Την πρόβλεψη ότι «εντός του έτους ή τον επόμενο χρόνο θα είναι πιθανό η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές αν το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων συνεχιστεί με επιτυχία, όπως έχει συμφωνηθεί» κάνει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε αποκλειστική του συνέντευξη στην ΕΡΤ.
Ο κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι «οι αγορές παρακολουθούν πολύ προσεχτικά τι συμβαίνει με την ιδιοκτησία του προγράμματος και το αν η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει όσα έχουν συμφωνηθεί με το Eurogroup και τον ESM».
Η χώρα έχει καταγράψει μια ισχυρή δημοσιονομική προσαρμογή και αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η αντίδραση των αγορών θα είναι θετική, υπογράμμισε.
Τόνισε επίσης πως είναι σημαντικό ότι και οι τέσσερις θεσμοί (ESM, ΔΝΤ, EKT, EE) εγκρίνουν το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε τους τελευταίους μήνες και ψηφίστηκε από τη Βουλή.
Είναι σημαντικό για τους Έλληνες πολίτες να καταλάβουν ότι υπάρχει μια μακροπρόθεσμη δέσμευση του Eurogroup, το οποίο είναι έτοιμο να βοηθήσει την χώρα μακροπρόθεσμα αν υπάρξουν απροσδόκητες εξελίξεις. Θεωρώ ότι είναι μια σημαντική δέσμευση που δεν έχουν άλλες χώρες εκτός της ΕΕ. Αυτό δείχνει τη συνεχή αλληλεγγύη που δείχνει το Eurogroup προς την Ελλάδα, υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά την ιδιοκτησία του προγράμματος, ο επικεφαλής του ESM ανέφερε ότι αυτή σημαίνει πως όλοι στην κυβέρνηση και το δημόσιο στηρίζουν το πρόγραμμα. Έχουμε καλή συνεργασία με τον Ε. Τσακαλώτο ωστόσο κάποιοι άλλοι υπουργοί αμφισβητούν μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις. Αυτό στέλνει ένα μήνυμα στις αγορές και το ευρωπαϊκό κοινό ότι η κυβέρνηση δε στηρίζει πλήρως το πρόγραμμα.
Ο ίδιος σημείωσε πως δεν νομίζει ότι το ΔΝΤ διαχωρίζει την πολιτική του προσαρμόζοντάς τη σε αναπτυσσόμενες χώρες και πιο ώριμες οικονομίες. Συμπλήρωσε ότι αυτό το εργαλείο του Ταμείου, να έχει δηλαδή μια συμφωνία επί της αρχής όταν αναμένει πιο συγκεκριμένες αποφάσεις από τους πιστωτές για πιθανή ελάφρυνση του χρέους, είναι ανεξάρτητο από την οικονομική κατάσταση μιας χώρας.
Για τον ESM ανέφερε πως όταν ξεσπάσει η επόμενη ευρωπαϊκή κρίση, γεγονός που δεν βλέπει να συμβαίνει στο εγγύς μέλλον, αυτή θα αντιμετωπισθεί κατά πάσα πιθανότητα χωρίς τη συνδρομή του ΔΝΤ. Ο ESM θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες.
Υπογράμμισε ακόμη ότι πρώτα πρέπει να ορίσουμε τα καθήκοντα και το ρόλο ενός Υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης και μετά να δημιουργήσουμε μια τέτοια θέση.