Το παρελθόν των νέων υπουργών έχει βάλει στο μικροσκόπιο η ΝΔ, που θέλει από την πρώτη στιγμή να αποδομήσει την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να συνδέσει τον ανασχηματισμό της Παρασκευής με την αντεπίθεση της κυβέρνησής του. «Δεν πρόκειται για θέμα προσώπων αλλά πολιτικής», τονίζουν σε κάθε ευκαιρία στην αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο δεν σταματούν να «ξεσκονίζουν» πεπραγμένα και δηλώσεις των νέων μελών του υπουργικού συμβουλίου, που θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενα εκμετάλλευσης.
Ήδη, στο στόχαστρο μπήκε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, τον οποίο η Πειραιώς κατηγόρησε για «θέσεις υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και του παράλληλου νομίσματος». Μάλιστα ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης, διαχωρίζοντας την επιστημονική του κατάρτιση, τον χαρακτήρισε ως «Βαρουφάκη νούμερο 2», προκαλώντας την έντονη αντιπαράθεση με τον πρώην υπουργό δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Την ίδια ώρα, το γαλάζιο επιτελείο συγκεντρώνει παλαιότερες δηλώσεις και ομιλίες της νέας υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, όσον αφορά στη σκληρή αντιμνημονιακή της στάση, και τις οποίες, όποτε θεωρηθεί κατάλληλο σε επικοινωνιακό επίπεδο, θα τις αναδείξουν δίνοντάς τους δημοσιότητα.
Έμφαση η ΝΔ σκοπεύει να δώσει και στα εθνικά μας θέματα και συγκεκριμένα τις τοποθετήσεις σημερινών υπουργών για τα ευαίσθητα ζητήματα της Μακεδονίας, της Κύπρου και των Ελλήνων της Αλβανίας. Στο πλαίσιο αυτό, κυκλοφορεί ήδη στα δημοσιογραφικά γραφεία -και λογικά και εντός των κεντρικών γραφείων της αξιωματικής αντιπολίτευσης- ένα κείμενο διακήρυξη για την ονομασία των Σκοπίων το οποίο συνυπέγραψαν αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το 2008, ανάμεσά τους η κ. Αχτσιόγλου, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Όπως αναφέρουν, «δεν υπάρχει κανένα "εθνικό συμφέρον" που να διακυβεύεται, αν δοθεί η δυνατότητα στη γειτονική χώρα να διατηρήσει τη συνταγματική της ονομασία». Φράση που πιθανολογείται ότι θα αναδειχθεί άμεσα από τη ΝΔ.
Δεύτερη αξιολόγηση
Πεποίθηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και των συνεργατών του είναι ότι η κυβέρνηση, ανεξαρτήτως προσώπων, δεν θα αντέξει για πολύ χρόνο ακόμα, κυρίως λόγω της κατάστασης της οικονομίας. Τα πιο δύσκολα, εκτιμούν, είναι μπροστά, με πρώτο όλων τη δεύτερη αξιολόγηση που θα πρέπει να κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου «και ενώ η κοινωνία βρίσκεται στα όριά της».
Όπως υποστηρίζει τακτικός συνομιλητής του προέδρου της ΝΔ, «δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση. Δεν μπορούν να οδηγήσουν στην ανάγκη των επενδύσεων και στην εξεύρεση νέων θέσεων εργασίας». Γι' αυτό το λόγο, σημειώνει, η ΝΔ ζητάει εκλογές εδώ και τώρα. «Προκειμένου να μπορέσει η χώρα να αναπνεύσει, με την εφαρμογή μιας εντελώς άλλης πολιτικής».
Όσον αφορά στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και στη νέα προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ την προσεχή Πέμπτη (θα γίνει τότε αντί για σήμερα που ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων), η ΝΔ επιμένει στην κατάργηση του νόμου Παππά κι όχι στην αναστολή του. Η κυβέρνηση, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, «οφείλει πλέον να κάνει τα βήματα που απαιτούνται για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης. Το "κλειδί" που θα ανοίξει την πόρτα για τη συγκρότηση του ΕΣΡ είναι η κατάργηση του αντιδημοκρατικού και αντισυνταγματικού νόμου και η επαναφορά των συνταγματικά κατοχυρωμένων αρμοδιοτήτων του στο Συμβούλιο», σύμφωνα με την ίδια πηγή, που καταλήγει:
«Η κυβέρνηση υπέστη μια δεινή πολιτική ήττα με την απόφαση του ΣτΕ. Η αποτυχημένη προσπάθειά της να στήσει το δικό της καθεστώς διαπλοκής και ελέγχου των ΜΜΕ την αφήνει πολιτικά τραυματισμένη».