Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο μήνυμα Ρέγκλινγκ προς Αθήνα: Υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν...

Η Ελλάδα έχει βγει από την πολύ δύσκολη φάση, όμως πρέπει να εφαρμοστούν οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις και να υπάρξει επιστροφή σε αναπτυξιακές πολιτικές, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM.

Νέο μήνυμα Ρέγκλινγκ προς Αθήνα: Υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν...
Η μεταρρυθμιστική βούληση είναι αυτή που θα κρίνει τα πάντα στην Ελλάδα και όχι η έξοδος στις αγορές, διεμήνυσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος μίλησε στο Peterson Institute for International Economics στην Ουάσιγκτον, σε μια συζήτηση με θέμα τις ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις στην Ευρώπη, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Real.gr, σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει στις αγορές και το κατά πόσο ο ESM θα την υποστηρίξει αν αποτύχει, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει ακόμη 10 μήνες έως την ολοκλήρωση του προγράμματός της και ένα μεγάλο ποσό βοήθειας να λάβει ακόμη.

Σημείωσε ότι ήταν πολύ θετικό βήμα η έκδοση ομολόγων τον Ιούλιο και ότι υπάρχουν πολύ θετικά σημάδια ότι η έξοδος θα είναι επιτυχής.

Παρατήρησε όμως ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν και δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει βγει από την πολύ δύσκολη φάση που ήταν τα προηγούμενα χρόνια και αυτό που απομένει να γίνει είναι η εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων και η επιστροφή σε αναπτυξιακές πολιτικές.

«Πιο σημαντική από τη στρατηγική έξοδο στις αγορές είναι η συνέπεια στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η αποφασιστικότητα στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος τους επόμενους δέκα μήνες θα είναι καθοριστική για την επιτυχημένη ολοκλήρωσή του. Υπάρχουν πολύ καλές ευκαιρίες για να γίνει αυτό» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι η βοήθεια που δίνει στα διάφορα κράτη ο ESM είναι πολύ σημαντική καθώς έχει πολύ προνομιακούς όρους δανεισμού και δίνει τη δυνατότητα στα κράτη να επιστρέφουν στη βιωσιμότητα και να δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο. Ως παράδειγμα ανέφερε την Ελλάδα, η οποία όπως δήλωσε έχει λάβει από τον ESM περισσότερα χρήματα από οποιονδήποτε άλλον πιστωτή της, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 5% του ΑΕΠ της χώρας. Παράλληλα αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έχει καταβάλει η Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε τεράστια και σε κάποιο βαθμό «μη απαραίτητη».

Σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση Γεωργίου, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι δεν του αρέσει αυτό που βλέπει να συμβαίνει στην Ελλάδα και σημείωσε ότι όλες οι κυβερνήσεις έχουν εκφράσει την προσδοκία ότι θα διεξαχθεί μια δίκαιη δίκη για τον Γεωργίου. Το Εurogroup, σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, δεν μπορεί να επέμβει στο δικαστικό σύστημα της χώρας, όμως έχει καταστεί σαφές στην Ελλάδα ότι αυτή η υπόθεση δεν είναι καλή για την εικόνα της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v