Με την ομιλία του Πάνου Καμμένου απόψε στις 8 μ.μ., ξεκινά τις εργασίες του στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το 3ο συνέδριο των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία, ο πρόεδρος του ελάσσονος κυβερνητικού εταίρου καλείται να κλείσει διάφορα εσωκομματικά μέτωπα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα, αλλά και να επαναπροσδιορίσει με τα στελέχη του κόμματός του την περαιτέρω στάση των ΑΝΕΛ.
Σύνθημα του συνεδρίου είναι «Το αναγκαίο καλό έγινε πράξη» και κατά τη σημερινή, πρώτη μέρα, θα δώσουν το παρών εκπρόσωποι των κομμάτων που προσκάλεσαν τους Ανεξάρτητους Έλληνες στα δικά τους συνέδρια. Κάτι που σημαίνει ότι αποκλείστηκαν το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή (ήταν «κομμένη» ούτως ή άλλως), ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν θα παραστεί και θα χαιρετίσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ως επικεφαλής του μείζονος κυβερνητικού εταίρου.
Οι σύνεδροι, οι οποίοι υπολογίζονται περίπου στους 1.300 και εξελέγησαν τις προηγούμενες μέρες σε εσωκομματικές εκλογές σε όλη τη χώρα, θα ψηφίσουν αύριο για τον νέο πρόεδρο του κόμματος (ο Πάνος Καμμένος εκτός απροόπτου θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος και θα εκλεγεί δια βοής) και την Κυριακή για τα 143 μέλη του νέου Εθνικού Συμβουλίου, με τους υποψήφιους γι' αυτό να προβλέπονται αρκετοί περισσότεροι.
Το συνέδριο πραγματοποιείται στη σκιά του πρόσφατου ανασχηματισμού και της ενίσχυσης των ΑΝΕΛ με δύο επιπλέον υπουργεία, αλλά και της πικρίας που εξέπεμψε δημοσίως η Μαρίνα Χρυσοβελώνη για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε από τον κ. Καμμένο για την απομάκρυνσή της από την κυβέρνηση. Άγνωστο παραμένει αν η πρώην υπουργός θα βρεθεί στο συνέδριο, ωστόσο είναι δεδομένο ότι το μέλλον της στο κόμμα κρέμεται σε... μια κλωστή.
Ο κ. Καμμένος, κατά την ομιλία του, θα κάνει απολογισμό του έργου που παρήχθη κατά τους τελευταίους 22 μήνες, εξηγώντας τον ρόλο των Ανεξάρτητων Ελλήνων σε αυτή την προσπάθεια, τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και ζητώντας την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης των στελεχών προς το πρόσωπό του.
Κακές σχέσεις
Διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και για τη θέση του Γραμματέα τον οποίο θα εκλέξουν τις επόμενες μέρες τα μέλη του νέου Εθνικού Συμβουλίου. Ο απερχόμενος Γραμματέας Γιάννης Μοίρας πιθανότατα θα επιδιώξει την επανεκλογή του, ενώ με την ίδια θέση «φλερτάρει» και η εκπρόσωπος του κόμματος Μανταλένα Παπαδοπούλου, με τη σχέση των δύο να μην είναι και η καλύτερη. Επίσης κακή είναι η σχέση και μεταξύ δύο βουλευτών, του Δημήτρη Καμμένου και του Θανάση Παπαχριστόπουλου, με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να αναζητεί τρόπους να αμβλύνει τις γωνίες και να συσπειρώσει τα στελέχη του.
Ταυτόχρονα, μεταξύ των στελεχών των ΑΝΕΛ συζητείται το ενδεχόμενο να προταθεί η θέσπιση θέσεως αντιπροέδρου στο κόμμα λόγω της συνεχούς απασχόλησης του προέδρου στο υπουργείο Άμυνας. Για τη θέση αυτή μάλιστα, ήδη συζητιούνται τα ονόματα του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου Παναγιώτη Σγουρίδη, καθώς και των υφυπουργών Τέρενς Κουίκ και Νίκου Μαυραγάνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο συνέδριο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Πάνος Καμμένος είχε απορρίψει τη σύσταση θέσης αντιπροέδρου, χωρίς να είναι γνωστό εάν έχει μεταβάλει τη στάση του.
Τέλος, ένα ακόμα «αγκάθι» είναι αυτό που έχει προκύψει με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του κόμματος Θανάση Μπέλτσο, στενό συνεργάτη του κ. Καμμένου επί 22 συναπτά έτη. Αιτία, η σφοδρή επίθεση που άσκησε αυτός στη Δικαιοσύνη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναγκάζοντας τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να τον παύσει από τα καθήκοντά του.