Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τέσσερις άξονες της ΝΔ για τα εργασιακά

Η γαλάζια πρόταση για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ποια η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο. Η διαπραγμάτευση, οι ισορροπίες και η αντιπολιτευτική τακτική.

Οι τέσσερις άξονες της ΝΔ για τα εργασιακά

Το συνολικό πλαίσιο των προτάσεων για τα εργασιακά που θα παρουσιαστούν δημοσίως σε λίγες μέρες και θα αποτελέσουν μέρος του γαλάζιου κυβερνητικού προγράμματος, επεξεργάζονται στην ΝΔ. Με το βλέμμα στραμμένο στην εξελισσόμενη διαπραγμάτευση και τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων πλευρών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του είναι εξαιρετικά φειδωλοί στις διαρροές για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι ισορροπίες άλλωστε πάνω στις οποίες θα πρέπει να κινηθούν είναι λεπτές, καθώς από τη μία είναι δεδομένη η βούληση της ΝΔ για στήριξη της επιχειρηματικότητας και από την άλλη σε κάθε ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίζεται όσους εργαζόμενους «ξυπνούν νωρίς το πρωί» και «αξίζουν κάτι καλύτερο».

Οι σχετικές προτάσεις στο σύνολό τους ακόμα δεν έχουν κλείσει σε όλες τους τις λεπτομέρειες, ωστόσο, οι βασικοί άξονες στους οποίους θα στηριχθεί η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν ήδη προσδιοριστεί. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ, αναφορικά με τα εργασιακά, υποστηρίζει τα ακόλουθα:

Κατώτατος μισθός: Από το 2013, λένε στο γαλάζιο στρατόπεδο, με τον νόμο 4172, έχουν προτείνει την διαπραγμάτευση ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους. Μόνο στην περίπτωση που αυτοί δεν θα τα βρίσκουν, θα μπορεί να έρχεται το υπουργικό συμβούλιο και να αποφασίζει για τα περαιτέρω. Με αυτόν τον τρόπο, τονίζουν οι ίδιες πηγές, επιδεικνύεται απόλυτη εμπιστοσύνη στους κοινωνικούς εταίρους.

Συλλογικές συμβάσεις εργασίας: Η ΝΔ πιστεύει ότι η συλλογική επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας θα πρέπει να υπερισχύει της κλαδικής. Με αυτόν τον τρόπο, λένε στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα μπορούν να καθορίσουν το μέλλον τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στο θέμα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά την ομιλία του στους βουλευτές του κόμματός του την περασμένη Τετάρτη:

«Η κυβέρνηση ασχολείται με τη 'νομική μορφή' των υπαρχουσών συμβάσεων εργασίας αντί να φροντίζει να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Γιατί αν σε μια επιχείρηση που κινδυνεύει με λουκέτο, εργαζόμενοι και ιδιοκτησία συμφωνήσουν σε μια επιχειρησιακή σύμβαση, αυτή να μην υπερισχύει μίας κλαδικής σύμβασης; Ξέρουν καλύτερα κάποιοι ξένοι συνδικαλιστές από τους εργαζόμενους της ίδιας της εταιρείας τι είναι καλύτερο για αυτούς;», ήταν το ερώτημα που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ομαδικές απολύσεις: «Καμία αλλαγή στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων», είχε πει το Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, θέση που ασφαλώς ισχύει και σήμερα. Ο νόμος που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΝΔ και ισχύει αυτή τη στιγμή, «προστατεύει τους εργαζόμενους από αναιτιολόγητες απολύσεις», αναφέρουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, προσθέτοντας ότι «η ανάπτυξη και η ανάταξη της οικονομίας δεν έχει να κάνει με το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων».

Συνδικαλιστικός νόμος: Σε κάθε ευκαιρία, ο κ. Μητσοτάκης τάσσεται υπέρ της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου, με το επιχείρημα του «περιορισμού των υπέρμετρων προνομίων των συνδικαλιστών». Από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, είπε συγκεκριμένα: «Ποιος διαφωνεί σήμερα ότι απαιτούνται τομές στο συνδικαλιστικό νόμο και περιορισμός των υπέρμετρων προνομίων των συνδικαλιστών; Και ποιος διαφωνεί, ότι πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, ειδικά αυτών που προσλαμβάνονται για 4ωρα, πληρώνονται για 4ωρα αλλά δουλεύουν 8ωρο. Καλό θα είναι η κυβέρνηση να μην ρισκάρει και νέα αποτυχία για χάρη ημέτερων συνδικαλιστών – κομματαρχών», σημείωσε.

Με το «καλημέρα»

Η ΝΔ και στα εργασιακά θέματα, όπως και στην οικονομία, επιτίθεται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση. Με το «καλημέρα» στη θέση του τομεάρχη Εργασίας του κόμματος, ο Γιάννης Βρούτσης δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Μοιάζει με "ψαλίδι", αλλά είναι η αγορά εργασίας όπως τη μετέτρεψαν μέσα σε 2 χρόνια. Εγκατέλειψαν μεταρρυθμίσεις, "γκρέμισαν" διαρθρωτικές αλλαγές και τα αρνητικά αποτελέσματα ήρθαν. Για πρώτη φορά -με ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ- κυριαρχούν απόλυτα οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης στην αγορά εργασίας». Και σε αυτό το μήκος κύματος αναμένεται να κινείται ο αντιπολιτευτικός του λόγος και στη συνέχεια, σε αναμονή της κατάληξης της δύσκολης διαπραγμάτευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v