Με τα γνωστά ακανθώδη θέματα να παραμένουν ανοιχτά ολοκληρώθηκε και η μαραθώνια τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους του κουαρτέτου.
«Κλείσαμε αυτά που θέλαμε, είχαμε πλήρη συνείδηση ότι δεν θα είχαμε πρόοδο σε εργασιακά και ασφαλιστικό», ανέφερε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, διευκρινίζοντας ότι τα θέματα τα οποία έχουν συμφωνηθεί αφορούν στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, στις ιδιωτικοποιήσεις και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα συγκεκριμένα ζητήματα, οι δυο πλευρές είχαν έλθει πολύ κοντά σε τελική συμφωνία στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που έγιναν στην Αθήνα.
Επί της ουσίας, υπάρχει μηδενική πρόοδος στο ασφαλιστικό, όπου οι δανειστές επιμένουν σε εφάπαξ εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ από τις συντάξεις το 2020 και η κυβέρνηση επιδιώκει σταδιακή εφαρμογή των περικοπών, στα εργασιακά, όπου οι δανειστές δεν δέχονται επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επιμένοντας παράλληλα σε αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων, επαναφορά του lock out και αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και στα ενεργειακά, με τους δανειστές να μην κάνουν βήμα πίσω στην απαίτηση για πώληση μονάδων της ΔΕΗ.
Το κυβερνητικό στέλεχος τόνισε ότι τα τρία θέματα τα οποία έχουν μείνει ανοιχτά θα επιδιωχθεί να διευθετηθούν σε πολιτικό επίπεδο.
Διαφορές υπάρχουν και στα αντίμετρα, κυρίως όσον αφορά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μέτωπο στο οποίο η κυβέρνηση αρχικά μπήκε με μαξιμαλιστικούς στόχους, διεκδικώντας μείωση των επιβαρύνσεων κατά 35% για να εισπράξει την αρνητική απάντηση των δανειστών σε μια τόσο μεγάλη παρέμβαση.
Το κυβερνητικό στέλεχος επιχείρησε να υποβαθμίσει το συγκεκριμένο «αγκάθι», λέγοντας ότι «υπάρχει ένα μικρό ζήτημα για το πόσο θα συμμετάσχει ο ΕΝΦΙΑ στο πακέτο».
Με αυτό το δεδομένα, εξανεμίζονται οι όποιες προσδοκίες για επίτευξη Staff Level Agreement στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, δεδομένου ότι την Πέμπτη ευρωπαίος αξιωματούχος απέκλεισε το ενδεχόμενο διαχωρισμού των καυτών θεμάτων από τις τωρινές διαπραγματεύσεις.
Επιμένουν για πώληση μονάδων της ΔΕΗ
Το αδιέξοδο φάνηκε από τις πρώτες επαφές που είχαν σήμερα κυβέρνηση και δανειστές για τα ενεργειακά θέματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, στην τηλεδιάσκεψη που έγινε το μεσημέρι για τα ενεργειακά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έγινε αποδέκτης των έντονων πιέσεων των θεσμών για τη δρομολόγηση άμεσα των διαδικασιών ώστε να παραχωρηθούν με διαγωνισμούς μονάδες της ΔEΗ, προκειμένου να ανοίξει η πρόσβαση ιδιωτών στο λιγνίτη και τα νερά.
Πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr, ότι οι θεσμοί δεν βάζουν πια το συγκεκριμένο μέτρο «ως εναλλακτικό» στην περίπτωση που οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν φέρουν τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ ΔΕΗ +3,03%. Φαίνεται, δηλαδή, να αποφεύγουν τη συζήτηση για τη συνέχιση εφαρμογής αυτού του εργαλείου, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία που είχε γίνει με την κυβέρνηση περιελάμβανε συγκεκριμένα βήματα και χρονοδιαγράμματα έως το τέλος του 2019.
Ο κ. Σταθάκης, φέρεται, αναφέρουν πληροφορίες, να αντέδρασε στη θέση αυτή των δανειστών. Η ελληνική πλευρά αντιτείνει την αξιολόγηση της πορείας των δημοπρασιών στο τέλος του 2017, δηλαδή να τρέξουν για τους υπόλοιπους μήνες τα ΝΟΜΕ, και στη συνέχεια να εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης εναλλακτικών δομικών μέτρων.
Επιπλέον, η ελληνική πλευρά εγείρει και θέμα μη τήρησης από την πλευρά των δανειστών των όσων έχουν συμφωνηθεί στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, καθώς τότε δεν είχε τεθεί ζήτημα πώλησης μονάδων.