Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πωλητήριο ανά μονάδα και άλλες εκπλήξεις... στο σχέδιο για τον λιγνίτη

Ξεκινούν τεχνικές συζητήσεις ΥΠΕΝ - ΔΕΗ με Βρυξέλλες για την πώληση των μονάδων των ΑΗΣ Αμυνταίου και Μελίτης. Το δικαίωμα κατασκευής νέων εργοστασίων περιλαμβάνεται στην πρόταση της ελληνικής πλευράς. Οι επιφυλάξεις της αγοράς.

Πωλητήριο ανά μονάδα και άλλες εκπλήξεις... στο σχέδιο για τον λιγνίτη

Πωλητήριο ανά μονάδα, αλλά ακόμη και κατασκευή καινούργιας σε αντικατάσταση υπάρχουσας προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα δύο συγκροτήματα των λιγνιτικών σταθμών (ΑΗΣ) Αμυνταίου και Μελίτης της ΔΕΗ στη Φλώρινα.

Αυτό αναφέρουν έγκυρες πηγές του υπουργείου ΠΕΝ στο Euro2day.gr, κάνοντας επίσης γνωστό πως ξεκινά νέος γύρος τεχνικών συζητήσεων ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και την Ευρ. Επιτροπή ως προς τη μείωση του μεριδίου της ΔEΗ στην εγχώρια παραγωγή ρεύματος, με καύσιμο τον λιγνίτη. Τα ίδια στελέχη τονίζουν ακόμη ότι η Κομισιόν εγείρει ενστάσεις ως προς την πρόταση του υπουργείου, χωρίς, όμως, ως είθισται στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων χρόνων, οι Βρυξέλλες να αποσαφηνίζουν αν έχουν διαφορετική πρόταση.

Πάντως, ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης, όπως αναφέρουν συνεργάτες του στο Euro2day.gr, θεωρεί ότι η πρόταση της ελληνικής πλευράς (σ.σ. έχει γίνει από κοινού με τη ΔEΗ) είναι τεκμηριωμένη και κατ' επέκταση αυτή και θα περπατήσει...

Όπως, λοιπόν, περιγράφουν έγκυρες πληροφορίες του Euro2day.gr, η πρόταση ΥΠΕΝ και ΔEH δίνει την ευελιξία ώστε οι δύο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου, η μία και η άδεια της δεύτερης του ΑΗΣ Μελίτης μαζί με τα ορυχεία που τις συνοδεύουν να μπορούν να πουληθούν ξεχωριστά η καθεμία και όχι μόνο ως ΑΗΣ.

Επίσης, το σχέδιο που έχει υποβληθεί στην Κομισιόν δίνει τη δυνατότητα στους υποψήφιους επενδυτές ακόμη και να αποκτήσουν την άδεια ενός σταθμού και να κατασκευάσουν στη θέση του νέο αλλά με την ίδια ισχύ.

Αυτή η πρόταση αφορά ουσιαστικά τον ΑΗΣ Αμυνταίου, ο οποίος χρειάζεται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αναβαθμιστεί περιβαλλοντικά και να πάρει παράταση ζωής... πέραν του 2019. Ο επενδυτής, σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης της ελληνικής πλευράς, μπορεί να αποκτήσει την άδεια του ΑΗΣ Αμυνταίου να μη λειτουργήσει τις δύο μονάδες του (από 273 MW είναι η καθαρή ισχύς της καθεμίας) και να κατασκευάσει μία, με τη σύγχρονη τεχνολογία που υπάρχει σήμερα και με υψηλότερη απόδοση.

Σε ό,τι αφορά στην περίπτωση του ΑΗΣ Μελίτης, ο οποίος έχει την πλέον σύγχρονη στη χώρα λιγνιτική μονάδα καθαρής ισχύος 289 MW και την άδεια κατασκευής δεύτερης, αλλά με το μικτό ορυχείο της Βεύης, στις σκέψεις του υπουργείου ΠΕΝ παραμένει η επαναπροκήρυξη του τμήματος του ορυχείου που είχε παραχωρηθεί με τον προηγούμενο διαγωνισμό στην εταιρία ΑΚΤΩΡ.

Στελέχη του υπουργείου ΠΕΝ εμφανίζονται επίσης αισιόδοξα ως προς την εκδήλωση ενδιαφέροντος επενδυτών, δείχνοντας κυρίως «παίκτες» από το εξωτερικό. Κι επιμένουν, μιλώντας στο Euro2day.gr, να «κάνουμε υπομονή μέχρι το market test».  Ταυτόχρονα υποστηρίζουν ότι η πρότασή τους για την πώληση των μονάδων θα δημιουργήσει σε λίγα χρόνια μία ισομερή κατανομή της λιγνιτικής παραγωγής ανάμεσα στη ΔEH και τους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος, με δεδομένες και τις αποσύρσεις των σταθμών της δημόσιας επιχείρησης λόγω παλαιότητας.

Τι λέει η αγορά

Πάντως, από τη μεριά της εγχώριας αγοράς, στελέχη της σημειώνουν στο Euro2day.gr πως η πρόταση του υπουργείου και της ΔEΗ δεν είναι δημοσίως γνωστή και επιπλέον δεν έχουν πληροφόρηση ως προς τις ακριβείς πτυχές και λεπτομέρειες του εγχειρήματος.

Συνεχίζουν να σημειώνουν πως η εκμετάλλευση και παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη είναι οικονομικά ασύμφορη και κυρίως στο μέλλον, λόγω των αυστηρών περιβαλλοντικών όρων που θεσπίζει η Ε.Ε. Ιδίως στο θέμα της δυνατότητας κατασκευής νέας μονάδας σε αντικατάσταση παλιάς, οι ίδιοι κύκλοι της αγοράς διερωτώνται «γιατί δεν το έχουν επιλέξει μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη σε άλλες χώρες της Ε.Ε.», όπου κι εκείνες έρχονται αντιμέτωπες με τις νέες σκληρές προδιαγραφές των Βρυξελλών.

Εντούτοις, αναμένουν να δουν ολοκληρωμένο το σχέδιο, χωρίς να παραβλέπουν και το ενδεχόμενο εκπλήξεων όπως αυτές που έκρυβε η πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v