«Τελεία» στην απεργία των συμβασιούχων στον χώρο της καθαριότητας επιχείρησε να βάλει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.
Στις 10 π.μ. δέχθηκε στο Μαξίμου το προεδρείο της ΠΟΕ ΟΤΑ (παρόντος του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη) και αφού νωρίτερα, αργά το βράδυ χθες δηλαδή, κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τις νέες συμβάσεις και την προκήρυξη «τουλάχιστον 2.500» μόνιμων θέσεων καθαριότητας στoυς δήμους.
Η συνάντηση των δυο πλευρών ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11:30. Ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ δήλωσε η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και ότι τέθηκαν νέες προτάσεις στο τραπέζι οι οποίες θα αξιολογηθούν από το Εκτελεστικό συμβούλιο της ΠΟΕ ΟΤΑ που θα συνεδριάσει άμεσα.
Στο ερώτημα τι υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στους συμβασιούχους των δήμων περισσότερο από ό,τι μπορούσε να δώσει ο ίδιος, ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε στον realfm:
«Διευκρινίσαμε ακόμα παραπάνω τα θέματα του διαγωνισμού που πρόκειται να γίνει, μέσω της αποσαφήνισης των όρων της μοριοδότησης και των ορίων ηλικίας, ενώ ταυτόχρονα κάναμε μία πολιτική συζήτηση, κατά την οποία συμπέσανε οι απόψεις μας για το ποιος πρέπει να έχει την ευθύνη για το ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων,δηλαδή να μην παραδώσουμε αυτή τη βασική λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ιδιώτες».
«Η αντίστοιχη εμπειρία στο εξωτερικό έχει δείξει ότι η παράδοση της καθαριότητας σε ιδιώτες μεταφράζεται σε μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τον πολίτη, όχι καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών και χειρότερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους», σημείωσε ο ίδιος.
Λύση α λα Μπουτάρη
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προεδρείο της Ομοσπονδίας έχει ήδη διαμηνυθεί ότι εάν, μετά και τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, δεν λύσουν την απεργία, τότε τον λόγο θα έχουν τα ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας «α λα Μπουτάρη».
Η σχετική ζύμωση έχει γίνει άλλωστε, με βασικό αντίπαλο των συμβασιούχων το... κοκτέιλ «καύσωνας-ξεχειλισμένοι κάδοι», που προκαλεί εφιαλτική κατάσταση στα μεγάλα κέντρα.
Την («προσωρινή») λύση των ιδιωτικών συνεργείων δεν απέκλεισαν χθες κυβερνητικά στελέχη, στην περίπτωση που η ΠΟΕ ΟΤΑ επιμείνει στη συνέχιση της απεργίας.
Αντιθέτως, ο κ. Σκουρλέτης ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα πολιτικής επιστράτευσης των απεργών, δεδομένου ότι το εν λόγω μέτρο καταργήθηκε από την παρούσα κυβέρνηση.
Κυβέρνηση vs «βαθύ κράτος»
Ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης (σ.σ. μαζί με την Όλγα Γεροβασίλη και τον κ. Σκουρλέτη αναζητούν λύση από την προηγούμενη εβδομάδα) παρουσίασε χθες το πλαίσιο εντός του οποίου κινείται πλέον η κυβέρνηση, ως εξής:
1. Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών περιγράφει τη συνολική λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων καθαριότητας των δήμων:
α) δημιουργεί νέες συμβάσεις εργασίας για όσους εργαζόμενους δούλευαν μέχρι τις 7/6/2017, με βάση το νομοθετικό πλαίσιο των έκτακτων και επειγουσών αναγκών.
β) με βάση τις ανάγκες των δήμων σε θέσεις Καθαριότητας προκηρύσσεται άμεσα μέσω ΑΣΕΠ διαδικασία πρόσληψης τακτικού προσωπικού των δήμων. Ετσι, οι ανάγκες των δήμων σε θέσεις Καθαριότητας λύνονται με θέσεις εργασίας πλήρους και μόνιμης απασχόλησης.
γ) οι σημερινοί εργαζόμενοι (πρώην «παρατασιούχοι» και νυν εργαζόμενοι με τις νέες συμβάσεις) θα έχουν ειδική μοριοδότηση προϋπηρεσίας στις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Με τη διαδικασία αυτή -που εφαρμόστηκε και στην πρόσληψη εργαζομένων Καθαριότητας στα νοσοκομεία- καλύπτεται το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των ήδη εργαζομένων με σχέσεις εργασίας αορίστου χρόνου.
2. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για συνολική λύση θέτει φραγμό στη στρατηγική της ΝΔ και πολλών δεξιών δημάρχων για ανάθεση των υπηρεσιών Καθαριότητας των δήμων σε εργολαβικές εταιρείες Καθαριότητας.
Η βούληση αυτή εκφράστηκε σε πρώτο χρόνο από τον Γιάννη Μπουτάρη, δήμαρχο Θεσσαλονίκης, αλλά αποτελεί βασική επιλογή αρκετών δημάρχων της δεξιάς, οι οποίοι αντιδρούσαν εξαρχής στην παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων.
Τώρα μπορούμε να ανασυνθέσουμε το παζλ των προηγούμενων μηνών: ορισμένοι επίτροποι κατ' εντολήν των δημάρχων τους αρνούνται να υπογράψουν τα εντάλματα πληρωμής των εργαζομένων. Οι περισσότεροι τα υπογράφουν βεβαίως και οι συμβάσεις εκτελούνται κανονικά. Για τους λίγους αυτούς επιτρόπους, η υπόθεση πηγαίνει στο Ελεγκτικό Συνέδριο, εκεί που μια «σκληρή» ομάδα επιβάλλει κατά πλειοψηφία την εκδοχή της. Η ΝΔ πανηγυρίζει... Το σύστημα των εργολαβικών εταιρειών δείχνει σημάδια υψηλής αντίστασης.
3. Ομως, η απόφαση του Ελεγκτικού έχει το τίμημά της. Προκειμένου να απονομιμοποιήσει τις παρατάσεις των συμβάσεων, αναγκάζεται να μιλήσει περί «πάγιων και διαρκών αναγκών». Ορίζει έτσι (άθελά της;) την ανάγκη προσλήψεων τακτικού προσωπικού στην Καθαριότητα.
4. Η ανάθεση σε εργολαβικές εταιρείες της Καθαριότητας των δήμων αποτελεί μια στυγνή νεοφιλελεύθερη πολιτική, η οποία εκτός των άλλων είναι και εμφανώς αντισυνταγματική. Η Καθαριότητα αφορά «κύριο έργο» της αυτοδιοίκησης (όχι συμπληρωματικό έργο), για το οποίο άλλωστε απολαμβάνει και ειδικών ανταποδοτικών τελών.
Η εκχώρησή του σε ιδιωτικά συμφέροντα, θέση την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει και για άλλες υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης (π.χ. οικονομικές υπηρεσίες), εξυπηρετεί την πιο ταξική και αντεργατική πολιτική, δεδομένων των εργασιακών σχέσεων «γαλέρας» που έχουν επιβάλει οι εταιρείες αυτές σε βάρος των εργαζομένων. Για τον λόγο αυτό, η μάχη που δίνεται σήμερα έχει στρατηγικό χαρακτήρα: ή η κυβέρνηση θα επιβάλει στο «βαθύ κράτος» την έννοια του δημόσιου συμφέροντος και του δημόσιου χαρακτήρα των κοινωφελών υπηρεσιών, ή το «βαθύ κράτος» της δεξιάς και των εργολαβικών συμφερόντων θα νικήσει (στις πλάτες των συμβασιούχων).
5. Οι μάχες των εργολαβικών συμφερόντων μαίνονται και σε άλλα μέτωπα: στα νοσοκομεία, στις δημόσιες επιχειρήσεις, παντού. Παντού βήμα βήμα τα ξεδοντιάζουμε. Οι εργολαβικές συμβάσεις μετατρέπονται σε συμβάσεις εργασίας και οι εργαζόμενοι -κυρίως οι γυναίκες και οι μετανάστριες που δέχονταν τη βία των εργολάβων στο πετσί τους- ξαναβρίσκουν την αξιοπρέπειά τους.
6. Τον Σεπτέμβριο του 2016, με τροπολογία που κάναμε, το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης (υπουργός: Βερναρδάκης), το Υπουργείο Υγείας (υπουργοί: Ξανθός - Πολάκης), Υπουργείο Εργασίας (υπουργός: Κατρούγκαλος) καταργήσαμε το καθεστώς των εργολαβικών εταιρειών στη δημόσια διοίκηση και στο κεντρικό κράτος. Το παρακράτος των εργολαβικών ξεσπάθωσε. Μια μικρή μόνο έκφραση αποτελούν τα υβριστικά σχόλια ορισμένων στην επίσημη σελίδα μου. Υποδύονται τάχα τους συμβασιούχους καθαριότητας ή ανύπαρκτους «συλλόγους συμβασιούχων» εργολαβικοί υπάλληλοι και γνωστοί χρυσαυγίτες που δούλευαν ως μπράβοι τους. Προφανώς, έχουσιν γνώσιν οι φύλακες...
7. Σεβαστές όλες οι συνδικαλιστικές επιλογές. Αρκεί να προσέχουν να μην ανοίξουν τον δρόμο στα εργολαβικά συμφέροντα. Και ας φροντίσουν επιτέλους να καλύψουν συνδικαλιστικά όλους τους συμβασιούχους και όλους τους ελαστικά απασχολούμενους και όλους τους μετανάστες και όλους γενικά τους εργαζόμενους....
Η τροπολογία
Στη βάση αυτή, η τροπολογία που κατατέθηκε αργά τη νύχτα στη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αθλητισμού για να ψηφισθεί σήμερα προβλέπει:
- Αυξημένη μοριοδότηση για συμμετοχή των συμβασιούχων αυτών στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τουλάχιστον 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα.
- Η εμπειρία βαθμολογείται με 17 μονάδες ανά μήνα για συνολική εμπειρία έως 24 μήνες.
- Αυξάνονται κατά 5 έτη (από 45 σε 50) τα ανώτατα όρια ηλικίας για διορισμό μέσω ΑΣΕΠ.
- Μέχρι την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων διοριστέων, οι δήμοι, επικαλούμενοι λόγους δημόσιας υγείας ή εάν συστήσουν νέες οργανικές θέσεις, μπορούν να συνάψουν νέες συμβάσεις με τους εργαζόμενους αυτούς για τους επόμενους μήνες και όχι πέρα από τις 31 Μαρτίου 2018.
- Παρέχεται η δυνατότητα στους δήμους να επικαιροποιήσουν έως τις 31 Ιουλίου τα οργανογράμματά τους, ώστε να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις στην καθαριότητα με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους.