Τα μεγάλα αγκάθια σε ασφαλιστικό, αφορολόγητο και εργασιακά μπαίνουν πλέον στο πρώτο πλάνο της διαπραγμάτευσης, ενώ σήμερα οι επικεφαλής του κουαρτέτου αναμένεται να καθορίσουν στη συνεδρίαση του EuroWorking Group τα επόμενα βήματα.
Οι χθεσινές πολύωρες συζητήσεις που ολοκληρώθηκαν μετά τα μεσάνυχτα έδειξαν ότι συνεχίζεται η πρόοδος στη συζήτηση, μάλιστα ένα από τα «αγκάθια», αυτό του εξωδικαστικού συμβιβασμού, φαίνεται πως έκλεισε, ενώ έχει εξασφαλιστεί ότι οι δανειστές δεν βλέπουν δημοσιονομικό κενό για το 2018.
Παρά ταύτα, η επίτευξη συμφωνίας έως τις 20 Μαρτίου, οπότε είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Eurogroup, κρίνεται δύσκολη, εκτός και εάν η κυβέρνηση κάνει σημαντικές υποχωρήσεις και βρει απαντήσεις στις απαιτήσεις των δανειστών για μαχαίρι στις συντάξεις κατά 1,8 δισ. ευρώ και περισσότερους φόρους στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια για επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίζεται ανυποχώρητο ενώ οι δανειστές ξεκαθαρίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι Staff Level Agreement και ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς να «κλειδώσουν» και τα σκληρά μέτρα δεν υφίσταται.
Οι συγκλίσεις
Στα θέματα «δεύτερης γραμμής», η διαπραγμάτευση πηγαίνει σχετικά καλά. Εκτός από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, προχθές κυβέρνηση και δανειστές κατέληξαν σε συμφωνία αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό του 2018. «Καταγράφονται συγκλίσεις» αναφέρει κυβερνητική πηγή.
Παράλληλα, η κυβέρνηση κέρδισε, σύμφωνα με πληροφορίες, την καθιέρωση μηχανισμού έγκαιρων προβλέψεων της πορείας των πρωτογενών πλεονασμάτων, γεγονός το οποίο εξασφαλίζει ότι μέτρα και αντίμετρα θα ενεργοποιηθούν ταυτόχρονα την 1η Ιανουαρίου 2019. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των αντίμετρων όμως είναι να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις Ελλάδας-Κομισιόν για υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Αν το καλοκαίρι του 2018, κυβέρνηση και δανειστές συμφωνήσουν ότι στο τέλος της χρονιάς το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι πάνω από 3,5% του ΑΕΠ, τότε από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα τεθούν σε εφαρμογή τα πρώτα «θετικά» μέτρα.
Η ύφεση και οι δύσκολες επιλογές
Στην επιτάχυνση της διαδικασίας, ρόλο φαίνεται πως έπαιξαν οι εξελίξεις στο μέτωπο της ύφεσης. Η παράταση της αβεβαιότητας έχει αποδειχθεί πλέον ότι κοστίζει ακριβά στην οικονομία (ύφεση 1,2% το τελευταίο τρίμηνο του έτους), δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους.
Από την άλλη πλευρά, όμως, στον σκληρό πυρήνα της διαπραγμάτευσης και ειδικότερα στα θέματα που αφορούν στο «μαχαίρι» σε συντάξεις και αφορολόγητο καθώς και στα εργασιακά, συμφωνία διαμηνύεται ότι δεν πρόκειται να κλείσει, χωρίς η κυβέρνηση να πατήσει τις κόκκινες γραμμές της. Το αφορολόγητο θεωρείται ότι ήδη έχει κοπεί. Μάλιστα, δεν αποκλείεται τελικά να είναι πολύ κοντά στην πρόταση των δανειστών για 5.900 ευρώ καθώς η κυβέρνηση φέρεται να επιθυμεί την καθιέρωση ενός χαμηλού πρώτου συντελεστή, κοντά στο 10%.
Αν τελικά «κλειδώσει» συντελεστής χαμηλότερος από το 22% που ισχύει σήμερα, τότε για να βγει από τις τσέπες των φορολογούμενων 1,8 δισ. ευρώ, το αφορολόγητο θα πρέπει να υποχωρήσει κοντά στις 5.000 ευρώ.
Συνολικά οι δανειστές επιμένουν σε μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2019-20 και ευθυγραμμίζονται με τη σκληρή συνταγή ΔΝΤ αναφορικά με τις αλλαγές στην αγορά εργασίας.
Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου από κοινού με το δίδυμο Τσακαλώτου-Χουλιαράκη άκουσαν χθες για μία ακόμα φορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ζητά αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.