Στην επιστροφή στην καθημερινότητα του πολίτη και σε αλλαγή ατζέντας θέλει να προχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θεωρώντας πως η υπόθεση του ΕΣΡ και του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου δεν έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο στη ΝΔ. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο με τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής όσο και με την ονοματολογία, στην αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισαν να «αλλάξουν γήπεδο» και με πρωτοβουλία τους, ο δημόσιος διάλογος να μεταφερθεί -όπως λένε- στα πολύ πιο ουσιώδη προβλήματα της κοινωνίας. Ενδεικτικά των προθέσεων του γαλάζιου στρατοπέδου είναι το μπαράζ συναντήσεων που ξεκινά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με εκπροσώπους επαγγελματικών ομάδων, καθώς και ο νέος κύκλος περιοδειών του ίδιου αλλά και του συνόλου των κομματικών στελεχών.
Έτσι, μετά τη χθεσινή παρουσίαση των θέσεων του κόμματος για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, για σήμερα είναι προγραμματισμένο ο πρόεδρος της ΝΔ να συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) και αύριο με τους γιατρούς (ΕΥΝΑΠ), ενώ την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Κρήτη. Ταυτόχρονα, για τις επόμενες μέρες η Αττική θα είναι ο προορισμός πολλών βουλευτών, μελών της Πολιτικής Επιτροπής, στελεχών κεντρικών οργάνων και τοπικών οργανώσεων, που θα επιχειρήσουν να διαδώσουν τη Συμφωνία Αλήθειας, το νέο πολιτικό αφήγημα της ΝΔ.
«Ήρθε η ώρα να βάλουμε φρένο στα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης και από σήμερα να ασχοληθούμε με τα πραγματικά προβλήματα του τόπου», έλεγε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα και τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας που επισκέπτεται τη χώρα μας.
Θεσμική τάξη
Όσον αφορά στο υπό διαμόρφωση ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, στη ΝΔ επιμένουν ότι προηγείται η θεσμική τάξη και έπονται τα πρόσωπα για το ΕΣΡ, μολονότι χθες, θέλοντας να αναλάβουν και πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων, έριξαν στο τραπέζι το όνομα του τέως προέδρου του Αρείου Πάγου Αθανάσιου Κουτρομάνου. Το επιχείρημα που χρησιμοποιεί η ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι «μετά και την (προ)χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων, επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση δεν ξέρει πού πηγαίνει. Το βλέπουμε, για παράδειγμα, στις προτάσεις που καταθέτει, όπως των Πολύδωρα και Μορώνη. Εμείς, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, οφείλαμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να καταθέσουμε μια σοβαρή, υπερκομματική πρόταση, την οποία δύσκολα κάποιος θα μπορούσε να καταψηφίσει».
Πάντως, στη ΝΔ σε κάθε τόνο επαναλαμβάνουν πως παραμένει προαπαιτούμενο για τη συμφωνία στα πρόσωπα του ΕΣΡ η πλήρης κατάργηση του νόμου Παππά. Με αυτόν τον τρόπο πετούν και πάλι το γάντι στην κυβέρνηση, η οποία -τονίζουν- «αφού υπέστη μεγάλη πολιτική ήττα, θα πρέπει πλέον να αναλάβει τις ευθύνες της και να συμφωνήσει στην πρόταση άρσης του αδιεξόδου».
«Εφόσον την Πέμπτη ψηφιστεί αυτό που υπεσχέθη ο κ. Βούτσης στη Βουλή, δηλαδή η επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ και η κατάργηση του αριθμού τέσσερα για τις άδειες, αμέσως μετά η ΝΔ θα συμβάλει εποικοδομητικά και θα φτιάξουμε ΕΣΡ», δήλωσε χθες o αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης (Real Fm), επαναλαμβάνοντας τα αιτήματα του κόμματός του: «Τι λέει η ΝΔ στον κ. Παππά; Πρώτον, θα επιστρέψεις τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ (είπε χθες ότι θα το κάνει), δεύτερον, θα αφαιρέσεις τον αριθμό των τεσσάρων αδειών (δεσμεύτηκε ο κ. Βούτσης ότι θα το κάνουν την Πέμπτη). Όταν ψηφιστεί ο νόμος που καταργεί τον νόμο Παππά, μετά θα μπούμε εποικοδομητικά για να κάνουμε ΕΣΡ».
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι υπάρχουν στελέχη που εμφανίζονται πιο μετριοπαθή σε σχέση με την επίσημη κομματική γραμμή, όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. «Μετά και τη δημιουργική πίεση που ασκήσαμε και η κυβέρνηση υποχώρησε σε όλα, είναι η ώρα να επανεξετάσουμε τη στάση μας στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ», φέρεται χαρακτηριστικά να τόνισε σε συνεργάτες του, με την Πειραιώς πάντως να μη δείχνει να ανησυχεί για τη στάση του πρώην προέδρου.