Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλίμα συναίνεσης για την συγκρότηση του ΕΣΡ

Ο πρόεδρος της Βουλής πρότεινε για αντιπρόεδρο τον Ρ. Μορώνη, ενώ «συντάχθηκε» με την πρόταση της ΝΔ για το πρόσωπο του επικεφαλής του ΕΣΡ. Ανοίγει δρόμος συνεννόησης, δήλωσε ο Ν. Δένδιας. Να αποφύγουμε εικόνα συναλλαγής ζητά ο Β. Μεϊμαράκης.

Κλίμα συναίνεσης για την συγκρότηση του ΕΣΡ

Πολύ κοντά στη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ βρίσκεται η Βουλή, καθώς στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων που βρίσκεται σε εξέλιξη παρατηρήθηκαν αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης πρότεινε για τη θέση του προέδρου τον Αθανάσιο Κουτρουμάνο, πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου και πρόταση της ΝΔ κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, ενώ για αντιπρόεδρο πρότεινε τον Ροδόλφο Μορώνη.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, αφού καλωσόρισε την νέα σημερινή δήλωση του Νίκου Παππά, τόνισε την ανάγκη εκμετάλλευσης του συνόλου του φάσματος όσον αφορά τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών και ζήτησε από τον κ. Βούτση να δεσμευτεί προσωπικά για το συγκεκριμένο ζήτημα. Κάτι που αποδέχτηκε με προσεκτική διατύπωση ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος πάντως επεσήμανε ότι θα πρέπει να λαμβάνεται και η πρόταση του ΕΣΡ.

Θετικά δείχνουν και τα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία όμως θα ξεκαθαρίσουν τη στάση τους σε ολιγόλεπτο διάλειμμα, πλην της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ που θα ψηφίσουν «παρόν».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Νίκος Βούτσης, εκτός των δύο προσώπων για τις θέσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου του ΕΣΡ, για μέλη του πρότεινε την Πόπη Διαμαντάκου, τον Βασίλη Καραποστόλη, τον Νίκο Κιάο, τον Βασίλη Κουφόπουλο, την Λίλιαν Μήτρου, την Δήμητρα Παπαδοπούλου και τον Γιώργο Σαριδάκη.

«Σήμερα είμαστε απολύτως ώριμοι, έχουν απαντηθεί σειρά ζητημάτων που είχαν τεθεί και είμαστε ώριμοι να περάσουμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ», ανέφερε ο κ. Βούτσης παρουσιάζοντας τη συμβιβαστική του πρόταση.

Δένδιας: Ανοίγει δρόμος συνεννόησης

Ο κ. Δένδιας από την πλευρά του ανέφερε κατά τη διάρκεια ομιλίας τους ότι η ΝΔ απευθύνει παράκληση για μια δήλωση καθαρή και διαυγέστατη από τον πρόεδρο της Βουλής για την δυνατότητα αύξησης του αριθμού των αδειών για τα κανάλια. «Δεχόμαστε τα δικά σας λεγόμενα ως ισχυρότερα του νόμου που ψήφισε και δεν ακύρωσε η ολομέλεια της Βουλής, άρα θα σας παρακαλέσω για αυτή την διατύπωση», είπε ο Νίκος Δένδιας.

«Είναι σαφές ότι είναι απολύτως θεμιτό στη συζήτηση και απόφαση του ΕΣΡ -που θα έχει το βασικό λόγο- θα προχωρήσουμε στον αριθμό των αδειών που μπορεί να είναι αυξημένος από τον αριθμό 4 που είχε νομοθετηθεί. Μπορεί στο πλαίσιο του καλώς σκέπτεσθαι να είναι κατά τι αυξημένο», απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, όταν άκουσε ότι η ΝΔ προσβλέπει στη δική του καθαρή θέση, περισσότερο από τη δήλωση του κ. Νίκου Παππά.

«Θεωρώ επαρκή τη δήλωση του προέδρου της Βουλής για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συζήτηση. Μετά τη δήλωσή σας ανοίγει δρόμος συνεννόησης», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συνεχάρη τον Ν. Βούτση για την προσπάθεια και ζήτησε να υπάρξει συναίνεση χωρίς να δίνεται εντύπωση συναλλαγής. 

Μαντάς: Έχει ανοίξει ο δρόμος για να συγκροτήσουμε ΕΣΡ

Έχει ανοίξει ο δρόμος για να συγκροτήσουμε ΕΣΡ, δήλωσε ο Χρήστος Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ) μετά την τοποθέτηση του Νίκου Δένδια και υπογράμμισε ότι η συγκρότηση του ΕΣΡ είναι συνταγματική επιταγή και για τα μέλη της Διάσκεψης και για τα κόμματα. «Η πρόταση που καταθέτει ο πρόεδρος της Βουλής είναι μια συγκροτημένη πρόταση που ανταποκρίνεται και από άποψη κύρους και των δυνατοτήτων που πρέπει να έχουν τα μέλη του ΕΣΡ, ώστε η ανεξάρτητη αρχή να μπορέσει να εκπληρώσει το έργο της και να υπάρξει τοπίο νόμιμο», είπε.

ΠΑΣΟΚ: Συμφωνούμε για Κουτρουμάνο

«Είχαμε πει και ξαναλέμε ότι δώσαμε άμυνα υπέρ του Συντάγματος και της πολυφωνίας», ανέφερε, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων για το ΕΣΡ.

«Αυτή τη στάση κάναμε πολιτική μας από την πρώτη στιγμή, και αν μας ακούγατε και αποσύρατε το άρθρο 2Α που λέγαμε ότι είναι ασύμβατο με το Σύνταγμα και με την ενωσιακή νομοθεσία, δεν θα είχαμε φτάσει έως εδώ», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος, σημειώνοντας ότι η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης/ΠΑΣΟΚ είναι θεσμική.

Αναφερόμενος στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, υποστήριξε ότι «πιάστηκε αγκαζέ με καναλάρχη» και πως «έχασε σε αξιοπιστία και επειδή δεν άκουσε τη Βουλή και επειδή ακολούθησε μεθοδεύσεις».

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι ήττα για τον κ. Παππά και αντί να τον οδηγήσει σε παραίτηση τον οδήγησε σε αναβάθμιση στην κυβέρνηση.

Για τη σύνθεση του ΕΣΡ, είπε «λυπάμαι που δεν σκεφτήκαμε εμείς τον κ. Κουτρομάνο» και δήλωσε ότι συμφωνεί.

Για τα υπόλοιπα μέλη που προτείνονται ζήτησε μικρή διακοπή για να συσκεφθεί. Απευθυνόμενος στη ΝΔ υπογράμμισε: «Χαιρόμαστε που αλλάξατε στάση και η αναδίπλωσή σας είναι ευπρόσδεκτη».

Παφίλης: Θα ψηφίσουμε παρών

«Ψηφίζουμε παρών για τους γνωστούς λόγους που αφορούν το χαρακτήρα των ανεξάρτητων αρχών και αυτή η ψήφος μας δεν είναι συγκυριακή αλλά είναι σταθερή η άποψή μας», δήλωσε ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v