Η ΔΕΗ έλαβε τελικά δυο δεσμευτικές προσφορές για το μερίδιο 24% στον ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες.
Ιταλοί (ΤΕRNA) και Κινέζοι (State Grid) θα διεκδικήσουν τελικά το 24% του ΑΔΜΗΕ, καθώς η γαλλική RTE δεν επιβεβαίωσε με δεσμευτική προσφορά το ενδιαφέρον της, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί με δηλώσεις του CEO στο Reuters.
Την κατάθεση των προσφορών φυσιολογικά θα ακολουθήσει η συνηθισμένη διαδικασία διαπραγμάτευσης για τη βελτίωση των προσφορών, στην οποία θα συμμετάσχει η ΔΕΗ ως πωλητής και ο σύμβουλός της, η HSBC.
Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, εκτιμάται ότι η ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, ή το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, και η όλη διαδικασία για την υπογραφή των συμφωνιών πώλησης μετοχών, μέσα στον Νοέμβριο.
Με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή του σχεδίου Σκουρλέτη, δηλαδή έλεγχο του 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ από εταιρεία στην οποία την απόλυτη πλειοψηφία θα έχει αμέσως ή εμμέσως το Ελληνικό Δημόσιο, πώληση του 24% σε στρατηγικό επενδυτή και του 25% στο χρηματιστήριο. Εκτιμήσεις ανεβάζουν την αξία του ΑΔΜΗΕ σε περίπου 1 δισ. ευρώ, οπότε η ΔΕH από το 24% θα πρέπει να εισπράξει άνω των 250 εκατομμυρίων.
Σημειώνεται ότι οι εταιρείες που κατέθεσαν προσφορές είναι διαχειριστές εθνικών δικτύων (Ιταλίας και Κίνας), με έλεγχο μειοψηφικών πακέτων μετοχών και σε αντίστοιχες εταιρείες άλλων κρατών. Συγκεκριμένα, η ιταλική ελέγχει ποσοστό 20% του δικτύου του Μαυροβουνίου, ενώ χρηματοδοτεί και κατασκευάζει υποβρύχιο καλώδιο που συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρισμού των δύο χωρών.
Η κινεζική από την πλευρά της, είναι μέτοχος στην εταιρεία που ελέγχει το 30% της ιταλικής TERNA, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας έχει διορισμένο μέλος. Επίσης, ελέγχει και μειοψηφικό ποσοστό στην πορτογαλική εταιρεία διαχείρισης δικτύου.
Τι λέει η RTE
Αξιωματούχος της γαλλικής εταιρείας δήλωσε στο Reuters πως η RTE είχε επιβεβαίωσει το ενδιαφέρον της για τον ΑΔΗΜΕ με επιστολή, αλλά πρόσθεσε πως υπήρχαν μια σειρά από αβεβαιότητες.
Όπως ανέφερε, η μεγαλύτερη αβεβαιότητα αφορούσε το νομικό καθεστώς του ΑΔΜΗΕ και την πιθανότητα να μην παραμείνει ανεξάρτητος διαχειριστής, ένα καθεστώς παρόμοιο με αυτό της RTE.
«Αυτό εξηγεί την απόφαση μας να εγκαταλείψουμε την προσφορά» σημείωσε.