Λίγες ώρες πριν ανέβει η αυλαία της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην αμερικανική πρωτεύουσα και ξεκινήσουν τα διαδοχικά τετ α τετ του Ευκλείδη Τσακαλώτουμε τους κεντρικούς «παίκτες» της διαπραγμάτευσης, η Αθήνα ξεκαθαρίζει ποια λύση για το χρέος θεωρεί την καλύτερη δυνατή: αυτή που θα επιτρέψει στον Μάριο Ντράγκι να εισηγηθεί την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.
«Σε ό,τι αφορά στο χρέος, αυτό το οποίο χρειάζεται τώρα είναι ένας τόσο γενικός προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων, ώστε να μη δημιουργεί πολιτικά προβλήματα στη Γερμανία, όσο και ένας ειδικός προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων, ώστε να καλύπτει το ΔΝΤ στην προσπάθεια που θα καταβληθεί για να βγει μια θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους. Αυτό είναι και το «κλειδί» για να μπορέσει να ανοίξει ο διάδρομος και η πόρτα, ώστε να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο θα αποτελέσει και ένα σημείο μη επιστροφής για την ελληνική οικονομία.
Από τη στιγμή, δηλαδή, που η ΕΚΤ θα βάλει τη σφραγίδα της για τη φερεγγυότητα της ελληνικής οικονομίας, τότε θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε και ένα ολόκληρο πλάνο πρωτοβουλιών, για να επιταχύνουμε την αναπτυξιακή μας πορεία».
Με αυτή τη φράση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος «φωτογράφισε» με απόλυτη ακρίβεια χθες την ελληνική επιθυμία, αποφεύγοντας κάθε αναφορά σε οδικούς χάρτες, τεχνικές λεπτομέρειες και επεξηγήσεις για το τι θεωρεί η κυβέρνηση ικανοποιητική μία συμφωνία για το χρέος.
Αισιόδοξη η κυβέρνηση
Μετά και το μπαράζ των χθεσινών δηλώσεων-παρεμβάσεων από Κριστίν Λαγκάρντ, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και Κλάους Ρέγκλινγκ, το Μαξίμου εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξο από ποτέ στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΔΝΤ-Βερολίνου για το χρέος, η οποία, πάντως, δεν αναμένεται να παρουσιαστεί πριν από το καταληκτικό Eurogroup του Μαΐου.
«Έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι η συζήτηση έχει μπει σε έναν δρόμο, ότι στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ θα υπάρξουν συζητήσεις που θα δημιουργήσουν το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα μπορέσουν όλες οι πλευρές να συμφωνήσουν. Δεν υπάρχει άλλο σενάριο πάνω στο οποίο να δουλεύει η ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Τζανακόπουλος.
Προαναγγελία... αποχώρησης του ΔΝΤ
Κεντρικά κυβερνητικά στελέχη, εξάλλου, ερμηνεύουν τη δήλωση Σόιμπλε για μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, ως προαναγγελία, ουσιαστικά, της αποχώρησης του ΔΝΤ από την Ευρώπη.
Κατά τις εκτιμήσεις τους, αυτή η αποχώρηση «μοιάζει απίθανο να συμβεί τώρα», ενώ τοποθετείται στη λήξη του τρίτου ελληνικού δανειακού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση «βλέπει» ένταξη του Ταμείου στο πρόγραμμα με διάρκεια το 15μηνο που απομένει μέχρι τον επόμενο Αύγουστο και όχι τριετή. Σ' αυτή την περίπτωση, διευκρινίζουν, η συμμετοχή του ΔΝΤ θα «κουμπώσει» με το περιεχόμενο και την εναπομείνασα διάρκεια του τρέχοντος ευρωπαϊκού προγράμματος και, επομένως, «δεν θα συνιστά τέταρτο μνημόνιο όπως ετοιμάζεται να υποστηρίξει η αντιπολίτευση».
Επ' αυτού, την επίσημη «πινελιά» έβαλε χθες ο κ. Τζανακόπουλος τονίζοντας: «Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία με το ΔΝΤ, αυτό το οποίο συζητείται είναι ένα πρόγραμμα μικρής χρηματοδότησης από το Ταμείο, το οποίο θα έχει διάρκεια ένα χρόνο και θα λήξει την ίδια στιγμή που θα λήγει και το πρόγραμμα το οποίο συμφωνήθηκε τον Αύγουστο του 2018 με ESM».
Τα ραντεβού και τα μηνύματα
Τα σημερινά ραντεβού Τσακαλώτου (με Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε και Σαπέν) γίνονται λίγες ώρες αφότου η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, το οποίο διαμορφώθηκε σε 3,9% με βάση τη μεθοδολογία Eurostat και 4,19% με βάση τους κανόνες του προγράμματος, , πολλαπλάσιο δηλαδή του στόχου για 0,5% του ΑΕΠ και ενώ ο Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του στη WSJ καλεί τους δανειστές να σταματήσουν το παιχνίδι των καθυστερήσεων: «Η σύγκρουση μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ σχετικά με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στερεί από την οικονομία μας πολύτιμο χρόνο, καθυστερώντας την πολυαναμενόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη», γράφει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο τα χρονικά περιθώρια για λύση μέχρι το Eurogroup της 22ας Μαΐου είναι ασφυκτικά και από τις χθεσινές δημόσιες δηλώσεις φάνηκε ότι υπάρχει πολύς δρόμος που πρέπει να καλυφθεί. Χαρακτηριστική η χθεσινή τοποθέτηση Λαγκάρντ για «λογικές» προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και η «επίθεση» του Σόιμπλε προς το ΔΝΤ δια της αναφοράς ότι τα στοιχεία της Ελλάδας είναι ρεαλιστικότερα από αυτά των τεχνοκρατών του Ταμείου.
Εν μέσω αυτών ο Κλ. Ρέγκλινγκ επανέλαβε τη θέση ότι η χώρα μπορεί να βγει στις αγορές μετά το πρόγραμμα, αλλά παράλληλα έθεσε και τις δυσκολίες που υπάρχουν στο να δοθεί λύση στο θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, για τα οποία η προσέγγιση του Ταμείου φαίνεται να απέχει ακόμα από αυτή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.