«Ψαλιδίζει» την ανάπτυξη του 2017 το ΔΝΤ

Στο 2,2% βάζει τώρα τον πήχη το Ταμείο -έναντι 2,8% τον Οκτώβριο- και στέλνει μήνυμα για την πορεία το 2022, με τον πήχη να μπαίνει στο 1%. Τι προβλέπει για την ανεργία και ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού.

«Ψαλιδίζει» την ανάπτυξη του 2017 το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζει να ποντάρει στην ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αν και οι νεότερες εκτιμήσεις του προκαλούν ανησυχία για τις προοπτικές σε βάθος χρόνου.

Μέσω της έκθεσης World Economic Outlook, το Ταμείο μειώνει τις εκτιμήσεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2017, από το 2,8% του ΑΕΠ που προέβλεπε τον περασμένο Οκτώβριο, σε 2,2%. Δεδομένων των συνθηκών και λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις άλλων διεθνών οργανισμών και αναλυτών (έχουν φτάσει να προβλέπουν ακόμα και ανάπτυξη 0,4% για το έτος), η πρόβλεψη μπορεί να θεωρηθεί παραπάνω από ικανοποιητική, εφόσον επιβεβαιωθεί. Προϋποθέτει, όμως, όπως προκύπτει από τους σχετικούς πίνακες που ενσωματώνονται στην έκθεση, απογείωση της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 4,2% το τελευταίο τρίμηνο του έτους, έναντι 3,7% που ήταν η προηγούμενη αντίστοιχη πρόβλεψη του Οκτωβρίου.

Το 2018, η οικονομία θα συνεχίσει να επεκτείνεται με ισχυρό ρυθμό 2,7% με βάση τις προβλέψεις του ΔΝΤ, αλλά το 2022 η οικονομική επέκταση θα είναι μόλις 1%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη δυνατότητα της οικονομίας να συνεχίσει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, τα οποία κατά την άποψη του ΔΝΤ -όπως επανειλημμένα έχει διατυπωθεί και από την Κριστίν Λαγκάρντ- συνιστούν μια παράλογη απαίτηση.

Οι προβλέψεις του Ταμείου για την ανεργία έρχονται μάλλον να δικαιώσουν τον Τόμσεν και τις πρόσφατες δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες θα χρειαστεί μία εικοσαετία για να πέσει η ανεργία στα προ του μνημονίου επίπεδα. Καταγράφεται μεν βελτίωση τα επόμενα χρόνια, αλλά όσο η ανεργία παραμένει πάνω από το 20%, κανείς δεν μπορεί να κάνει λόγο για αξιοσημείωτη μεταβολή. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι φέτος η ανεργία θα υποχωρήσει στο 21,9% του εργατικού δυναμικού από 23,8% πέρυσι και το 2018 θα διαμορφωθεί στο 21%. Η προηγούμενή του πρόβλεψη αφορούσε σε ανεργία 21,5% φέτος έναντι 23,3% το 2016.

Καλά μπορούν να θεωρηθούν τα νέα στο μέτωπο του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, με πλεόνασμα 0,1% το 2022, ισοσκελισμένη θέση το 2018 και οριακό έλλειμμα 0,3% φέτος έναντι 0,6% πέρυσι, ενώ η ελληνική οικονομία φαίνεται να αφήνει πίσω τα χρόνια του αποπληθωρισμού. Φέτος ο πληθωρισμός εκτιμάται σε 1,3%, με οριακή επιτάχυνση αναμένεται να διαμορφωθεί του χρόνου σε 1,4% και 1,7% το 2022.

Όσον αφορά στα δημοσιονομικά, οι προβλέψεις του Ταμείου αναμένονται αύριο μέσω της έκθεσης Fiscal Monitor. Επί του παρόντος, σε διάφορες αναλύσεις δημοσιονομικού περιεχομένου που ενσωματώνονται στο WEO, επισημαίνεται με νόημα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας έχει βασιστεί «στα προκαταρκτικά στοιχεία τα οποία δόθηκαν από το Eurogroup της 15ης Φεβρουαρίου και υπόκειται σε αναθεώρηση με βάση τα στοιχεία της Eurostat στις 21 Απριλίου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v