Η συνεδρίαση του EuroWorking Group δεν έβγαλε ημερομηνία επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι ώρες νωρίτερα, αρμόδια κυβερνητική πηγή ανέφερε πως «μάλλον επιστρέφουν».
Σύμφωνα με μία πηγή, η αιτία που «στράβωσε» το προσύμφωνο την τελευταία στιγμή αναδείχθηκε σε τηλεδιάσκεψη προχθές το βράδυ, όταν η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα επιχείρησε να «στρογγυλέψει» όσα είχαν σχεδόν συμφωνηθεί μία εβδομάδα νωρίτερα στις Βρυξέλλες, κυρίως αναφορικά με το ασφαλιστικό και την απαίτηση του ΔΝΤ για εμπροσθοβαρή εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις από το 2019.
Το εγχείρημα τροποποιήσεων στο αρχικό προσύμφωνο έφερε στο προσκήνιο και νέες απαιτήσεις από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τηλεγράφημα του ΑΠΕ ανέφερε χθες το απόγευμα νέες απαιτήσεις από την πλευρά του Ταμείου αναφορικά με την επαναφορά του λοκ άουτ και την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ζητήματα τα οποία θεωρητικά είχαν κλείσει με «νίκες» για την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.
Κάπως έτσι, το δείπνο των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, με κυρίως πιάτο την Ελλάδα, δεν είχε αίσιο τέλος. Παρ’ όλα αυτά, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε λίγο μετά τα μεσάνυχτα ότι «δεν έχω την εικόνα ότι τα "σπάσαμε"», αφήνοντας να διαφανεί περιθώριο συμβιβασμού τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα πηγές της Κομισιόν σημείωναν το πρωί της Παρασκευής ότι συνεχίζονται και σήμερα οι εντατικές συνομιλίες.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, το σενάριο το οποίο προέβλεπε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού στο άτυπο Eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου απομακρύνεται, ενώ φαίνεται να αποδυναμώνεται και η πρόσφατη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή για επίτευξη συμφωνίας «νωρίτερα από ό,τι περιμένετε».
Ο χρόνος αρχίζει να πιέζει ασφυκτικά για μία ακόμα φορά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι δεν προτίθεται να στείλει εκ νέου την Ντέλια Βελκουλέσκου στην Αθήνα για το κλείσιμο του Staff Level Agreement, παρά μόνο εφόσον η συμφωνία είναι κλεισμένη και μένει να γραφτούν τα διαδικαστικά.