Ενας ακόμα γύρος μπρα ντε φερ, ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαίους δανειστές με φόντο το ελληνικό χρέος αναμένεται να εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Στο επίκεντρο των διαφωνιών αυτή τη φορά, πέραν της δοσολογίας παρεμβάσεων στο χρέος, ώστε να χαρακτηριστεί βιώσιμο, αναμένεται να βρεθούν οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις τις οποίες θεωρείται δεδομένο ότι θα θελήσει να επιβάλλει ο σκληρός πυρήνας των χωρών μελών του Eurogroup, όταν είναι γνωστό ότι το Ταμείο έχει «αλλεργία» στην επιβολή προϋποθέσεων και όρων (conditionality).
Μια εκδοχή συμβιβασμού, αποτελεί σύμφωνα με ελληνικές πηγές με γνώση των συζητήσεων, η σύνδεση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων και ενισχυμένης εποπτείας με τη σταδιακή απόδοση των κερδών κεντρικών τραπεζών και ΕΚΤ, από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων, το ύψος των οποίων μπορεί να υπερβαίνει ακόμα και τα 6 δισ. ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Πιέρ Μοσκοβισί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο κοινοτικός επίτροπος φέρεται να μετέφερε στον υπουργό Οικονομικών τη θέση ότι δεν θα ήθελε κανενός είδους conditionality.
Πηγές των δανειστών εκτιμούν πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Και στους κυβερνητικούς κόλπους άλλωστε, πληροφορίες αναφέρουν πως έχει μεταφερθεί το μήνυμα ενός πλαισίου δεσμεύσεων 4-5 ετών με ενισχυμένη, αλλά φθίνουσα εποπτεία.
Το πλαίσιο αυτό, το οποίο θα έρθει να συμπληρώσει το ελληνικής ιδιοκτησίας πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που εκπονεί η κυβέρνηση, θα φροντίζει σύμφωνα με πληροφορίες ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες προβλέπονται στο Μνημόνιο θα ολοκληρωθούν. Από την πώληση (ή ισοδύναμη δράση) του 17% της ΔΕΗ, την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό και την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου έως την περικοπή των συντάξεων έως και κατά 18% και του αφορολογήτου στα 5.700 ευρώ. Τα κομμάτια της προηγούμενης μεταρρυθμιστικής συμφωνίας δεν ξηλώνονται. Αυτό είναι το ένα κομμάτι των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων.
Στο δεύτερο σκέλος αυτού του νέου πλαισίου, αναμένεται να προστεθούν κάποιες νέες -άγνωστες προς το παρόν- δεσμεύσεις. Αλλαγές στο Δημόσιο, είναι μία πιθανή επιλογή.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση θα φτιάξει το δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης. Κατά τις πληροφορίες ο Πιέρ Μοσκοβισί, ζήτησε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο το σχέδιο να καταρτιστεί το συντομότερο δυνατό και να υποβληθεί στην Κομισιόν, ώστε η χώρα να επιστρέψει μέσω αυτής της διαδικασίας την Ανοιξη στο πλαίσιο ελέγχου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Τελειώνει στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο η εποπτεία; Όχι. «Πρέπει να διασφαλίσουμε την εφαρμογή των μέτρων, να διευκρινίσουμε τους όρους της μεταμνημονιακής εποτείας» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μοσκοβισί τις προηγούμενες ημέρες. Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και η υποβολή ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, είναι όμως ένα δείγμα (σταδιακής) επιστροφής στην κανονικότητα.
Στο ελληνικό πρόγραμμα, εκτός από μεταρρυθμίσεις η κυβέρνηση σχεδιάζει να εντάξει και κοινωνικές παροχές. Προγραμματισμένες οι μεταρρυθμίσεις, μετρημένες οι παροχές ώστε να μην προκληθεί έκπληξη σε κανέναν τα επόμενα χρόνια όπως αναφέρεται αρμοδίως: ούτε στις αγορές, ούτε στους δανειστές, ούτε στην κοινωνία.
Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου με δημόσιες δηλώσεις τους έχουν ήδη κλείσει το μάτι για σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το μέτρο θα περιλαμβάνεται στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως επίσης και παρεμβάσεις μείωσης των φόρων. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μνημόνευσε τις προηγούμενες ημέρες τα 3,5 δισ. ευρώ της «καβάτζας» που έχουν αποτυπωθεί στο Μεσοπρόθεσμο ως πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος την επόμενη τετραετία, πέραν των αντίμετρων.
Μέτρα, αντίμετρα, εποπτεία, χρέος και 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης μπαίνουν πλέον με φόρα στο τραπέζι των δανειστών. Στόχος είναι όλα να έχουν τελειώσει στις 21 Ιουνίου, στο τελευταίο Eurogroup πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.