Μία ανάσα από την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με έκδοση 5ετούς ομολόγου βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα.
Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι το σχέδιο εξόδου είναι έτοιμο και προβλέπει το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών να γίνει -εκτός κάποιου ανατρεπτικού απροόπτου - είτε την Δευτέρα, το αργότερο όμως έως το απόγευμα της Τρίτης.
Τα κεφάλαια που προσδοκά να αντλήσει το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να διαμορφωθούν στα 3-4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ θα «ανακυκλώσουν» τα ομόλογα που λήγουν στις 17 Ιουλίου.
Πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι «όλα είναι έτοιμα και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών ιδιαίτερα ζωηρό», γεγονός που αποδεικνύει το θετικό κλίμα που επικρατεί επί του παρόντες στους κόλπους των επενδυτών.
Στο μέτωπο των ξένων οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επενδυτικές τράπεζες που θα αναλάβουν το ρόλο του αναδόχου είναι έτοιμες για το εγχείρημα και τους έχει δοθεί ήδη η σχετική εντολή.
Το μόνο που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι ο ακριβής χρόνος, δηλαδή το πότε θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών: Την Δευτέρα ή την Τρίτη.
Στόχος της κυβέρνησης είναι το βήμα δανεισμού απευθείας από τις αγορές να γίνει πριν την συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – η οποία έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 20 Ιουλίου – με θέμα την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Και με δεδομένο ότι οι ευρωπαίοι δεν έχουν ακόμη αποσαφηνίσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνσή του η έκθεση θα διαπιστώνει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, γεγονός που αποτρέπει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μετά την Τετάρτη 19 Ιουλίου.
Ο σχεδιασμός
Η επικείμενη έξοδος στις αγορές προετοιμάζεται με συστηματικό ρυθμό εδώ και δύο μήνες. Οι επιτελείς του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σε συνεργασία με τον σύμβουλο του για τα ζητήματα χρέους, την ξένη τράπεζα Rothschild, έκαναν όλες τις απαραίτητες επαφές μεταξύ δανειστών, ξένων τραπεζών και επενδυτών με στόχο το εγχείρημα να στεφθεί με επιτυχία.
Πρόκειται για σημαντικό βήμα, το οποίο για να έχει θετικό αντίκτυπο στην διεθνή επενδυτική κοινότητα, θα πρέπει να έχει διατηρησιμότητα και όχι πρόσκαιρο χαρακτήρα.
Πηγές με γνώση του θέματος τονίζουν ότι τα εμπλεκόμενα μέρη δεν έχουν προετοιμάσει μόνο την έκδοση του 5ετούς ομολόγου αλλά και άλλες 2-3 κινήσεις εξόδου στις αγορές, οι οποίες με βάση τον σχεδιασμό και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά θα πραγματοποιηθούν έως τον Αύγουστο του 2018, που ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Για να θεωρηθεί επιτυχής η έκδοση του ομολόγου πρέπει το επιτόκιο να είναι χαμηλότερο από την απόδοση 4,95% της έκδοσης του 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες το επιτόκιο που προσδοκά να πάρει η Ελλάδα στην έκδοση του 5ετούς θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερο επίπεδο, κοντά στο 4,7%, με τους αισιόδοξους να κάνουν λόγο ακόμη και για επιτόκιο στην περιοχή του 4,50%-4,60%.