Σε «υποβάθμιση» του θέματος που ανέκυψε αναφορικά με τις ενστάσεις του ΔΝΤ για τα κόκκινα δάνεια προχώρησε πριν από λίγο κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος που μετέχει στις σημερινές διαπραγματεύσεις. Όπως ανέφερε, θα πρέπει να δημιουργηθεί μια δευτερογενής αγορά κόκκινων δανείων, θέμα το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί. «Θέλουμε μια καλή και αποτελεσματική δευτερογενή αγορά των κόκκινων δανείων».
Η ίδια πηγή εξέφρασε αισιοδοξία για άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, λέγοντας με νόημα «δεν έχω δει θέματα που μπορεί να είναι εμπόδιο στη συμφωνία».
Το κυβερνητικό σενάριο προβλέπει ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών για τη β’ αξιολόγηση ως τις 22 Μαΐου, όταν και αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup το θέμα του χρέους, για το οποίο όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις. «Η ΕΚΤ θέλει πολύ συγκεκριμένη δήλωση για το χρέος, προκειμένου να αποφασίσει την ένταξη της χώρας στο QE. Θέλει νομικά κείμενα και όχι πολιτικές δηλώσεις. Αν πάρει τις δεσμεύσεις που θέλει η ΕΚΤ, προλαβαίνουμε να μπούμε στο QE τον Ιούλιο».
Σχολιάζοντας το περσινό πρωτογενές πλεόνασμα, σημείωσε ότι ήταν επιτυχία η επίτευξή του αλλά «δεν θέλουμε να είναι τόσο υψηλό. Ηταν καλό που το πετύχαμε, αλλά όχι τόσο μεγάλο».
Εκτίμησε δε ότι το πλεόνασμα του 2016 δεν είναι όλο επαναλαμβανόμενο, ενώ αποκάλυψε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα προχωρήσει στην κατάρτιση ενός καταλόγου αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, καταγράφοντας ποια συστατικά του δεν μπορούν να αποδώσουν τα επόμενα χρόνια.
Το θέμα αυτό άλλωστε απορρόφησε αρκετό χρονικό διάστημα στις σημερινές διαπραγματεύσεις Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, δεδομένου ότι το ΔΝΤ δεν έχει ακόμα αλλάξει τις προβλέψεις του, ούτε για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2016 (αναμένεται να το κάνει μετά και τις ανακοινώσεις της Eurostat) αλλά κυρίως τις εκτιμήσεις του για τα επόμενα χρόνια.
Με την τελευταία έκθεσή του το Ταμείο έθετε τον πήχη του πλεονάσματος στο 1,8% για φέτος και 2% για το 2018, ενώ στη συνέχεια το τοποθετεί στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020, που ζητά και τα πρόσθετα μέτρα αλλά και παρεμβάσεις μείωσης του στόχου από τους Ευρωπαίους.
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα των πρώτων μηνών του έτους, όταν η αβεβαιότητα έδινε τον τόνο. Ηδη όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα η ΤτΕ, τον Μάρτιο υπήρξε συγκράτηση των πιέσεων στο μέτωπο των καταθέσεων καθώς παρά τη συνεχόμενη, αλλά με πιο μικρούς ρυθμούς, εκροή από την πλευρά των φυσικών προσώπων, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων κινήθηκαν ανοδικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, μετά το Eurogroup της Μάλτας καταγράφεται περαιτέρω βελτίωση.
Υπενθυμίζεται ότι η ΤτΕ έχει χαμηλώσει τον πήχη των προβλέψεων για ανάπτυξη φέτος στο 1,9-2%, ενώ προ ημερών το ΙΟΒΕ προέβλεπε ανάπτυξη 1,5%.