Ένας νέος ελεγκτικός βραχίονας, υπό τη σκέπη των Οικονομικών Εισαγγελέων, με αντικείμενο υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος, από φοροδιαφυγή έως διαφθορά με ποινική διάσταση, βρίσκεται ήδη στα σκαριά.
Κατά τον τελευταίο κύκλο επαφών του κουαρτέτου των Ντ. Κοστέλο, Φρ. Ντρούντι, Ν. Τζιαμαρόλι και Ντ. Βελκουλέσκου, πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα συζητήθηκε εκτενώς. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν επίμονα αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων και επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης των φορολογικών ελέγχων, αλλά οι υποστελεχωμένες – ακόμα- ελεγκτικές υπηρεσίες είναι πρακτικά αδύνατο να διεκπεραιώσουν έναν τεράστιο όγκο εκκρεμών υποθέσεων, πολλές εκ των οποίων κινδυνεύουν με άμεση παραγραφή. Οι δανειστές δε, επιμένουν ότι η ροπή προς αλλεπάλληλες παρατάσεις των προθεσμιών παραγραφής η οποία διαχρονικά χαρακτηρίζει τις ελληνικές κυβερνήσεις, πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει.
Στις συναντήσεις, διαπιστώθηκε όπως αναφέρουν αξιόπιστες πληροφορίες ότι 2.600 εισαγγελικές παραγγελίες φορολογικών ελέγχων οι οποίες αφορούν σε περισσότερα από 8.000 ΑΦΜ , βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο για τη λίστα Μπόργιανς των 10.800 Ελλήνων με καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες, έχουν εκδοθεί περίπου 1.000 εισαγγελικές παραγγελίες αλλά ο έλεγχος των πρώτων 55 υποθέσεων ξεκίνησε μόλις τον περασμένο Απρίλιο και έως σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί κανένας.
Προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να ξεμπλοκάρει το σύστημα (στη ΓΓΔΕ φορτώθηκαν πρόσφατα 30.000 υποθέσεις του παλαιού ΣΔΟΕ), οι δανειστές πιέζουν για τη δημιουργία μιας ακόμα Ανεξάρτητης Αρχής.
Το σχέδιο πάνω στο οποίο δρομολογούνται οι εξελίξεις, βασίζεται σε αντίστοιχα ελεγκτικά μοντέλα της Γαλλίας και της Μ. Βρετανίας και προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου ελεγκτικού σώματος, υπό τη σκέπη των Οικονομικών Εισαγγελέων, με προανακριτικές αρμοδιότητες.
Το Σώμα αυτό οποίο θα χειρίζεται κάθε υπόθεση φοροδιαφυγής και διαφθοράς με ποινική διάσταση και όπως διαβεβαιώνεται αρμοδίως, δεν θα υποκαταστήσει το ρόλο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Στόχος είναι, σημειώνεται από τις ίδιες πηγές , η στενή συνεργασία των δύο Αρχών.
Η Φορολογική Διοίκηση θα συνεχίσει να κάνει τους δικούς της ελέγχους, με στόχευση κυρίως στις παραβάσεις οι οποίες επισύρουν διοικητικές ποινές ενώ το ποινικό κομμάτι της διαδικασίας θα αποτελεί πεδίο ελέγχου της νέας Αρχής.
Όσον αφορά στη στελέχωσή του, προβλέπεται να απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος ελεγκτών του παλαιού ΣΔΟΕ με μεγάλη εμπειρία στις «βαριές» υποθέσεις φοροδιαφυγής και διαφθοράς ορισμένοι εκ των οποίων εντάχθηκαν στο δυναμικό της ΓΓΔΕ , ελεγκτές από το Ενιαίο Σώμα Δημόσιας Διοίκησης , ειδικούς επιστήμονες αλλά και αστυνομικούς.
Η δημιουργία του νέου Σώματος σχεδιάζεται να ενταχθεί στα βασικά παραδοτέα της δεύτερης αξιολόγησης, εντός του επόμενου τριμήνου.