Η Ελλάδα επισήμως δεν βρίσκεται στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup. Ατύπως βέβαια δεν μπορεί παρά να συζητηθεί τόσο η πρόοδος επί της υλοποίησης των 95 προαπαιτούμενων, όσο και η πρόοδος επί της πληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.
Και τα δύο μέτωπα έχουν κοινό παρονομαστή τις καθυστερήσεις, αλλά στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αισιοδοξία για κάλυψη της απόστασης τις επόμενες εβδομάδες.
Στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα στοιχεία Αυγούστου σήμαναν καμπανάκια κινδύνου για τη δόση των 800 εκατ. ευρώ, καθώς το αρχικό χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευσή της εκπνέει στο τέλος Οκτωβρίου. Η τάση διόγκωσης, αντί μείωσης, των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρείται να ανατραπεί με εμβόλιμες εκκαθαρίσεις εκκρεμών συντάξεων (αύριο από τον ΕΦΚΑ, μετά από δουλειά το Σαββατοκύριακο) και επίσπευση των πληρωμών ληξιπρόθεσμων επιστροφών φόρου.
Αν τα στοιχεία τα οποία θα αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών προς τις 20 Οκτωβρίου στον ESM συνεχίζουν να δείχνουν υστέρηση έναντι του στόχου μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 1,2 δισ. ευρώ, η δόση, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, δεν θα χαθεί αλλά η εκταμίευσή της θα απαιτήσει νέα έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στον ESM.
Στο μέτωπο των προαπαιτούμενων, η υλοποίηση προχωρά με βραδείς ρυθμούς. Πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι σήμερα το κυβερνητικό επιτελείο έχει ολοκληρώσει 15 προαπαιτούμενα από τη λίστα των 95 παραδοτέων έως τον Δεκέμβριο. Ο σχεδιασμός προβλέπει υλοποίηση επιπλέον 15 έως το τέλος Οκτωβρίου, πενήντα μέσα στον Νοέμβριο και κλείσιμο των καυτών εκκρεμοτήτων με ένα νομοσχέδιο στις αρχές Δεκέμβρη, για να βγει το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έως το τελευταίο Eurogroup του έτους στις 4 Δεκεμβρίου. Ο σχεδιασμός προϋποθέτει την επιτυχή ολοκλήρωση ενός αγώνα δρόμου, με την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψουν «κακοτοπιές».
Πέραν των καθυστερήσεων στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, στην αξιολόγηση στο δημόσιο, στον επανυπολογισμό των συντάξεων και των ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών με βάση τα πραγματικά εισοδήματα του 2016, στον προσδιορισμό του καταλόγου των μονάδων της ΔΕΗ που θα πουληθούν, ανατροπές ενδέχεται να προκαλέσει η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με πιθανά νέα μέτρα το 2018.
Επόμενος σταθμός ΔΝΤ
Μετά τις συνεδριάσεις των Eurogroup και Ecofin, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχωρεί απευθείας για Ουάσινγκτον και την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ, όπου θα έχει την ευκαιρία να λάβει μια πρόγευση των «διαθέσεων» του Ταμείου κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης. Θα έχει προηγηθεί η δημοσιοποίηση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και η πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Τα χαρτιά των δανειστών αναμένεται να ανοίξουν το τρίτο δεκαήμερο του Οκτώβρη, όταν και αναμένονται οι επικεφαλής στην Αθήνα. Μεγάλο μέρος των συζητήσεων με τους δανειστές θα μονοπωλήσουν οι περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, τα εργασιακά, με τις αλλαγές στους κανόνες για την προκήρυξη απεργιών να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο , το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αλλά και η αγορά ενέργειας, όπου ακόμα δεν έχει συμφωνηθεί η λίστα των υπό πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔEH.