Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χρέος, η αισιοδοξία της Αθήνας και ο Μακρόν

Η σταθερά θετική θέση του νέου προέδρου της Γαλλίας για το ελληνικό χρέος και η... σύμπτωση με τη Rothschild. Τον Γ. Δραγασάκη κάλεσε χθες ο Γάλλος πρέσβης για μία πρώτη συζήτηση.

Το χρέος, η αισιοδοξία της Αθήνας και ο Μακρόν

«Ουδέν νεώτερον» υπήρχε μέχρι χθες το βράδυ γύρω από το εάν και πότε θα συναντηθεί ο Αλέξης Τσίπρας με τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρωθυπουργός είχε συγχαρεί τον κ. Μακρόν για την πρώτη θέση που κατέλαβε στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών, ενώ χαιρέτησε (μέσω twitter) τη συντριπτική νίκη του έναντι της Μαρίν Λεπέν προχθές το βράδυ.

Σε κάθε περίπτωση, ένα τετ α τετ θα μπορούσε να δρομολογηθεί μετά από τουλάχιστον δύο εβδομάδες, καθώς ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας ορκίζεται την Κυριακή και αμέσως μετά θα σχηματίσει την κυβέρνησή του.

Όπως προκύπτει από τις ημερομηνίες, οριακά προλαβαίνει ο νέος ΥΠΟΙΚ να κάνει ντεμπούτο στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, όπου αναμένεται να κλείσει και επισήμως η δεύτερη αξιολόγηση.

Έτσι κι αλλιώς, το ενδιαφέρον της Αθήνας στρέφεται στην αμέσως επόμενη πράξη του «δράματος», που αφορά την απόφαση για το ελληνικό χρέος.

Η απροσδόκητη αναφορά του κ. Μακρόν στο ζήτημα αυτό λίγες μόλις ώρες πριν πέσει η προεκλογική αυλαία στη χώρα του, τροφοδότησε τις ελπίδες της κυβέρνησης για μία απόφαση εντός των χρονικών ορίων, δηλαδή μέχρι τις αρχές Ιουνίου, ώστε η χώρα να πάρει το εισιτήριο για το QE και το... εξιτήριο στις αγορές.

«Είμαι υπέρμαχος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, επειδή το σύστημα τώρα είναι μη βιώσιμο. Για αυτό πρέπει να βάλουμε δικλίδες ασφαλείας, να βρούμε μια συλλογική συμφωνία, αλλά ξέρουμε όλοι ότι με κάθε τρόπο θα πρέπει να φτάσουμε εκεί», ήταν η αναφορά του κ. Μακρόν στο θέμα, με την ηχηρή επισήμανση ότι ο ίδιος θα ηγηθεί αυτού του αγώνα, ώστε «να αποκατασταθεί η συλλογική μας αξιοπιστία».

Όπως αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας, η εκτίμηση του νέου προέδρου πως «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ξαναχτίσει μια σταθερή οικονομία η Ελλάδα και να σταθεροποιηθεί εντός του ευρώ με το υπάρχον επίπεδο του χρέους» έρχεται ως συνέχεια της θέσης που είχε πάρει το «καυτό» 2015 κατά του Grexit, από τη θέση του υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας.

Τον περσινό Ιούνιο μάλιστα είχε μιλήσει δημοσίως για την ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού που θα οργανώσει την αναδιάρθρωση του χρέους των κρατών της Ευρωζώνης.

Η παράμετρος Rothschild

Για ευνόητους λόγους, τα κυβερνητικά στελέχη που ρωτήθηκαν κατ' ιδίαν σχετικά με το θέμα δεν συνδέουν τη θέση του κ. Μακρόν με την προϋπηρεσία του ως μεγαλοστελέχους της γαλλικής επενδυτικής τράπεζας Rothschild. Σύνδεση που γίνεται ή υπονοείται από κάποιους κύκλους, καθώς η κυβέρνηση ανέθεσε σ' αυτήν ακριβώς την τράπεζα (τον Φεβρουάριο) τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου για την έξοδο της χώρας στις αγορές.

«Ο νικητής των γαλλικών εκλογών δεν θα λειτουργήσει ως πρώην στέλεχος της Rothschild, ούτε θα επιλέξει σύγκρουση με το Βερολίνο για το ελληνικό θέμα, αντιθέτως θα αναζητήσει ισορροπίες», εκτιμούν κυβερνητικοί αρμόδιοι.

Αισιοδοξούν «βασίμως», πάντως, ότι δεν θα συνεχισθεί η «όχι και πολύ φιλική» θέση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που είχε ακολουθήσει η κυβέρνηση Ολάντ, σε αντίθεση με τη στήριξη που πρόσφερε στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Με τον Γάλλο πρέσβη ο Γ. Δραγασάκης  

Εν αναμονή όλων των παραπάνω, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης συναντήθηκε χθες με τον Γάλλο πρέσβη στην Αθήνα Christophe Chantepy, κατόπιν πρωτοβουλίας του τελευταίου.

Ο κ. Δραγασάκης, αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Μακρόν, ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ελκυστική στους πολίτες της, τόνισε πως η θέση αυτή δημιουργεί την προσδοκία για μία νέα ατζέντα προτεραιοτήτων.

«Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η δέσμευση σε πολιτικές σύγκλισης και ενίσχυσης της κοινωνικής Ευρώπης και όχι απόκλισης ή διεύρυνσης των ανισοτήτων», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε δε, «σημαντική» την αναφορά του νέου προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στην ανάγκη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, «διότι συνιστά αναγνώριση του προβλήματος, η άμεση αντιμετώπιση του οποίου θα είναι θετική τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v