Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσκόπηση RASS: Οκτώ στους δέκα πιστεύουν στη βιομηχανία εξόρυξης

Δημοσκόπηση της ASS, για λογαριασμό του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, αναδεικνύει την ανυπαρξία πολιτικής βούλησης για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου. Ένας στους δύο κρίνουν αναποτελεσματικούς τους μηχανισμούς ελέγχου.

Δημοσκόπηση RASS: Οκτώ στους δέκα πιστεύουν στη βιομηχανία εξόρυξης

Θετικά μηνύματα για την εξορυκτική βιομηχανία και τη συνεισφορά της στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αλλά και χαμηλό δείκτη εμπιστοσύνης ως προς τις επιχειρήσεις για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, στέλνει δημοσκόπηση της RASS.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρία ερευνών κοινής γνώμης για λογαριασμό του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων περισσότεροι από οκτώ στους δέκα πολίτες (85,9%) θεωρούν την εξορυκτική δραστηριότητα σημαντική για την ελληνική οικονομία.

Μάλιστα επτά στους δέκα (73,4%) κάνουν λόγο για ανυπαρξία πολιτικής βούλησης στο θέμα της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου. Περισσότεροι από έναν στους δύο (53%) εκτιμούν ότι οι υφιστάμενοι μηχανισμοί ελέγχου των βιομηχανικών και εξορυκτικών έργων στη χώρα μας δεν είναι αποτελεσματικοί.

Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων κρίνουν, όπως προαναφέρθηκε, την εξορυκτική βιομηχανία ως σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη της οικονομίας, εντούτοις, φαίνεται ότι οι τέσσερις στους δέκα (39,6%) εμπιστεύονται οριακά τις αδειοδοτημένες εταιρίες εξόρυξης ορυκτών.

Το ποσοστό εκείνων που τις αμφισβητούν θεωρεί σε ποσοστό 62,1% ότι εκμεταλλεύονται τον εθνικό πλούτο χωρίς να αποδίδουν αυτά που θα έπρεπε στο κράτος. Το 27,1%, εκείνων που δεν εμπιστεύονται τις εταιρίες του κλάδου, πιστεύουν ότι δεν τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους ή τους κανόνες ασφάλειας των εργαζομένων (7,9%).

Σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση της RASS, θετική καταγράφεται η αντίδραση των πολιτών στο ενδεχόμενο συνέχισης επενδύσεων σε τομείς όπως μεταλλεία, ορυχεία, λατομεία υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι, όπως διασφαλίζονται από το κράτος και τους ανεξάρτητους φορείς (87,7%).

Οκτώ στους δέκα (79,6%) τάσσονται υπέρ της συνέχισης της επένδυσης στα μεταλλεία Χαλκιδικής με τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις.

Την πεποίθηση ότι η επέμβαση στο περιβάλλον από την εξορυκτική δραστηριότητα δεν είναι ελεγχόμενη και με δυνατότητα αποκατάστασης διατυπώνουν πέντε στους 10 πολίτες (56,3%).

Ενήμεροι είναι οι πολίτες για την υποχρέωση που έχουν οι εταιρείες εξόρυξης να αποκαθιστούν το περιβάλλον στο χώρο επέμβασης και κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας του εξορυκτικού έργου (64,2%) αν και πιστεύουν πως οι εξορυκτικοί χώροι κάνουν τις περιοχές πλησίον της δραστηριότητας λιγότερο ελκυστικές προς κατοίκηση (65,3%).

Σε ερώτηση ποια έργα είναι πιο επιβαρυντικά για το περιβάλλον οι πολίτες έκαναν την εξής ιεράρχηση:

Βιομηχανικές εγκαταστάσεις (55,7%)
Έργα διαχείρισης αστικών αποβλήτων (51,7%)
Εξορυκτικά έργα (24,5%)
Αγροτικές καλλιέργειες (10,5%)
Τουριστικές εγκαταστάσεις (6,1%)
Κατασκευαστικά-οικοδομικά έργα (5,9%)

Ως προς την βέλτιστη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων που ορίζει το κράτος οι πολίτες πιστεύουν ότι τηρούνται με μεγαλύτερη συνέπεια όταν οι επενδυτές είναι ξένοι (35,4%) από όταν οι επενδυτές είναι Έλληνες (22,4%) ή επενδυτής είναι το ίδιο το κράτος (24,9%).

Σε σχέση με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει πολλές φορές συζητηθεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. Στο ενδεχόμενο η χώρα μας να έχει μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία και να περιορίσει έτσι την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας οι πολίτες αποδέχονται την παραγωγή ηλεκτρισμού από λιγνίτη (54,5%).

Σε μια γενικότερη θεώρηση οι πολίτες θα συμφωνούσαν με την μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων προκειμένου να έρθουν επενδύσεις στη χώρα (89,9%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v