Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιπολίτευση: «Κατηγορώ» στην κυβέρνηση για την αξιολόγηση

«Δεν ξέρουν τι θέλουν», καταγγέλλει η ΝΔ, «έχουν υπερβεί κάθε όριο», σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ. Αυτοπαγίδευση Τσίπρα βλέπει το Ποτάμι, συνεννόηση με τους ξένους προτείνει η Ένωση Κεντρώων. Υψηλοί τόνοι από ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.

Αντιπολίτευση: «Κατηγορώ» στην κυβέρνηση για την αξιολόγηση

Ομαδικά πυρά κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσον αφορά στην πορεία της αξιολόγησης, εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο χρόνος κυλά, υποστηρίζουν, οι χρονικές διορίες περνούν και ακόμα αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως είχαν δεσμευτεί με σειρά δημόσιων παρεμβάσεών τους κυβερνητικά στελέχη. Και ως βασική αιτία της συγκεκριμένης εξέλιξης -είναι η κοινή διαπίστωσή τους- προσδιορίζεται η ανεπάρκεια και ανικανότητα του Αλέξη Τσίπρα και των υπουργών του, προκειμένου να καταλήξουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στη ΝΔ, ακούγοντας τη φράση του Αλέξη Τσίπρα ότι «τώρα ξέρουν από διαπραγματεύσεις», σχολιάζουν πως «αυτή η τοποθέτηση προκαλεί και γέλιο και τρόμο». Επιχείρημά τους το ότι «η… περήφανη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του '15 κόστισε 86 δισ. στον ελληνικό λαό και στην οικονομία της χώρας, ενώ και η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης διήρκεσε 14 μήνες και κόστισε μέτρα πολλών δισ., το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, τον μόνιμο κόφτη και το υπερταμείο». Χαρακτηριστικό της διαπραγματευτικής ανικανότητας του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του, όπως λένε στο γαλάζιο στρατόπεδο, είναι ο χειρισμός με το ΔΝΤ. Από τη μία, λένε, η κυβέρνηση το κάλεσε και ζήτησε τη συμμετοχή του και στο χρηματοδοτικό μέρος. Μάλιστα στην αρχή το παρουσίαζε ως τον μεγάλο σύμμαχό της στο θέμα του χρέους και των πλεονασμάτων, ενώ σήμερα το παρουσιάζει ως την «πηγή όλων των δεινών». 

Όπως σημειώνει στενός συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, «ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν ξέρει αν θέλει ή δεν θέλει το ΔΝΤ. Τι διαπραγμάτευση να κάνει μετά;», διερωτάται. Αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση έχει το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό ακροατήριο, οδηγώντας σε περισσότερα μέτρα, περισσότερη λιτότητα, περισσότερους φόρους και περικοπές συντάξεων. «Πολύ φοβάμαι ότι σε αυτήν την κατάληξη πάλι πηγαίνουμε με τις τακτικές του κ. Τσίπρα», ανέφερε.

Στο αδιέξοδο

«Τσίπρας και Σόιμπλε οδηγούν χέρι-χέρι την Ελλάδα σε αδιέξοδο», ήταν η ανάρτηση της Φώφης Γεννηματά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στενό συνεργάτη της να σημειώνει ότι «όταν ακούμε ότι ο κ. Τσίπρας θα προβεί εκ νέου σε πολιτική διαπραγμάτευση, μας πιάνουν ρίγη». Την τελευταία φορά, εξηγεί, που επιχείρησε να κάνει το ίδιο, οδήγησε τη χώρα στα capital controls, επιβαρύνοντας τους πολίτες με 7,2 δισ. επιπλέον, φτάνοντας μάλιστα ένα βήμα πριν από την έξοδο απ’ το ευρώ». Έντονα επικριτική κατά του πρωθυπουργού εμφανίζεται η πρώην υπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου: «Ο ορισμός της απάτης είναι από τη μία να επαίρεσαι για το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους και από την άλλ, να τους πετσοκόβεις μόνιμα το ΕΚΑΣ την ίδια μέρα. Ο κ. Τσίπρας έχει υπερβεί κάθε όριο», τονίζει.

Αλλά και στο Ποτάμι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την πορεία της διαπραγμάτευσης. «Η κυβέρνηση, με την ανικανότητά της, γίνεται ο καλύτερος σύμμαχος εκείνων που επιδιώκουν να ναυαγήσει η διαπραγμάτευση και έχουν ομολογημένο απώτερο στόχο την έξωση της Ελλάδας από την ευρωζώνη», αναφέρει η Σεβαστουπόλεως, επισημαίνοντας ότι «με μια σειρά άστοχων χειρισμών ο κ. Τσίπρας αυτοπαγιδεύτηκε, δίνοντας αφορμή σε όσους επιδιώκουν εμπλοκή να την πετύχουν». Τώρα, κατά τις ίδιες πηγές, από τη μια συντάσσει επιστολές μετάνοιας και από την άλλη ξαναπαίζει το έργο “περήφανη διαπραγμάτευση”, με τις γνωστές κορόνες που καταλήγουν πάντα σε άτακτη υποχώρηση. Το έργο το έχουμε ξαναδεί, ξέρουμε και πόσο ακριβά κοστίζει», προσθέτουν.

Εγωισμούς και τσαμπουκάδες

Η Ένωση Κεντρώων καλεί, με ανακοίνωσή της, τον κ. Τσακαλώτο και την κυβέρνηση «να αφήσουν τους εγωισμούς και τους τσαμπουκάδες και να εγγυηθούν στους ξένους ότι εφεξής τίποτα δεν θα γίνεται, αν δεν υπάρχει συνεννόηση μαζί τους». Όσο το αδιέξοδο συνεχίζεται, αναφέρει το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, η χώρα «σύρεται στην αβεβαιότητα και το Grexit ξεπροβάλλει απειλητικά. Διαφορετικά, εγείρεται η υποψία ότι ο κ. Τσίπρας χτίζει σύγκρουση με τους Ευρωπαίους και παρά τις σχετικές διαψεύσεις του περί εκλογών, ετοιμάζεται για ηρωική έξοδο».

Παρά τους υψηλούς τόνους και το σκηνικό αντιπαράθεσης, υπογραμμίζει το ΚΚΕ, κυβέρνηση και ΕΕ στηρίζουν από κοινού τη συγκεκριμένη πολιτική: Από τη μία, μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα, χωρίς ημερομηνία λήξης, όπως η περικοπή του ΕΚΑΣ και οι ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα, κι απ' την άλλη, εφάπαξ ψίχουλα για να «χρυσωθεί το χάπι» και διαβεβαιώσεις προς τους λεγόμενους θεσμούς ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν».

Τέλος, η Χρυσή Αυγή, σε άλλο μήκος κύματος, πιστεύει «σε μία συντεταγμένη αποχώρηση από το ευρώ, σύμφωνα πάντοτε με τη θέληση του λαού, με τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος, και αυτό πιστεύουμε ότι ήταν και το βαθύτερο νόημα του δημοψηφίσματος του Ιουλίου του 2015». Το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου θεωρεί ως μόνη λύση για την οικονομική αναγέννηση του έθνους, «μία επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, με ταυτόχρονη επιστροφή στην εθνική παραγωγή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v