Τα πρώτα απτά δείγματα της μεταστροφής του κλίματος για την Ελλάδα, σε σχέση με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, γίνονται ορατά τις τελευταίες ημέρες στην αγορά, εξέλιξη που αποτελεί θετικό οιωνό για την επόμενη χρονιά, εφόσον φυσικά ολοκληρωθεί ομαλά η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Μέσα σε διάστημα μερικών ημερών ανακοινώθηκαν τρεις συμφωνίες, συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ, για την εξαγορά επιχειρήσεων ή δανείων εγχώριων εταιρειών από ξένους επενδυτές ή από κοινοπραξίες ξένων επενδυτών και εγχώριων επιχειρήσεων.
Η πώληση δανείου της MIG, με ανεξόφλητο υπόλοιπο 150 εκατ. ευρώ, από τη Eurobank στο private equity fund Fortress, η συμφωνία εξαγοράς των αιολικών πάρκων της γαλλικής EDF από το Libra Group του εφοπλιστή Λογοθέτη και η απόκτηση δύο ξενοδοχειακών μονάδων της «Ξενοδοχεία Χανδρής» στην Κέρκυρα από την Ikos Resort δίνουν, σύμφωνα με στελέχη επενδυτικών τραπεζών, το στίγμα της αλλαγής σελίδας.
Τα πωλητήρια που βάζουν οι τράπεζες σε non core business assets σε θυγατρικές τους στα Βαλκάνια, αλλά και σε χαρτοφυλάκια ή μεμονωμένα δάνεια, σε συνδυασμό με τις αναθέσεις έργου συμβούλου αναδιάρθρωσης ή συμβούλου πώλησης από μεγάλες επιχειρήσεις συνθέτουν ένα ενδιαφέρον σκηνικό για τις ξένες επενδυτικές τράπεζες.
Μπορεί οι δουλειές που βγήκαν τον τελευταίο ένα χρόνο να είναι μικρές σε μέγεθος και επομένως σε προμήθειες, προβλέπεται, όμως, να αυξηθούν τόσο σε αριθμό όσο και σε έκταση, εφόσον η χώρα παραμείνει σε τροχιά υλοποίησης του προγράμματος.
Μετά τις «γαλαντόμες» προμήθειες που έλαβαν οι μεγάλες ξένες τράπεζες για την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία ήταν και η δυσκολότερη από όλες, το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτικών τραπεζών στράφηκε στις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, που έχουν δεσμευτεί να υλοποιήσουν οι τράπεζες. Goldman Sachs και Morgan Stanley ενήργησαν ως σύμβουλοι πώλησης της Finansbank, ενώ η Greenhill Cogent Europe ανέλαβε την πώληση της NBGI Private Equity.
H Citigroup έτρεξε τη διαδικασία πώλησης της Ιονική Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις (Hilton), ενώ οι Bank of America (BofA) και Mediobanca ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Eurobank στον διαγωνισμό πώλησης του 80% της Eurolife.
Η Εθνική έχει προσλάβει την Credit Suisse ως σύμβουλο για τις πωλήσεις των θυγατρικών της σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο. Ο διαγωνισμός για τη UBB βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη (σ.σ. έχουν κατατεθεί δύο δεσμευτικές προσφορές), ενώ προετοιμάζεται αντίστοιχη διαδικασία για την BCR (Ρουμανία) και τη θυγατρική της Εθνικής στην Κύπρο.
Επιπρόσθετα, η Εθνική προσέλαβε τις Goldman Sachs και Morgan Stanley ως συμβούλους πώλησης για το τουλάχιστον 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής, με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών ως το τέλος του έτους.
Η Πειραιώς συνεργάστηκε με τη UBS, τόσο στην πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστική, όσο και στη διαδικασία για τη μεταβίβαση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου- ΤΠΚ, ενώ έχει προσλάβει τη Lazard για τον διαγωνισμό πώλησης της συμμετοχής της στην HSW και τη Citigroup για την πώληση της συμμετοχής της στην Avis.
Αναδιαρθρώσεις προβληματικών επιχειρήσεων
Η Lazard ανέλαβε επίσης από τις τράπεζες που έχουν πλέον τον έλεγχο των Νηρεύς και Σελόντα, την εκπόνηση master plan για τον καλύτερο τρόπο αποεπένδυσης, σε συνεργασία με τις Alvarez και PwC. Την αντίστοιχη μελέτη για τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες χαλυβουργίας την ανέλαβε η Alvarez.
Η Morgan Stanley ανέλαβε σύμβουλος αναδιάρθρωσης στη Frigoglass, ενώ έτρεξε επιτυχώς τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση δανείου μεγάλου ομίλου από τη Eurobank.
Στις συζητήσεις για αναδιαρθρώσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, μέσω ρύθμισης των δανείων τους και μόχλευσης της μετοχικής τους βάσης, συμμετέχει ενεργά η Goldman Sachs, ως σύμβουλος ενδιαφερόμενων επενδυτών.
Πωλήσεις εγχώριων επιχειρήσεων
Η Citigroup έτρεξε επιτυχώς τη διαδικασία πώλησης της Υαλουργίας Γιούλα, ενώ η Jefferies ανέλαβε τη διερεύνηση ενδιαφέροντος για την πώληση μειοψηφικού πακέτου της ΦΑΜΑΡ, χωρίς όμως η διαδικασία να ολοκληρωθεί καθώς εν τω μεταξύ εντάθηκαν τα προβλήματα του ομίλου Μαρινόπουλου.
Η Rothschild πήρε, πρόσφατα, mandate για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μεγάλης εγχώριας εταιρείας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει αξιόλογο μερίδιο αγοράς στη Ρουμανία.
Εκδόσεις ομολογιακών δανείων
Οι Credit Suisse και HSBC ήταν, μεταξύ άλλων, συνδιοργανωτές της έκδοσης και διάθεσης ομολογιών πενταετούς διάρκειας από την Ελληνικά Πετρέλαια, μέσω της οποίας η τελευταία άντλησε 300 εκατ. ευρώ.
Οι JP Morgan, Societe Generale, BofA, Morgan Stanley και Nomura έτρεξαν τη διάθεση ομολογιών από την Intralot ύψους 250 εκατ. ευρώ, ενώ η J P Morgan ενήργησε ως σύμβουλος έκδοσης του νέου ομολογιακού δανείου της Wind, ύψους επίσης 250 εκατ. ευρώ.
Τέλος, διαχειριστές της έκδοσης και διάθεσης ομολογιών της Τιτάν ήταν οι HSBC, BofA, Societe Generale, Credit Suisse και Raiffeisen Bank.