Κενά στο προηγούμενο διαγωνιστικό πλαίσιο για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ εντοπίζουν υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ΤΑΙΠΕΔ, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η προκήρυξη του νέου διαγωνισμού, δημιουργώντας ένα ακόμα «αγκάθι» για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Όπως αναφέρει ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Euro2day.gr, «ένα από τα εμπόδια που ανακαλύψαμε ήταν κι αυτό του φορολογικού κόστους που θα έπρεπε να επιβαρυνθεί η μητρική εταιρεία του ΔΕΣΦΑ, η ΔΕΠΑ, από τη μεταβίβαση των μετοχών της».
Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι «αυτή η επιβάρυνση είναι της τάξης των 180 εκατ. ευρώ. Δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη. Και τώρα θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με το ποσό αυτό...» Και σε ό,τι αφορά στη λύση που πρέπει να δοθεί σε αυτό το θέμα, προσθέτει: «Η εμπειρία του ΑΔΜΗΕ είναι πολύτιμη...».
Σύμφωνα με πληροφορίες, νομικοί του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και του ΤΑΙΠΕΔ όλο αυτό το χρονικό διάστημα «χτενίζουν» τα κείμενα του προηγούμενου διαγωνισμού. Από την προκήρυξη μέχρι και τις τελικές προσφορές που υπέβαλαν οι υποψήφιοι επενδυτές, τΤα κενά που εντοπίστηκαν είναι σημαντικά.
Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος λέει στο Euro2day.gr ότι μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, υπουργείο και ΤΑΙΠΕΔ θα έχουν ολοκληρωμένη εικόνα από τους νομικούς για τις παραλείψεις που υπάρχουν στο διαγωνιστικό πλαίσιο καθώς και τις προτάσεις τους: «Δεν αποκλείουμε ακόμη και το ενδεχόμενο να επανεκκινήσουμε τον διαγωνισμό με την παλιά διαδικασία. Κι αυτό εφόσον είναι εφικτό να έχουμε διορθώσει μέσα σε εκείνο το πλαίσιο τα λάθη που έγιναν».
Νέα προκήρυξη ή επανεκκίνηση του διαγωνισμού, το σίγουρο είναι πως το 66% του ΔΕΣΦΑ θα ιδιωτικοποιηθεί και με παραχώρηση του μάνατζμεντ. «Με νέο διαγωνισμό», όπως συμπληρώνει στο Euro2day.gr ανώτατος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, «χρειαζόμαστε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα». Πάντως, τίποτα δεν έχει «κλειδώσει»...
Ανοιχτά ενεργειακά στη δεύτερη αξιολόγηση
Ο ΔΕΣΦΑ, λοιπόν, τρενάρει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αν και η έκβαση του διαγωνισμού ως ένα βαθμό οφείλεται και στη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε αλλαγή των όρων του διαγωνισμού, όπως για παράδειγμα ότι οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να είναι διαχειριστές συστήματος μεταφοράς και όχι παραγωγοί φυσικού αερίου.
Άλλο ανοικτό ενεργειακό θέμα είναι εκείνο των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Πληροφορίες θέλουν να μην υπήρξε το προηγούμενο χρονικό διάστημα νέα συζήτηση μεταξύ των θεσμών και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Να σημειωθεί ότι παραμένει απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τους δανειστές να εμμένουν στη θέση τους για επαναπροκήρυξη των ποσοτήτων που δημοπρατούνται.
Η θέση αυτή των θεσμών, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι εδραιώνεται μετά τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του ΛΑΓΗΕ που δείχνουν ότι η ΔΕΗ, αντί να χάνει μερίδια στην αγορά, κερδίζει. Οι πιέσεις των θεσμών, όπως φάνηκε άλλωστε και από την τελευταία ανακοίνωση του Eurogroup περί ανοικτών θεμάτων στην ενέργεια, αναμένεται να ενταθούν το προσεχές διάστημα. Στο πίσω μέρος της σκέψης των δανειστών, λένε οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, είναι η επαναφορά της "μικρής ΔΕΗ" και η ιδιωτικοποίηση του 17% της εταιρίας, όπως προβλέπει και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ.
Κατά τ' άλλα, μία από τις εκκρεμότητες στα ενεργειακά είναι και αυτή της θεσμικής ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.