Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να κτίσει γέφυρες συνεργασίας με τα άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σε συνέχεια προηγούμενων παρεμβάσεών του, ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά τη χθεσινή του ομιλία στην Κ.Ο. του κόμματός του, κάλεσε εκ νέου σε συστράτευση όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις «που στέκονται απέναντι στον λαϊκισμό, την ανευθυνότητα και τον τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης». Ούτε λίγο ούτε πολύ, απευθυνόμενος ουσιαστικά στους επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, τους ζήτησε να πάρουν θέση και να επιλέξουν να συμπορευτούν, ενόψει της επόμενης μέρας, με έναν από τους δύο υφιστάμενους πόλους στην κεντρική πολιτική σκηνή, τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ.
«Δεν υπάρχει η πολυτέλεια ουδέτερης στάσης και ίσων αποστάσεων», τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως «έχουμε όλοι μας ευθύνες απέναντι στην πατρίδα, απέναντι στην ίδια την Ιστορία» και πως «το διακύβευμα υπερβαίνει τον καθένα από εμάς ατομικά. Ήρθε η ώρα να αφήσουμε στην άκρη όλα όσα μάς χωρίζουν και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να σταθεί και πάλι όρθια αυτή η χώρα».
Σε περίπτωση που η συγκεκριμένη προσπάθεια αποτύχει, εκτιμά ο κ. Μητσοτάκης, θα επέλθει «με μαθηματική ακρίβεια» η καταστροφή «και τότε κανείς, ούτε οι πολίτες, αλλά ούτε η Ιστορία, θα συγχωρήσουν είτε την άρνηση είτε την ουδετερότητα».
Θεωρεί δεδομένο δε ότι η ΝΔ θα πρέπει να αποτελέσει τον βασικό κορμό της κίνησης αυτής, αφού σε αυτήν, όπως υποστηρίζει, «έχει πέσει ο κλήρος να εκφράσει το ισχυρό ρεύμα πολιτικής αλλαγής».
Ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι με τη συμπόρευση των συγκεκριμένων -και άλλων- δυνάμεων, η χώρα θα καταφέρει να κάνει τη «δημιουργική επανάσταση» και να περάσει σε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο. Για να επιτευχθεί αυτό, εκτιμά, χρειάζεται μια γενναία και δημιουργική ρήξη με το παρελθόν και με προϋπόθεση ότι «το αύριο δεν μπορεί να προσεγγιστεί με τα εργαλεία και το λεξιλόγιο του χθες».
Χωρίς ανταπόκριση
Η ανταπόκριση πάντως των κομμάτων που προσκλήθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως αναμενόταν τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, δεν ήταν θετική.
Η Φώφη Γεννηματά έχει επιλέξει να βαδίσει με το ΠΑΣΟΚ τον αυτόνομο δρόμο και το επανέλαβε μιλώντας χθες σε εκδήλωση για τα εργασιακά: «Το νέο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ που επιχειρείται να στηθεί, να επιβληθεί στην πολιτική ζωή, εμείς θα το χαλάσουμε. Όσοι μιλούν για μέτωπα, σύμπλευση ή συναγερμούς με τη ΝΔ είναι οι μεγάλοι «χορηγοί» του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαστε ένα κόμμα-μπαλαντέρ, δεν στοχεύουμε σε ένα συμπληρωματικό ρόλο», σημείωσε.
Αλλά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε (πριν πάντως από την ομιλία-πρόσκληση Μητσοτάκη), αναφορικά με τις συνεργασίες τόνισε ότι το Ποτάμι δεν θα συνεργαστεί προεκλογικά με κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα, αναφέροντας ότι το κίνημα έχει δύο δρόμους: Ή αυτόνομη πορεία ή ως βάση σε ένα νέο κίνημα, που θα δημιουργηθεί μέσα από την κοινωνία.
Αρνητική ήταν και η στάση της Ένωσης Κεντρώων: «Ξεχνάει ο κ. Μητσοτάκης ότι το Κέντρο σημαίνει αγώνας και κατά της Αριστεράς και κατά της Δεξιάς. Επομένως, η πρόσκληση του δεν αφορά τους κεντρώους αλλά τους παριστάνοντες ότι είναι κεντρώοι. Το αληθινό μέτωπο που χρειάζεται ο τόπος είναι αυτό που τιμωρεί τα κόμματα που μας πτώχευσαν, τα κόμματα που έβαλαν υπογραφές υποταγής στους ξένους», τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος του Βασίλη Λεβέντη.
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης πάντως δεν προτίθεται να σταματήσει την προσπάθεια, καθώς αφενός τον ενδιαφέρουν περισσότερο οι ψηφοφόροι παρά τα στελέχη των κομμάτων που κινούνται στον χώρο του κέντρου και αφετέρου διότι δεν αποκλείει κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον, η σημερινή στάση των πολιτικών σχηματισμών να έχει μεταβληθεί ταυτόχρονα με τις εξελίξεις.