Τα μέτρα ψηφίστηκαν. Ένα βασικό κομμάτι του παζλ μπήκε στη θέση του για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά προκειμένου να ολοκληρωθεί το σίριαλ, μένει ακόμα εκκρεμότητα το θέμα του χρέους. Βερολίνο και ΔΝΤ δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε συμφωνία, με τον Αλέξη Τσίπρα να στέλνει χθες το μήνυμα ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο των δανειστών» και τώρα «αναμένουμε και δικαιούμαστε από τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους, που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού».
Ο χρόνος, αν και περιορισμένος έως την ερχόμενη Δευτέρα, κρίνεται επαρκής, εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση από την πλευρά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Οι πιθανότητες για συμφωνία τη Δευτέρα παραμένουν στο 50-50 σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ενώ με βάση ελληνικές πηγές θα μπορούσαν να προσδιοριστούν σε λίγο υψηλότερα επίπεδα υπέρ της ενδεχόμενης συμφωνίας. Ακόμα όμως και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, όλες τις προηγούμενες ημέρες έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστούν λίγες ημέρες ακόμη. Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup είναι στις 15 Ιουνίου ενώ έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου δεν αποκλείεται.
Της συνεδρίασης του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να προηγηθούν εντατικές ζυμώσεις σε πολλά επίπεδα. Είναι ήδη γνωστό ότι θα προηγηθεί συνεδρίαση του EwG ενώ δεν αποκλείεται και σύγκληση του Washington Group. Η Κομισιόν, από την πλευρά της, έχει καταστήσει σαφές ότι θα επιδιώξει με κάθε τρόπο συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ ευρωπαϊκές πηγές προϊδεάζουν για μακράς διαρκείας συνεδρίαση, εκτός και εάν είναι βέβαιο νωρίτερα ότι οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για συμφωνία. Σε αυτή την περίπτωση, η συνεδρίαση της Δευτέρας δεν θα είναι εξαντλητική και θα υπάρξει μετάθεση της συζήτησης για αργότερα.
Σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ (στη χθεσινή συνέντευξη στο Reuters), την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται μια πολιτική απόφαση. Το πλαίσιο αυτής είναι προκαθορισμένο. Οι αποφάσεις θα πατούν στο ανακοινωθέν του Eurogroup του Μαΐου του 2016, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης -πέραν των βραχυπρόθεσμων που ελήφθησαν ήδη- και μεσοπρόθεσμων/μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, «εφόσον χρειαστεί» μετά το τέλος του προγράμματος.
Μια ασαφής διατύπωση, στη βάση της περυσινής απόφασης, ενώ έχει ξεκαθαριστεί από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι δεν θα άναβε πράσινο φως για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Χρειάζεται περισσότερη σαφήνεια, έχει διαμηνύσει η Κριστίν Λαγκάρντ. Το Βερολίνο όμως δεν έχει αφήσει να διαφανεί μέχρι τώρα πολιτική πρόθεση συγκεκριμενοποίησης των μεσοπρόθεσμων μέτρων, άμεσα.
Συγκεκριμένα μέτρα απαιτεί από την πλευρά της και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της αναφορικά με την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ο κ. Κερέ, με τη συνέντευξή του περιέγραψε μια αλληλουχία γεγονότων που θα πρέπει να έχουν προηγηθεί, προκειμένου να φτάσει το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, αφού έχει γίνει η ψήφιση των μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση.
«Το επόμενο βήμα είναι να υπάρξει συμφωνία στα μέτρα τα οποία θα αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους. Το πλαίσιο έχει τεθεί από το Eurogroup τον Μάιο του 2016 και δεν πρόκειται να αλλάξει. Αυτό θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και ελπίζω να βρεθεί λύση» είπε ο κ. Κερέ. Εφόσον υπάρξει απόφαση τη Δευτέρα, θα μπορέσει να ακολουθήσει μια έκθεση από τον ESM για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μια θετική συζήτηση από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.
«Όλα αυτά είναι προαπαιτούμενα για εμάς, προκειμένου να ξεκινήσουμε τη συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο αναφορικά με την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» ανέφερε ο κ. Κερέ, διευκρινίζοντας ότι στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διευθέτηση σειράς ζητημάτων σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους και άλλων παραμέτρων.
«Η Δευτέρα είναι η ώρα των πολιτικών αποφάσεων. Δεν βλέπω να ξεκινά μια συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, πριν γίνουν όλα τα βήματα από την ευρωπαϊκή πλευρά και το ΔΝΤ», κατέληξε.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου, από την ώρα που θα «κλειδώσει» η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με την παράλληλη λήψη αποφάσεων για το χρέος, θα απαιτηθούν τουλάχιστον 4-5 εβδομάδες για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα και λίγο παραπάνω χρόνος, έως έξι εβδομάδες, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.
Με αυτό το χρονοδιάγραμμα, ακόμα και στο ιδανικό σενάριο της συμφωνίας την ερχόμενη Δευτέρα με αποφάσεις οι οποίες θα καλύπτουν πλήρως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η επιβίβαση του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από τα τέλη Ιουνίου. Αυτό σημαίνει έγκαιρη εκταμίευση της δόσης για την εξόφληση λήξεων ομολόγων άνω των 7 δισ. ευρώ στις αρχές Ιουλίου και πιθανή ένταξη τον ίδιο μήνα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν ότι στο ιδανικό σενάριο, όπου επιτευχθεί μια επαρκής συμφωνία στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μπορούσε να γίνει τον Ιούλιο.
Στο σενάριο των καθυστερήσεων λήψης απόφασης για το χρέος έως τον Ιούνιο, το QE μεταφέρεται για τον Σεπτέμβριο. Ενα σενάριο το οποίο αφήνει τη χώρα εκτός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης επί του παρόντος, δεν προκύπτει να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.