Νέες ισχυρές αναταράξεις παρατηρούνται στο ΠΑΣΟΚ, όπου μετά από μία περίοδο ηρεμίας, τα εσωκομματικά ξίφη ξαναβγήκαν από τις θήκες τους. Το τελευταίο σίριαλ που λαμβάνει χώρα εντός του πάλαι ποτέ παντοδύναμου κινήματος θα μπορούσε να ονομάζεται «Δυο ξένοι στο ίδιο κόμμα», με την πρόεδρό του Φώφη Γεννηματά και τον προκάτοχό της Βαγγέλη Βενιζέλο να μην μπορούν πλέον να κρατήσουν ούτε τα προσχήματα.
Το πιο πρόσφατο κρούσμα προέκυψε στο περιθώριο της κοινής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος το βράδυ του Σαββάτου. Εκεί, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε λεκτικό επεισόδιο με την κ. Γεννηματά, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Βασίλη Κεγκέρογλου, με αφορμή τη στάση που έπρεπε να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ στο θέμα της σύνθεσης του ΕΣΡ και το γεγονός ότι ο ίδιος δεν ενημερώθηκε.
Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος, όταν διαπίστωσε ότι είχε προηγηθεί εντός του κόμματος η σχετική συζήτηση χωρίς να συμμετέχει ο ίδιος, έγινε έξαλλος και βρήκε ως κατάλληλο έδαφος για να διατυπώσει τα παράπονά του στους διαδρόμους έξω από τον χώρο της συνεδρίασης.
«Δεν μπορεί να μην ενημερώθηκες ότι διαφωνούσα. Το είπα στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είμαι σίγουρος ότι θα στο είχε μεταφέρει. Θα έπρεπε να με πάρεις ένα τηλέφωνο, το κινητό μου είναι ανοικτό», φέρεται να τόνισε στη Φώφη Γεννηματά, η οποία του απάντησε:
«Και το δικό μου είναι ανοικτό και θα μπορούσες να με πάρεις τηλέφωνο. Η σωστή σειρά, Βαγγέλη, είναι να με παίρνεις εσύ τηλέφωνο και όχι εγώ εσένα. Όποιος διαφωνεί, θα έπρεπε να πάρει ο ίδιος να με ενημερώσει», του είπε.
Του... χαλασμένου τηλεφώνου προηγήθηκε η επίθεση του Βαγγέλη Βενιζέλου στους κ.κ. Λοβέρδο και Κεγκέρογλου, χαρακτηρίζοντάς τους «ανέντιμους» και «ορντινάτσες του εκάστοτε προέδρου», με το επεισόδιο πάντως να μην παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις.
Από την περασμένη εβδομάδα πάντως ο κ. Βενιζέλος είχε παραπονεθεί δημοσίως για το ότι η απόφαση του κόμματος για το ΕΣΡ ελήφθη ερήμην του. Χαρακτηριστικός ο διάλογος με δημοσιογράφους σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ):
– Παρά τη σκληρή κριτική, ψηφίσατε.
– Δεν ψήφισα τίποτα εγώ.
– Το ΠΑΣΟΚ όμως ψήφισε.
– Δεν με ρώτησε κανείς. Είχα ζητήσει να συνεδριάσει η ΚΟ για να αποφασίσει.
Η απάντηση ήρθε άμεσα από τη Φώφη Γεννηματά, η οποία χωρίς να τον κατονομάσει, κάλεσε τα στελέχη να δουλέψουν συλλογικά για τη συγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς, «μακριά από πολιτικές στρατηγικές και επιδιώξεις, και, επιτέλους, ας βάλουμε το «εμείς» πάνω από το εγωιστικό και εντελώς αδιέξοδο «εγώ».
Τον δικό του δρόμο
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δείχνει να έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τον δικό του, αυτόνομο δρόμο και οι γνώμες, όσον αφορά τις προθέσεις του, διίστανται. Άλλοι εκτιμούν πως οργανώνεται ενόψει ενός πιθανού νέου πολιτικού φορέα που θα θελήσει να ηγηθεί, κάποιοι άλλοι ότι ψάχνει τρόπο ώστε να επιστρέψει δικαιωμένος με έναν ενωτικό ρόλο, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που θεωρούν πως, σε μια παραλλαγή της συγκυβέρνησης του 2012, προετοιμάζει το έδαφος συνεργασίας με τη ΝΔ, την οποία θεωρεί πολύ πιο κοντά απ' ό,τι τον ΣΥΡΙΖΑ.
Έτσι, ενώ η Φώφη Γεννηματά, σε κάθε ευκαιρία, τονίζει την ανάγκη η Δημοκρατική Συμπαράταξη να μη γίνει συμπλήρωμα ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της ΝΔ, ο Βαγγέλης Βενιζέλος κινείται σε άλλο μήκος κύματος. Ενδεικτική η προχθεσινή παρέμβασή του ενώπιον των κομματικών στελεχών, διαμηνύοντας πως «η αυτονομία της δημοκρατικής παράταξης διασφαλίζεται με καθαρό προγραμματικό λόγο και όχι με "ίσες αποστάσεις" και συμψηφισμούς», αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Θέμα εξάλλου έχει προκύψει με το ενδεχόμενο επιστροφής του Γιώργου Παπανδρέου στο κόμμα, σύμφωνα με ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται συνάντησή του με τη Φώφη Γεννηματά ίσως και εντός του μήνα, ωστόσο ο κ. Βενιζέλος έχει διαμηνύσει ότι «υπάρχουν ζητήματα αξιοπρέπειας, ήθους, ιστορίας και αξιακής συνείδησης, τα οποία για μένα είναι πρωταρχικής σημασίας».
Εκ των πραγμάτων, στη μάχη ενεπλάκη και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του πρώην πρωθυπουργού, σημειώνοντας: «Η Ιστορία έχει καταγράψει -και σιγά σιγά αποκαλύπτονται- όλες τις παραμέτρους μίας μαύρης σελίδας για την πολιτική ζωή και τον δημόσιο βίο της χώρας: το πώς μία κυβέρνηση του 45% και ένας εκλεγμένος πρωθυπουργός οδηγήθηκαν σε ανατροπή. Και η Ιστορία δεν ξαναγράφεται κατά τις θελήσεις, τις επιδιώξεις ή τις ύστερες βολικές θεωρήσεις του καθενός».