Σε ένα «συμβιβασμό» μεταξύ ΔΝΤ-Βερολίνου για το ζήτημα του ελληνικού χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων προσβλέπει η κυβέρνηση, ώστε να τερματιστεί άμεσα το πολύμηνο διαπραγματευτικό ράλι.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης αναχωρούν σήμερα για την Ουάσιγκτον, όπου θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στην τριήμερη εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Εκεί θα συναντηθεί με όλους τους βασικούς παίκτες (Κρ. Λαγκάρντ, Πολ Τόμσεν, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Β. Σόιμπλε κ.τλ.)
Οι στόχοι της ελληνικής πλευράς οριστικοποιήθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου, με τη συμμετοχή, πλην των κυρίων Τσακαλώτου-Χουλιαράκη, των Γιάννη Δραγασάκη, Δημήτρη Παπαδημητρίου (σ.σ. ο οποίος θα μεταβεί επίσης στην Ουάσιγκτον για επενδυτικές επαφές) και Έφης Αχτσιόγλου.
Οι στόχοι είναι οι εξής τρεις:
* Να πετύχουμε «όσο το δυνατόν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2019», έναντι του 3,5% επί δέκα χρόνια που ήταν η αρχική θέση του Β. Σόιμπλε.
* Να υπάρξει εξειδίκευση στα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους -ήτοι, να επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ-Βερολίνου.
* Η λύση να επισημοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό» καθώς η οικονομία δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις. Επ' αυτού, κυβερνητικός παράγοντας με γνώση της διαπραγμάτευσης σημειώνει πως τυχόν νέα καθυστέρηση «δεν μπορεί να χρεωθεί στην ελληνική πλευρά, η οποία έχει κάνει όλα όσα όφειλε».
Οι σταθμοί πριν το φίνις
Ανακοινώσεις δεν αναμένονται, βεβαίως, στην Ουάσιγκτον, ωστόσο το κλείσιμο των συμφωνιών θα οριστικοποιήσει το χρονοδιάγραμμα των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων.
Δηλαδή:
1. Επιστροφή (από Δευτέρα) στην Αθήνα των τεχνικών κλιμακίων για το Staff Level Agreement.
2. Κατάθεση στη Βουλή και ψήφιση των προαπαιτούμενων.
3. Επικύρωση της συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup της 22ας Μαΐου («ή και νωρίτερα»).
4. Ενταξη της χώρας στο QE, με σχετική απόφαση της ΕΚΤ στις αρχές Ιουνίου.
«Νέα μέτρα ίσον πολιτική αστάθεια»
Το Μαξίμου εκτιμά ότι η έκθεση του ΔΝΤ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, συμβάλλει στην ευόδωση της προσπάθειας για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Την ίδια στιγμή, απορρίπτεται κατηγορηματικά «κάθε συζήτηση ή έστω υπόνοια για νέα μέτρα το 2018», εξαιτίας της πρόβλεψης του Ταμείου για 1,5% πλεόνασμα το 2018 έναντι στόχου 3,5%.
«Αφενός, έχουμε ήδη θεσπίσει τον ‘κόφτη’ που θα ενεργοποιηθεί το 2018, εάν υπάρξει απόκλιση από τους στόχους. Αφετέρου, η όποια συζήτηση για έξτρα μέτρα θα ισοδυναμεί με ευθεία προσπάθεια να πέσει η κυβέρνηση και, μάλιστα, ακυρώνοντας οι ίδιοι οι θεσμοί τις μέχρι τώρα συμφωνίες», αναφέρεται.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση προσέρχεται στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ με ένα επιπλέον όπλο -πέραν των δημοσιονομικών στοιχείων: αυτό της πολιτικής σταθερότητας στην περιοχή, ειδικά σε μία χρονική στιγμή που το πολιτικό τοπίο στη γειτονική Τουρκία «θόλωσε» περαιτέρω από το πρόσφατο δημοψήφισμα.
Επιπλέον, εκτιμάται ότι ο... διευρυνόμενος εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη (καθώς στις γαλλικές και γερμανικές εκλογές προστέθηκαν οι βρετανικές, ενώ εκκρεμούν οι αποφάσεις σε Ιταλία και Ισπανία) δεν θα οδηγήσει τα «κέντρα» στο ρίσκο μίας πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής (και) στην Ελλάδα.