Οι διαφορετικές εκτιμήσεις αναφορικά με το μέγεθος της υπέρβασης του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος κρατούν ακόμα εκκρεμότητες μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών από την τελική συμφωνία για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Αξιόπιστες πηγές σημειώνουν πως «δεν θα δοθεί το τελικό πράσινο φως, πριν υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για το ύψος της υπέρβασης στο πρωτογενές πλεόνασμα, παρότι υπάρχει συμφωνία σε γενικές γραμμές», ενώ το σχετικό νομοσχέδιο ήδη κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέποντας μάλιστα και την πιθανότητα η παροχή προς τα χαμηλά εισοδήματα να είναι τελικά μεγαλύτερη.
Στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας, όπου μπήκαν στο τραπέζι υπερβάσεις, εκτιμήσεις και προθέσεις, η μεγαλύτερη διαφοροποίηση αφορούσε στο ύψος της υπέρβασης. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει μια απόσταση της τάξεως των 650 εκατ. ευρώ και μέχρι να υπάρχει σαφέστερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, οι δανειστές επιφυλάσσονται.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι κυβερνητικές εκτιμήσεις ανεβάζουν την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε έως και 2,6 δισ. ευρώ (αν και νεότερες πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο βάζουν τον πήχη στα 2,2 δισ. ευρώ), όταν οι δανειστές εκτιμούν πως θα είναι της τάξεως των 1,950 δισ. ευρώ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ακόμα πιο συγκρατημένο στις εκτιμήσεις του.
Σε ό,τι αφορά στις διαφορετικές εκτιμήσεις, τα χθεσινά στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 10μηνο δεν βοηθούν, αν και το «παιχνίδι» για το πρωτογενές πλεόνασμα θα κριθεί σε όρους γενικής κυβέρνησης. Το όλο θέμα δεν αποκλείεται να παραμείνει ανοικτό μέχρι και την επάνοδο των δανειστών στην Αθήνα, στα τέλη του μήνα.
Ξεκινώντας από αυτή τη βάση διαφορετικών εκτιμήσεων, η μοιρασιά του πρωτογενούς πλεονάσματος εγείρει νέα -μικρά και αντιμετωπίσιμα όπως εκτιμάται αρμοδίως- ζητήματα. Για παράδειγμα οι δανειστές επέμειναν ότι από την υπέρβαση των 1,950 δισ. ευρώ, τουλάχιστον τα 900 εκατ. ευρώ θα πρέπει να κατευθυνθούν για τη δημιουργία μαξιλαριού ασφαλείας (cash buffer), προκειμένου να καλυφθεί ο κίνδυνος μελλοντικών αναθεωρήσεων (τον Απρίλιο) από τη Eurostat. Στους υπολογισμούς του ελληνικού οικονομικού επιτελείου, το μαξιλάρι αυτό υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ.
Στο «καθαρό» κοινωνικό μέρισμα, το επίδομα δηλαδή το οποίο σχεδιάζεται από την κυβέρνηση να δοθεί εφάπαξ σε 3,4 εκατομμύρια πολίτες με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια εντός Δεκεμβρίου, το παζάρι ξεκίνησε, με το οικονομικό επιτελείο να βάζει τον πήχη στα 900 εκατ. ευρώ και τους δανειστές να αποδέχονται περίπου 700 εκατ. ευρώ.
Η απόκλιση των 20 εκατ. ευρώ -σε σχέση με τα 720 εκατ. ευρώ τα οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός- θεωρείται μικρή. Αντίστοιχα μικρές αποκλίσεις υπάρχουν και στα ποσά τα οποία θα διατεθούν για την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων εισφορών υγείας σε συνταξιούχους, αλλά και για την κάλυψη του κόστους υπηρεσιών κοινής ωφέλειας από τη ΔEH.