Η Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, όμως οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας και τον ρόλο του ΔΝΤ σε αυτό «βρίσκονται μόνο στα μισά του δρόμου», δήλωσε από τις Βρυξέλλες η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ.
Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε το αίτημα για ελάφρυνση χρέους , τονίζοντας πως θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους και οι λεπτομέρειες (modalities) θα πρέπει να αποφασιστούν προκαταβολικά. Η έκταση της αναδιάρθρωσης «θα αποφασιστεί στο τέλος του προγράμματος», αλλά «οι λεπτομέρειες πρέπει να αποφασιστούν προκαταβολικά».
Αναφερόμενη στις αποφάσεις που έλαβε το ΔΝΤ το Μάιο του 2016 είπε πως «δεν μπορούμε να είμαστε στη ’γενικότητα’ ότι θα έχουμε ένα εύρος πραγμάτων. Πρέπει να έχουμε συγκεκριμενοποίηση των τεχνικών και τις λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστούν». Συμπλήρωσε ότι σε εκείνο το Eurogroup υπήρξε καταγραφή μιας σειράς επιλογών χωρίς να είναι ξεκάθαρο τι είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι ευρωπαίοι πιστωτές.
Το Reuters μεταδίδει ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι το Ταμείο ακόμα εξετάζει το εάν θα μετάσχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα και όπως είπε, είμαστε ακόμα στα μισά σε ό,τι αφορά στις συζητήσεις για την Ελλάδα.
Μιλώντας για την Ελλάδα σε συνέντευξη στο Bloomberg σημείωσε ότι «στο θέμα των μεταρρυθμίσεων κάναμε πραγματική πρόοδο. Οι ελληνικές αρχές κατάλαβαν ότι δεν είναι θέμα περισσότερης λιτότητας αλλά καλύτερων μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν την οικονομία. Το ΔΝΤ δεν ζητά περισσότερη λιτότητα. Αυτό που ζητάμε είναι λογικές, ισορροπημένες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό που θα εφαρμόζουν τη συμφωνία που έκαναν οι ελληνικές αρχές το 2016. Ζητούμε επίσης μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό που θα διευρύνουν τη φορολογική βάση και θα κάνουν δικαιότερο το σύστημα. Υπάρχουν κάποιες ακόμα μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να απελευθερώσουν την οικονομία».
Mιλώντας ενόψει των εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, η κ. Λαγκάρντ τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής του ανοικτού εμπορίου μέσω της πολυμερούς συνεργασίας για την επίλυση εμπορικών ζητημάτων όπως η μείωση των υπερβολικών εξωτερικών ανισορροπιών.
Στην ομιλία της δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην εμπορική ατζέντα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που στόχο έχει να περιορίσει τις εισαγωγές στις ΗΠΑ. Όμως είπε πως ο περιορισμός του εμπορίου θα ήταν ένας «αυτοτραυματισμός» που θα δημιουργήσει προβλήματα στις αλυσίδες προμηθειών και θα αυξήσει τις τιμές για εξαρτήματα και καταναλωτικά αγαθά, πλήττοντας περισσότερο τους φτωχούς.
Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, κατά την ίδια, η παγκόσμια οικονομία «έχει ελατήριο στο βήμα της». Σημειώνεται πως το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει τις νέες εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη στις 18 Απριλίου.