Στην πλέον καθοριστική φάση εισέρχεται η διαπραγμάτευση για το εργασιακό, καθώς σήμερα, στο EuroWorkingGroup, αναμένεται να διαπιστωθεί ότι η απόσταση που χωρίζει κυβέρνηση και θεσμούς παραμένει μεγάλη. Οι αλλαγές που έκαναν οι εκπρόσωποι των δανειστών και στο δεύτερο προσχέδιο του συμπληρωματικού μνημονίου είναι ανεπαίσθητες, σε ήσσονος σημασίας θέματα, που δεν αφήνουν περιθώρια για ουσιαστική συζήτηση.
Πλέον, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη σημερινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup, που αναμένεται να κάνει έναν πρώτο γενικό απολογισμό της πορείας της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ σημαντική θεωρείται και η επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος θα συναντηθεί στο υπουργείο Εργασίας, την Τρίτη το πρωί, με τη νέα υπουργό Εφη Αχτσιόγλου. Η οποία μετά και την άκαρπη τηλεδιάσκεψη το απόγευμα του Σαββάτου, δηλώνει αμετακίνητη στις γνωστές σε όλους θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Άλλωστε, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, όσο οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν κάνουν κάποιο βήμα πίσω στις σκληρές απαιτήσεις τους για το θέμα των ομαδικών απολύσεων και του ΟΜΕΔ, η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να παρουσιάσει κάποιο plan b.
Πηγές από το υπουργείο Εργασίας σημείωναν χθες ότι στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Σαββάτου, και οι δύο πλευρές ζήτησαν διευκρινίσεις επί σειράς θεμάτων και ότι οι επαφές θα συνεχιστούν σήμερα Δευτέρα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Ο χρόνος πιέζει και μέσα στην κυβέρνηση πληθαίνουν οι φωνές που επιμένουν πως βασική επιδίωξη θα πρέπει να είναι η μετατόπιση της συζήτησης για τα εργασιακά στο μέλλον. Η καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου για το θέμα της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ θα μπορούσε να είναι το «κλειδί» για να γίνει κάτι τέτοιο. Όσοι γνωρίζουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο δεν θα είναι πολύ εύκολο.
Έτσι, παραμένει βάση συζήτησης το δεύτερο κείμενο που παραδόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση, τις προηγούμενες ημέρες, το οποίο όμως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr δεν δίνει και πολλά περιθώρια για διαπραγμάτευση, καθώς διατηρεί τις σκληρές θέσεις των θεσμών για τα εργασιακά.
Συγκεκριμένα, στις συλλογικές διαπραγματεύσεις οι δανειστές επιμένουν ότι θα παραμείνει σε αναστολή η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και η δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων. Στα θετικά, προβλέπει την αύξηση της μετενέργειας σε έξι μήνες.
Στις ομαδικές απολύσεις, επιμένουν στην αύξηση του ποσοστού, ζητούν αλλαγή στη σύνθεση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας το οποίο θα ελέγχει τη νομιμότητα των διαδικασιών. Προτείνεται μια fast track διαδικασία νομικού ελέγχου (μετά από προσφυγή των εργαζόμενων) της πρόθεσης του εργοδότη να μην αμείβει αυτούς που δεν απεργούν, υπάρχει πρόβλεψη για απόλυση συνδικαλιστών και αλλαγές στις συνδικαλιστές άδειες, ενώ οι δανειστές επιμένουν έως τον Δεκέμβριο του 2017 να νομοθετηθούν αλλαγές και στη λειτουργία του ΟΜΕΔ.
Αναλυτικά και το δεύτερο σχέδιο επικαιροποιημένου μνημονίου προβλέπει τα εξής:
Συλλογικές διαπραγματεύσεις
Έως τον Ιανουάριο ψήφιση νόμου που θα επεκτείνει την αναστολή της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών συλλογικών συμφωνιών σε δεύτερο επίπεδο.
Νέο διοικητικό σύστημα παρακολούθησης της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συμβάσεων, σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους (εφόσον συμφωνούν και οι θεσμοί).
Οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν να διερευνούν με τους κοινωνικούς εταίρους περαιτέρω μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι σύμφωνες με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, οι συλλογικές συμβάσεις επεκτείνονται για 6 μήνες (αντί 3 που ισχύει σήμερα).
Στην πράξη, οι δανειστές επιμένουν να μη συζητούν τα θέματα των συλλογικών συμβάσεων που θέτει η ελληνική πλευρά. Στο νέο κείμενο ζητούν ξεκάθαρα να νομοθετηθεί ότι δεν θα εφαρμοστεί η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των συμβάσεων, αναφέρει όμως ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα παραμείνουν σε «αναστολή», έκφραση που μπορεί -για κάποιους πολύ αισιόδοξους- να αφήνει κάποια περιθώρια εφαρμογής τους στο μέλλον.
Ομαδικές απολύσεις
Ευθυγράμμιση με την κοινοτική οδηγία που προβλέπει αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου στο 10% (από 5% που ισχύει σήμερα).
Τροποποίηση του ισχύοντος συστήματος διοικητικής έγκρισης των ομαδικών απολύσεων με τη μεταβίβαση της εξουσίας λήψης αποφάσεων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, με ίση εκπροσώπηση μεταξύ κράτους, εργαζόμενων και εργοδοτών.
Το ΑΣΕ θα ελέγχει τη συμμόρφωση με τις νομικές απαιτήσεις της ενημέρωσης και της διαβούλευσης. Κατά συνέπεια, δεν θα μπορεί να απορρίπτει. Θα ελέγχει τη νομιμότητα. Αν και στην πράξη, η διατύπωση αυτή οδηγεί στην απελευθέρωση των απολύσεων, αφού δεν θα υπάρχει μηχανισμός προέγκρισης αυτών, διατηρείται η δυνατότητα προελέγχου από το ΑΣΕ.
Η επιχείρηση θα πρέπει να ενημερώνει τον ΟΑΕΔ. Θα υποβάλλει κοινωνικό σχέδιο μετά από διαβούλευση με τους εργαζόμενους, το οποίο θα μπορεί να περιλαμβάνει (δεν απαιτούνται) μέτρα όπως κατάρτιση, εκπαίδευση, αποζημίωση απόλυσης πλέον από αυτή που απορρέει από την ισχύουσα νομοθεσία.
Αν το ΑΣΕ εγκρίνει τη διαδικασία ενημέρωσης και διαβούλευσης, οι απολύσεις μπορεί να γίνουν νωρίτερα από το προβλεπόμενο 3μηνο.
Συνδικαλιστική δράση
Ενεργοποίηση fast track διαδικασιών για τη δικαστική κρίση της νομιμότητας όχι μόνο των απεργιών αλλά και των εργοδοτών να μην καταβάλλουν στους μη απεργούς εργάτες τα δεδουλευμένα τους, εφόσον λόγω της απεργίας δεν μπορούν να εργασθούν (λοκ-άουτ).
Εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου, μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, για αύξηση της περιόδου κοινοποίησης για πραγματοποίηση απεργιών από 24 σε 48 ώρες, αναθεώρηση των αιτιολογημένων λόγων για τους οποίους μπορεί ένας συνδικαλιστής να απολυθεί και εξορθολογισμός των συνδικαλιστικών αδειών.
ΟΜΕΔ
Τον Ιούνιο θα παραδοθεί μια έκθεση από ανεξάρτητη νομική γνωμοδοτική επιτροπή, για τον ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμό του πεδίου εφαρμογής της υποχρεωτικής διαιτησίας, με σκοπό την προώθηση εθελοντικών συλλογικών διαπραγματεύσεων... Τον Νοέμβριο θα υπάρχει νέος νόμος για να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία της διαιτησίας είναι αντικειμενική και αμερόληπτη.