«Κατανόηση» από Κομισιόν για τις κινήσεις Τσίπρα

Κορυφαία πηγή που μίλησε στο Euro2day.gr τόνισε ότι Γιούνκερ και Μοσκοβισί δεν ενοχλούνται ιδιαίτερα από τις εξαγγελίες. Η αναγνώριση της μεγάλης προσαρμογής και η προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να λυθεί το θέμα «εύκολα και ήρεμα».

«Κατανόηση» από Κομισιόν για τις κινήσεις Τσίπρα

Με συμπάθεια, κατανόηση και υπό το πρίσμα της αναγνώρισης της προσπάθειας της Ελλάδας για τη δημοσιονομική προσαρμογή και επίτευξη των στόχων του MoU βλέπει η Κομισιόν το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την παροχή της 13ης σύνταξης και εξαίρεση από την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που δοκιμάζονται από την προσφυγική κρίση.

Κορυφαία πηγή της Κομισιόν ανέφερε αποκλειστικά στο Euro2day.gr ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ θεωρεί ότι οι ενέσεις αυτές δεν αποτελούν μόνο ενίσχυση της οικονομικής ρευστότητας αλλά και της κοινωνικής αλληλεγγύης, κάτι που στηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τόσο ο πρόεδρος Γιούνκερ, όσο και ο αρμόδιος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί φέρονται να μην ενοχλούνται ιδιαίτερα για τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες και τη δυσκολία ορισμένων κύκλων, τόσο στην ΕΕ, όσο και στο Eurogroup ότι αυτό μπορεί να θεωρηθεί μονομερής ενέργεια, καθότι δεν υπήρξε προηγουμένως συνεννόηση και έγκριση των θεσμών.

Κατά την ίδια πηγή η εξάντληση της οποιαδήποτε αυστηρότητας του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης τη δεδομένη στιγμή μόνο ζημιά μπορούν να κάνουν στην αξιοπιστία της Ευρώπης και την προσπάθεια της να επαναφέρει την εμπιστοσύνη των πολιτών στις ηγεσίες της Ευρώπης και των κρατών μελών.

Το θέμα δεν πρέπει να πάρει δραματικές διαστάσεις, συμπληρώνει η ίδια πηγή, με ανακοινώσεις εκατέρωθεν που θα αναζωπύρωναν οποιαδήποτε δυσπιστία έναντι της Ελλάδας και θα άνοιγε νέο κύκλο θυμών και αρνητικών δημοσιευμάτων.

Ανέφερε πως το ποσό που ανακοινώθηκε για την ενίσχυση των ασθενέστερων λίγο πριν τις γιορτές είναι αρκετά μικρό σε σχέση με τα άλλα μεγέθη και μπορεί «εύκολα και ήρεμα» να βρεθεί κοινή συνισταμένη μεταξύ των ελληνικών αρχών, των Θεσμών και του Eurogroup, καθώς η ίδια η δανειακή σύμβαση, μεταξύ άλλων, αναφέρει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δικαιούται να αντικαταστήσει μέτρα που θεωρεί αντιπαραγωγικά με άλλα.

Συνεπώς, ανέφερε η πηγή αν οι ελληνικές αρχές φέρουν αξιόπιστη εναλλαγή, η Κομισιόν δεν θεωρεί ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην ομαλή έκβαση της υπόθεσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μεσημέρι της Παρασκευής η εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν έσπευσε να υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα πρέπει να διαβουλεύεται με τους Θεσμούς για την διανομή ποσών που προκύπτουν από υπέρβαση των στόχων. «Πρέπει να θυμίσω ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις για προκαταβολικές συζητήσεις γύρω από το πρόγραμμα και δεσμεύσεις για το πώς θα γίνεται ο χειρισμός περιπτώσεων υπεραπόδοσης στους συμφωνημένους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος. Η Κομισιόν θα συζητήσει τα επόμενα βήματα με τους άλλους θεσμούς».

Από την πλευρά του, δε ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι «οι ανακοινώσεις που έγιναν χθες το βράδυ από τον Ελληνα πρωθυπουργό, χωρίς διαβούλευση με τους θεσμούς, εγείρουν μια σειρά από ερωτήματα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v