«Αυτό που αναζητούμε είναι μια καλή λύση, όχι μια τέλεια λύση». Με τη φράση αυτή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσε τον πήχη των προσδοκιών για συμφωνία στις 15 Ιουνίου, εκφράζοντας την εκτίμηση πως «όλοι οι υπουργοί της ευρωζώνης, ακόμα και ο Γερμανός, θέλουν μία λύση».
Όπως μεταδίδει το Bloomberg μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές και αναφορικά με το εάν αυτή η λύση θα είναι ικανή να οδηγήσει σε ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η απάντηση του υπουργού Οικονομικών και η αναφορά στον... Κύριο δείχνει ενδεχομένως το μέγεθος της ασάφειας που επικρατεί γύρω από το θέμα.
«Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση» σημείωσε σε σχετική ερώτηση, για να προσθέσει «αυτό είναι θέμα της ΕΚΤ, η οποία είναι ανεξάρτητη και όπως και ο Κύριός μας λειτουργεί με μυστήριους τρόπους. Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κάνουν. Αυτό που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι η δική μας βούληση είναι να βγούμε στις αγορές».
«Δεν υπάρχει νόημα να μπούμε σε ένα πρόγραμμα, αν ο στόχος είναι να φύγουμε από το πρόγραμμα και η αποχώρηση από το πρόγραμμα δεν πρέπει να είναι μόνο ευθύνη της ωφειλέτριας χώρας αλλά και των πιστωτών» σημείωσε.
Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε πως δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης λόγω των γερμανικών εκλογών. «Αυτό που μπορεί να γίνει σε τρεις μήνες, μπορεί να γίνει και σε 15 ημέρες κατά τη γνώμη μας» επισήμανε.
Ο ίδιος κάλεσε το ΔΝΤ να αποφασίσει αν θα λάβει μέρος στο πρόγραμμα και τόνισε πως οι «ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν πρέπει να κρύβονται πίσω από απόψεις και αναλύσεις άλλων οργανισμών».
Ο Έλληνας υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας, επισημαίνοντας πως η εκταμίευση των δόσεων εξαρτάται από την πρόοδο της Ελλάδας στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, την οποία έχουν ήδη επιβεβαιώσει οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.
«Δεν κινδυνεύουμε με μια χρεοκοπία, νομίζω κανείς δεν θέλει μια χρεοκοπία. Είμαι βέβαιος ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι το τελευταίο πρόσωπο που θα ήθελε μια χρεοκοπία» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.
Νωρίτερα ο ΥΠΟΙΚ και η Έφη Αχτσιόγλου συναντήθηκαν με τους πρέσβεις των χωρών της Ευρωζώνης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι υπουργοί ενημέρωσαν τους διπλωματικούς εκπροσώπους των χωρών-μελών της Ευρωζώνης για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ανέπτυξαν τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, όπου αναζητείται μία καθαρή λύση.
Επισημάνθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, και αναμένει πλέον από τους εταίρους έναν οδικό χάρτη για την έξοδο στις αγορές και άρα την έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018. Μόνο έτσι οι διεθνείς επενδυτές αλλά και οι Έλληνες πολίτες θα αναγνωρίσουν την αλλαγή σελίδας, που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.