Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο πήχης του Μαξίμου στο υπουργικό συμβούλιο

Τσίπρας-Λεμέρ: «Η λύση βρίσκεται στον αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με ρήτρα ανάπτυξης». Ανοικτή η παραπομπή στη Σύνοδο Κορυφής. Τι «δεν θα πάρουμε» κατά το Μαξίμου.

Ο πήχης του Μαξίμου στο υπουργικό συμβούλιο

Το υπουργικό συμβούλιο συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Κατά τον σχεδιασμό, η εισήγηση του πρωθυπουργού δεν μεταδόθηκε (σ.σ. ως είθισται σε ζωντανή σύνδεση), καθώς το αντικείμενο είναι η ενημέρωση των μελών της κυβέρνησης για την πορεία των διαβουλεύσεων, ενόψει του μεθαυριανού Eurogroup.

Τις τελευταίες ώρες κυβερνητικά στελέχη επιλέγουν να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών, με το επιχείρημα «καλύτερα να περάσουμε από πάνω παρά να καλλιεργηθούν λάθος εντυπώσεις στο παρά πέντε της απόφασης».

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, πάντως, από τη χθεσινή συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ στο Μαξίμου προέκυψε συμφωνία στην αρχική, φερόμενη ως γαλλική, πρόταση  για συμφωνία στο χρέος με ρήτρα ανάπτυξης.

«Αμφότεροι συμφώνησαν πως η λύση βρίσκεται στον αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με ρήτρα ανάπτυξης», αναφέρεται χαρακτηριστικά, με την επισήμανση ότι η μεταξύ τους συζήτηση στράφηκε και στα τεχνικά ζητήματα που έχουν τεθεί στη διαπραγμάτευση.

Αλλιώς, «πάμε στη Σύνοδο Κορυφής»

Δεδομένης της γαλλικής εμμονής να μη φτάσει η ελληνική εκκρεμότητα στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε μεν της ανάγκης να κλείσει το θέμα στο Eurogroup, ωστόσο με εύσχημο τρόπο κράτησε «ζωντανή» τη δική του προειδοποίηση ότι, στην αντίθετη περίπτωση, τον λόγο θα έχουν οι ηγέτες.

«Πιστεύω ότι είναι εφικτό η διέξοδος να βρεθεί στο πλαίσιο του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη, ώστε να μη χρειαστεί να βρεθεί στο επίπεδο των ηγετών της Συνόδου Κορυφής. Γιατί, αν και αυτό θα έδινε μεγαλύτερες πιθανότητες, εν τούτοις η δραματοποίηση του προβλήματος δεν ωφελεί κανέναν», είπε ο πρωθυπουργός στον κ. Λεμέρ -και δη, on camera.

Σήμερα μάλιστα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «flash 96» ο Νίκος Παππάς εξέφρασε, όπως είπε, την προσωπική του άποψη, ότι δεν αποκλείεται το θέμα να παραπεμφθεί στη Σύνοδο Κορυφής, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα για το Eurogroup.

«Καθαρή απόφαση όχι... τενεκεδάκι»

Επ' αυτού, κυβερνητικός παράγοντας επιμένει πως «δεν θα πάρουμε ό,τι μας δώσουν στο Eurogroup», εάν αυτό «απλώς πετάει το τενεκεδάκι πιο κάτω και μπλοκάρει την αναπτυξιακή προοπτική, παρατείνοντας την αβεβαιότητα».

Κατά τον ίδιο παράγοντα, αυτή η θέση έχει γνωστοποιηθεί στους κεντρικούς παίκτες «όχι υπό μορφή απειλής αλλά ως καθαρή θέση που απαντά στην κρισιμότητα της στιγμής».

Η «σιωπή» του Β. Σόιμπλε τις τελευταίες ημέρες δεν επιτρέπει αποκωδικοποίηση των προθέσεων, αν και στο Μαξίμου εμφανίζονται βέβαιοι ότι το «πόκερ» θα παίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή -ενδεχομένως και ενώ το Eurogroup θα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η συμμετοχή της Κριστίν Λαγκάρντ στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης θεωρείται σήμα ότι, αυτή τη φορά, θα επιδιωχθεί η λήψη απόφασης, ωστόσο ουδείς μπορεί να προβλέψει το περιεχόμενό της. «Ο κ. Σόιμπλε άλλωστε συνηθίζει να αιφνιδιάζει, ρίχνοντας τη ρουκέτα του όταν όλοι έχουν καθήσει στο στρογγυλό τραπέζι», υπενθυμίζει γνώστης των διαπραγματεύσεων.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ (κι ενώ αναμενόταν νέος γύρος τηλεφωνικών επαφών του κ. Τσίπρα με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ομολόγους του), τους περισσότερους πόντους τούς κέρδιζε η πρόταση για «χρέος με ρήτρα ανάπτυξης», σε συνδυασμό με την υποχώρηση του ΔΝΤ (απέναντι στο Βερολίνο) ότι το Ταμείο θα παραμείνει σε ρόλο συμβούλου και θα μπει με χρηματοδότηση μόνο όταν ξεκαθαριστεί το θέμα του χρέους.

Οι «λεπτομέρειες» που θα κάνουν τη διαφορά, εν προκειμένω, αφορούν στις αναπτυξιακές δράσεις-παρεμβάσεις που θα δώσουν αξία στην πρώτη πρόταση και στον χρονικό προσδιορισμό του «ξεκαθαρίσματος» που θέλει το ΔΝΤ.

Όπως αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος, «χωρίς αυτές, η όποια απόφαση δεν θα προσφέρει τίποτα στο αναπτυξιακό στοίχημα της κυβέρνησης και δεν θα έχουμε λόγο να τη δεχτούμε». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v