Τζανακόπουλος: Λάθη και ψέματα από το ΔΝΤ

Σκληρή επίθεση από την κυβέρνηση στο ΔΝΤ. Ζητά να μη διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του, επιμένοντας σε πλεονάσματα 1,5% και βελτιώνοντας την τεχνοκρατική του επάρκεια! Δεν θα παραδώσουμε τη χώρα στη συμμαχία των προθύμων.

Τζανακόπουλος: Λάθη και ψέματα από το ΔΝΤ

Η κυβέρνηση δεν θα αποδεχτεί τη νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018, ξεκαθάρισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες. Δεν υπήρξε ωστόσο ανάλογα ξεκάθαρος, αναφορικά με το ζήτημα της εφαρμογής ενός «κόφτη».

Όπως είπε, ο πρωθυπουργός έκλεισε το σενάριο των εκλογών και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα παραδώσει τη χώρα στη συμμαχία των προθύμων». Συμπλήρωσε δε ότι οι βουλευτές της κυβέρνησης δεν θα συνταχθούν σε σχέδιο για αυξημένη πλειοψηφία.

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχαν δεσμεύσει την Ελλάδα με πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2030, σημείωσε, προσθέτοντας ότι αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, η κυβέρνηση επιμένει σε τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα εργασιακά.

Το ΔΝΤ

Σφοδρή ήταν η επίθεση κατά του ΔΝΤ, μετά τη δημοσιοποίηση του άρθρου των Τόμσεν - Όμπστφελντ.

«Προξενεί απορία ότι αυτοαναιρούμενοι αναφέρουν ότι θα αποδεχτούν τις απαιτήσεις για 3,5% και ότι θα ζητήσουν επιπλέον μέτρα λιτότητας», τόνισε και χαρακτήρισε ψευδείς και λανθασμένες τις αναφορές που γίνονται στο άρθρο.

Συγκεκριμένα κατηγόρησε το ΔΝΤ για λάθη στις προβλέψεις σημειώνοντας ότι:

* Το 2011 ανέμενε ύφεση 2,6%, ενώ έφτασε σε 7,1%.

* Το 2012 έβλεπε ανάπτυξη 1,1% και τελικά είχαμε ύφεση 6,6%.

* Το 2013 μιλούσε για ανάπτυξη το 2,1% και είχαμε ύφεση 3,1%. Τότε, σημείωσε, ομολόγησε ότι είχε κάνει λάθος στους πολλαπλασιαστές και από τότε άρχισε καταστροφολογικές προβλέψεις.

Σημείωσε ότι το ΔΝΤ προέβλεπε 0,6% πρωτογενές έλλειμμα και τελικά υπήρξε πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ.
Για το 2016 έβλεπε επίσης έλλειμμα και η οικονομία υπεραπέδωσε. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η κυβέρνηση προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ ακόμα και μετά την εγγραφή των 617 εκατ. ευρώ για τη 13η σύνταξη.

Παράλληλα σημείωσε πως δεν ισχύει ότι εξαιρείται το 50% από τη φορολογία μέσω του αφορολόγητου και ότι οι συντάξεις φτάνουν στα επίπεδα των πλούσιων χωρών. Πρόσθεσε, δε, ότι 4 εκατομμύρια Έλληνες απειλούνται με το φάσμα της φτώχειας.

Θα περιμέναμε να μη διαστρεβλώνει την πραγματικότητα το Ταμείο και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του, επιμένοντας σε πλεονάσματα 1,5% και βελτιώνοντας την τεχνοκρατική του επάρκεια σε ό,τι αφορά στις προβλέψεις, τόνισε.

Η κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή του ΔΝΤ αλλά δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί νέα μέτρα. Το Ταμείο οφείλει να επιμείνει στη θέση που έχει εκφράσει ότι είναι αναγκαία η μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα στο 1,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v