Αυτό το διαβεβαίωσε και ο Α. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος υπενθύμισε, ότι μέχρι τότε θα λειτουργούν οι μονάδες της Κομοτηνής και της Φλώρινας ενώ θα προωθηθεί και η μονάδα της ΔΕΗ στο Λαύριο. Αυτά σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ. Επίσης, είπε ότι από τις ενισχύσεις των γραμμών μεταφοράς από τα Βόρεια σύνορα της χώρας, θα έχουμε επιπλέον εισαγόμενες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε αυτά τα πλαίσια (ασφάλεια σε ηλεκτρική ενέργεια) ενέταξε και τη μονάδα των ΕΛ.ΠΕ στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τις άλλες ιδιωτικές μονάδες η κατασκευή των οποίων θα ξεκινήσει μέσα στον επόμενο χρόνο.

Ο κ. Priddle ανέφερε, ότι η Ελλάδα έχει ακολουθήσει σωστή τακτική στη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος και των πηγών εφοδιασμού, αλλά πρέπει να διασφαλίσει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στην αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας.

Στα πλαίσια της διαφοροποίησης των προμηθευτών, ο R. Priddle, επικροτεί τις πρόσφατες συμφωνίες της χώρας μας με την Τουρκία, το Αζερμπαιτζάν το Ιράν, το Καζακστάν, παρατηρεί όμως, πως ”είναι απαραίτητη μία καλά σχεδιασμένη μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων από ιδιωτικούς φορείς”.

Ο διευθυντής του ΔΟΕ, σημείωσε επίσης ότι ”απαιτούνται άμεσα περαιτέρω διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου να υπάρξει ενδιαφέρον για επενδύσεις σε νέους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρισμού” Είπε επίσης ότι πρέπει να ρυθμιστούν καταλλήλως οι στρεβλώσεις των τιμών που κυριαρχούν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τη μορφή των επιδοτήσεων και τιμών πολύ χαμηλών σε σύγκριση με το πραγματικό κόστος, εννοώντας βεβαίως τη ΔΕΗ.

Για το λόγο αυτό, τόνισε πως πρέπει να γίνει γρήγορα ο λογιστικός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ. Εκτός όμως από το λογιστικό διαχωρισμό, ο διευθυντής του ΔΟΕ, προτείνει και το ”διαχωρισμό - σπάσιμο” της ΔΕΗ σε μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες θα λειτουργούν ανταγωνιστικά μεταξύ τους, προκειμένου υπάρξει ανταγωνισμός.

Η πρόταση αυτή, έχει ξανατεθεί παλαιότερα σε έκθεση του ΟΟΣΑ. Ο Α. Τσοχατζόπουλος, ωστόσο, στάθηκε κατηγορηματικά αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική, σημειώνοντας, ότι χώρος για την δραστηριοποίηση των ιδιωτών και την λειτουργία του ανταγωνισμού θα δημιουργηθεί από αυξημένες ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια. Ξεκαθάρισε επίσης, ότι η ΔΕΗ δεν θα κατασκευάσει νέες λιγνιτικές μονάδες, αφού η χώρα μας έχει υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Επίσης ο Α. Τσοχατζόπουλος σημείωσε, ότι η Ελλάδα προχωράει με γρήγορα βήματα, συνολικά στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, μέσα στον επόμενο μήνα θα κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς, ενώ από τις αρχές του νέου έτους θα ξεκινήσουν και οι ιδιωτικές επενδύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v