Μια ιδιαίτερη πρωτιά στην Ελλάδα, μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, δίνει μελέτη της EY την οποία παρουσίασε πριν τη δημοσίευσή της ο Πολ Καζαριάν, της Japonica, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
Η Ελλάδα εμφανίζει μακράν την καλύτερη επίδοση, μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, στη μηναία δημοσίευση οικονομικών στοιχείων (κρατικός προϋπολογισμός, γενική κυβέρνηση κλπ) με υπερδιπλάσια μάλιστα βαθμολογία σε σχέση με τη Γερμανία.
Με βάση τη μελέτη της Ernst and Young Greece στην κατάταξη των χωρών της ευρωζώνης, ως προς το monthly government financial reporting η Ελλάδα συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία με 152 αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Πορτογαλία με 118 και κοιτώντας αφ’ υψηλού την Γερμανία με 74 βαθμούς και τη Γαλλία με 48. Σε παγκόσμιο επίπεδο την καλύτερη αποτύπωση των οικονομικών δεδομένων του κράτους εμφανίζει η Νέα Ζηλανδία με 312 πόντους.
Τα «νέα» έμαθε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο οποίος δήλωσε τη θετική του έκπληξη επισημαίνοντας παράλληλα την τεράστια δημοσιονομική βελτίωση η οποία αποτυπώνεται στην επίτευξη από την Ελλάδα, του υψηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος, πέρυσι, στην ευρωζώνη.
Σχολιάζοντας, τα ευρήματα της ΕΥ, ο Π. Καζαράν, σημείωσε με νόημα πως «πριν από λίγα χρόνια μιλούσαμε για Greek Statistics» ενώ υπέδειξε το επόμενο πεδίο δόξης λαμπρό (κατά την άποψή του) για την Ελλάδα. Όπως είπε, τα συνολικά asset του ελληνικού κράτους, ανέρχονται σε 527 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 49.000 ευρώ ανά κάτοικο, καλώντας εμμέσως πλην σαφώς την ελληνική κυβέρνηση να τα αξιοποιήσει.