Με επιτυχία εκτιμάται ότι θα στεφθεί το εγχείρημα ανταλλαγής (swap) των ελληνικών ομολόγων που έληξε σήμερα, καθώς η συμμετοχή των κατόχων που αποφάσισαν να αντικαταστήσουν τα ομόλογα με νέα εκτιμάται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι θα κινηθεί πάνω από το 75%.
Ομολογιούχοι (hedge funds, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία) καλούνται να απαντήσουν στην πρόσκληση που αφορούσε συνολικά 20 ομόλογα ονομαστικής αξίας 29 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τίτλους που είχαν προκύψει από το PSI το 2012 και ως επί το πλείστον βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια hedge funds.
Πηγές που εμπλέκονται στη διαδικασία ανταλλαγής, για την οποία σήμερα το απόγευμα λήγει η προθεσμία, τονίζουν στο Euro2day.gr ότι «το ποσοστό συμμετοχής ξεπερνά κάθε προσδοκία καθώς σε τέτοιου τύπου swap, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για τίτλους του ελληνικού δημοσίου, αν η συμμετοχή ξεπερνά το 30% θεωρείται επιτυχία». Να σημειωθεί ότι όλοι οι ξένοι οίκοι που εξέδωσαν αναλύσεις για το θέμα τάχθηκαν υπέρ της ανταλλαγής, ενώ σε αυτή θα συμμετέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία (6 δισ. ευρώ) και οι εγχώριες τράπεζες.
Θετικό σήμα
Μολονότι το swap δεν προσθέτει φρέσκο χρήμα στα ταμεία του Δημοσίου, το εγχείρημα είναι υψίστης σημασίας για τα ομόλογα της ελληνικής δημοκρατίας, καθώς το υψηλό ποσοστό συμμετοχής των επενδυτών θα εκπέμψει σήμα ομαλοποίησης της ελληνικής οικονομίας. Πόσω μάλλον όταν τα εν λόγω ομόλογα λήξης από το 2023 έως και το 2042 αντικαταστάθηκαν με 5 νέα, χρονικής διαρκείας 5, 10, 15 και 25 έτη.
«Ενισχύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών, κυρίως όμως βελτιώνεται η εμπορευσιμότητα των ελληνικών τίτλων και εξομαλύνεται η καμπύλη», αναφέρει η ίδια πηγή και προσθέτει: «Η επιτυχία του swap θα στρώσει το έδαφος για περισσότερες εκδόσεις ομολόγων από την πλευρά του Δημοσίου».
Τον Φεβρουάριο
Ο διακανονισμός των 5 «νέων» ομολόγων θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου και σαφώς θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο. Στους άμεσους στόχους του οικονομικού επιτελείου είναι η έξοδος του δημοσίου στις αγορές αμέσως μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά και έως το Eurogroup -το αργότερο- της 22ας Ιανουαρίου υπάρξει η τελική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για την 3η αξιολόγηση, τότε το δημόσιο θα επιχειρήσει τον Φεβρουάριο νέα έκδοση ομολόγου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει την έκδοση 3τούς ομολόγου, ύψους 3-5 δισ. ευρώ.
Στόχος είναι έως το καλοκαίρι και πριν τη λήξη του μνημονίου να γίνουν έως τέσσερις εκδόσεις, ούτως ώστε να χτιστεί κεφαλαιακό μαξιλάρι περίπου 15 δισ. ευρώ. Κεφάλαια, τα οποία θα εξυπηρετήσουν τις δανειακές ανάγκες του δημοσίου έως το τέλος του 2019.