Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DBRS: Επιβεβαιώνει το CCC για Ελλάδα

Πρώιμα σημάδια ανάκαμψης, αλλά τα "κόκκινα" δάνεια και το ζήτημα του χρέους προβληματίζουν. Η ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης θα απελευθερώσει κεφάλαια.

DBRS: Επιβεβαιώνει το CCC για Ελλάδα
Την πιστοληπτική αξιολόγηση CCC για την Ελλάδα επιβεβαίωσε η DBRS, με σταθερό outlook. Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως η αξιολόγηση CCC (high) αντανακλά το πολύ υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους και την πολιτική πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές και οι πιστωτές, προκειμένου να φέρουν σε πτωτικό μονοπάτι το χρέος αυτό.

Σύμφωνα με την DBRS, υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά στη χαλάρωση των capital controls και τη βελτίωση της ρευστότητας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ωστόσο ο οίκος αξιολόγησης εξακολουθεί να ανησυχεί για την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών και την αρνητική επίπτωση του υψηλού επιπέδου των «κόκκινων» δανείων στην ικανότητα του τραπεζικού συστήματος να στηρίξει την οικονομία και την ανάπτυξη της απασχόλησης στο μέλλον.

Το «σταθερό» outlook αντανακλά την εκτίμηση του οίκου πως το τρέχον πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της Ελλάδας συνεχίζει να ενισχύει τη σταθερότητα της οικονομίας και του τραπεζικού τομέα. Οι προηγούμενες δόσεις από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης έχουν αμβλύνει τα προβλήματα ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και υπάρχουν ορισμένες πρώιμες ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης. Η δεύτερη αξιολόγηση, όταν ολοκληρωθεί, θα απελευθερώσει επιπλέον κεφάλαια για τη στήριξη τόσο της πραγματικής οικονομίας όσο και της βελτιωμένης ευρωστίας του τραπεζικού τομέα, σύμφωνα με την DBRS.

Όπως αναφέρει ο οίκος, τα πιστωτικά «δυνατά σημεία» της Ελλάδας περιλαμβάνουν τα οφέλη από τη συμμετοχή στην ευρωζώνη και την πρόσβαση σε οικονομική στήριξη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Από το 2009, η χώρα έχει εφαρμόσει μια σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή. Επιπλέον, έχει επιτελεστεί πρόοδος σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, περιλαμβανομένων των βελτιώσεων στην αγορά εργασίας, τη μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα και του εξορθολογισμού της δημόσιας διοίκησης. Ο εξωτερικός τομέας έχει επίσης ενισχυθεί, με την εμφάνιση μικρού πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών.

Ωστόσο, οι πιστωτικές προκλήσεις είναι σημαντικές. Αν και υπάρχουν πρώιμα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης, ωστόσο η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις στην αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και στην επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη, την ώρα που επιχειρείται εξυγίανση των δημοσιονομικών υπό έναν εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό. Η επίτευξη των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών προσαρμογών του προγράμματος εν μέσω κοινωνικών περιορισμών και μιας ισχνής πλειοψηφίας στη Βουλή, εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση.

Μετά την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα το 2015, οι ισολογισμοί των τραπεζών παραμένουν αδύναμοι και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο, αναφέρει η DBRS. Από την άλλη πλευρά, η απόσυρση τραπεζικών καταθέσεων έχει σταθεροποιηθεί και τους τελευταίους έξι μήνες οι τραπεζικές καταθέσεις αυξάνονται. Επιπλέον, τα capital controls που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2015 έχουν εν μέρει αρθεί. Ωστόσο, η πιστωτική ανάπτυξη του εγχώριου ιδιωτικού τομέα παραμένει σε πτωτική τάση και η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται στα πολύ πρώιμα στάδια και είναι ευάλωτη σε δυσμενή πολιτικά γεγονότα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v