ΔΕΗ και Σκουριές οι μεγάλοι πονοκέφαλοι Σταθάκη

Οι Σκουριές, η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ και η πώληση του 17%, τα μεγάλα «αγκάθια» που παραλαμβάνει ο νέος υπουργός Ενέργειας. Στο επίκεντρο και η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Η εικόνα στο φυσικό αέριο.

ΔΕΗ και Σκουριές οι μεγάλοι πονοκέφαλοι Σταθάκη

«Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας», δήλωσε μετά την ορκωμοσία του ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Έτσι όλοι αναμένουν πώς θα αξιολογήσει και κατατάξει τις προκλήσεις, ώστε να διαφανούν οι προτεραιότητες και οι προθέσεις του στα εκκρεμή θέματα που σχετίζονται κυρίως με την ενέργεια.

Το «δημοσιογραφικό» ενδιαφέρον, ενισχυμένο και από τις συχνές τοποθετήσεις του αποχωρούντος Πάνου Σκουρλέτη, εστιάζεται στο τι θα κάνει ο νέος υπουργός με το 17% των μετοχών της ΔΕΗ που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ και υπό κανονικές συνθήκες θα πρέπει να πουληθεί. Αν δηλαδή, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, θα δεχτεί να μείνει στο ΤΑΙΠΕΔ, ή θα εξακολουθήσει να πιέζει να μεταβιβαστεί στο νέο «υπερταμείο».

Ωστόσο η πραγματική πρόκληση για όποιον υπουργό έχει την αρμοδιότητα της ΔΕΗ δεν μπορεί να είναι η τύχη του 17%, αλλά η τύχη της ίδιας της ΔEΗ και της ικανότητάς της να ανταποκρίνεται στον ρόλο της. Το ερώτημα δηλαδή για το 17% δεν έχει αντικείμενο, όταν η χρηματιστηριακή αξία της ΔEΗ έχει περιοριστεί σε περίπου 660 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή στο μισό της αξίας της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα 5 την οποία κατασκευάζει και όταν πριν από 15 χρόνια εισήχθη στο ΧΑ με αξία περίπου 2,8 δισ. ευρώ.

Η επιχείρηση έχει απαιτήσεις άνω των 2,5 δισ. ευρώ από απλήρωτους λογαριασμούς, μικρό μέρος των οποίων είναι σε ρύθμιση, ενώ η ίδια οφείλει σε προμηθευτές της περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τις επόμενες κινήσεις του νέου υπουργού στο «σίριαλ» Σκουριές. Ιδίως όταν η εχθρική στάση που τήρησαν οι προκάτοχοί του στη συγκεκριμένη επένδυση έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημία στο ήδη βεβαρυμένο επενδυτικό κλίμα της χώρας.

Από τα άλλα θέματα-εκκρεμότητες που υπάρχουν στον τομέα της ενέργειας, η υλοποίηση των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ στην ηλεκτρική ενέργεια, για τις οποίες εγείρει αντιρρήσεις η ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο, οι αντίστοιχες δημοπρασίες από τη ΔΕΠΑ (gas release), σε συνδυασμό με την άσκηση εμπορικής πολιτικής από τη θυγατρική της Gazprom στην Ελλάδα, την Prometheus Gas, η οποία πουλά απευθείας σε πελάτες της στα σύνορα σε τιμές χαμηλότερες από ό,τι στη ΔΕΠΑ, θα είναι από τα θέματα προτεραιότητας.

Όσο για τα άλλα θέματα, το πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ προχωράει μέσα στα χρονοδιαγράμματα, αφού ήδη έχει επιλεγεί η κινεζική State Grid για το 24% του Διαχειριστή.

Με ενδιαφέρον αναμένεται εάν ο νέος υπουργός αναλάβει πρωτοβουλίες για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ, για την οποία ο προκάτοχός του είχε αντιρρήσεις, με αποτέλεσμα το θέμα να το χειρίζεται ο υπουργοποιηθείς πλέον πρωθυπουργικός σύμβουλος Δημήτρης Λιάκος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v