Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ΔΝΤ ανακάλυψε τώρα την... ευελιξία

Εξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές επιλογές στο πλαίσιο των κανόνων του Ταμείου, δηλώνει ο εκπρόσωπός του. Επαναλαμβάνει τη θέση ότι χρειάζονται περισσότερα για το χρέος και ρεαλιστικοί στόχοι. Υποστηρίζει ότι μπορεί να βρεθεί λύση στις 15 Ιουνίου.

Το ΔΝΤ ανακάλυψε τώρα την... ευελιξία

Μέχρι πρότινος η πάγια θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ικανοποίηση και των δύο προϋποθέσεων (μεταρρυθμίσεις και χρέος) χρηματοδοτικής συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, επαναλαμβανόταν απολύτως μονότονα. Από όλους τους εκπροσώπους του, σε όλους τους τόνους.

Η σημερινή ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Τζέρι Ράις σηματοδοτεί μια ευδιάκριτη στροφή, η οποία θα πρέπει να αξιολογηθεί υπό το πρίσμα των όσων απαίτησε ο Β. Σόιμπλε στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup. Για πρώτη φορά ο Τζέρι Ράις, έκανε λόγο για «ευελιξία» και αναζήτηση όλων των εναλλακτικών λύσεων εντός του πλαισίου των κανόνων του Ταμείου, εκφράζοντας παράλληλα αισιοδοξία ότι στις 15 Ιουνίου μπορεί να βρεθεί λύση.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση την οποία απέρριψε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup για χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου στο τέλος του προγράμματος το 2018 και ενδιάμεση διατήρηση ενός ρόλου παρατηρητή, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι «αναζητούμε όλες τις εναλλακτικές επιλογές εντός του πλαισίου των κανόνων μας και εάν ανατρέξετε στο παρελθόν θα δείτε ότι είμαστε ευέλικτοι προκειμένου να υπηρετήσουμε τα μέλη μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Συνεχίζοντας ο κ. Ράις θύμισε ότι υπήρξαν στο παρελθόν περιπτώσεις «καταρχήν έγκρισης» (approval in principle) , αφήνοντας επί της ουσίας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ενώ λίγο αργότερα πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλές επιλογές πολλές εναλλακτικές για να δοθεί λύση στο ζήτημα, τις εξετάζουμε όλες εντός του πλαισίου των κανόνων μας».

Η θέση μας, πρόσθεσε, παραμένει σταθερή ότι χρειαζόμαστε τόσο τις μεταρρυθμίσεις, όσο και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους προκειμένου να μετάσχουμε χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα και αυτοί οι όροι στην παρούσα φάση, δεν ικανοποιούνται, ως προς το δεύτερο σκέλος.

Σε ερώτηση αναφορικά με το αν η απόφαση του Eurogroup του Μαϊου 2016 ικανοποιεί το ΔΝΤ, ο κ. Ράις διευκρίνισε ότι «αποδεχόμαστε ως βάση συζήτησης την συμφωνία του περασμένου Μαϊου, επομένως οι λύσεις για το χρέος δεν χρειάζεται να είναι ποσοτικοποιημένες αλλά είναι απαραίτητο τα μέτρα να έχουν συγκεκριμενοποιηθεί. Δεν υπάρχει περίπτωση χρηματοδότησης, αν δεν υπάρχει η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους».

Όσον αφορά στη μάχη των αριθμών, με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για πλεονάσματα και ανάπτυξη έως το 2060 του ESM και τις συντηρητικές αντίστοιχες εκτιμήσεις του ΔΝΤ από την άλλη πλευρά, ο Τζέρι Ράις επανέλαβε ότι κατά την άποψη του ΔΝΤ δεν είναι βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% πέραν του 2022 καθώς «ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σήμαινε πολύ υψηλή λιτότητα για τους Ελληνες» ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του επανέλαβε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερο ρεαλισμό στις προβλέψεις και συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ εμφανίστηκε αισιόδοξος δηλώνοντας ότι «οι διαφορές μειώνονται, όλοι είναι αισιόδοξοι ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία στις 15 Ιουνίου».

Στο πλαίσιο των παραπάνω ο Τζέρι Ράις ρωτήθηκε αν το ΔΝΤ κάνει «πολιτική χάρη» στη Γερμανία αποδεχόμενο η εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος να γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές. Απάντησε πως δεν συμφωνεί με το χαρακτηρισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v