Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο «ηθικό πλεονέκτημα» χτυπάει ο Κυριάκος

Πού θα κινηθεί η σημερινή ομιλία του στη Βουλή για τη διαφθορά. Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, η Δικαιοσύνη και οι εκλογές. Οι δεσμεύσεις του προέδρου της ΝΔ και η απάντηση στην κυβερνητική πολιτική.

Στο «ηθικό πλεονέκτημα» χτυπάει ο Κυριάκος

Με αιχμές του δόρατος τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και τις εξελίξεις στη Δικαιοσύνη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται για μία ακόμα ολομέτωπη σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα στη σημερινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά. Στη ΝΔ προαναγγέλλουν ένα νέο «σκληρό ροκ», με έπαθλο το... ηθικό πλεονέκτημα, το οποίο -όπως θα επιχειρήσει να πείσει ο κ. Μητσοτάκης- σε καμία περίπτωση δεν δικαιούνται πλέον ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα θελήσει να αναδείξει, με την ομιλία του, ότι ο κ. Τσίπρας «αντί να πατάξει τη διαπλοκή, ρίχνει νερό στον μύλο αυτής, με αποτέλεσμα να στήσει μια νέα διαπλοκή, χωρίς να κρατάει ούτε τα προσχήματα».

Ο πρωθυπουργός, υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, θα προσέλθει στη Βουλή ως «απολογούμενος και συρόμενος από την πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που προκάλεσε ουσιαστικά τη συζήτηση». Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επαναλάβει το αίτημά του για πρόωρες εκλογές, καθώς «όσο οι κυβερνητικοί εταίροι παραμένουν στην εξουσία, τόσο πιο σοβαρά βλάπτουν τη χώρα».

Αναφερόμενος στις τηλεοπτικές άδειες, θα επισημάνει ότι «διαπλοκή σημαίνει εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε διοικητικές πράξεις ή αποφάσεις οι οποίες δημιουργούν όφελος σε μεσάζοντες που το ανταποδίδουν στους πολιτικούς μέσω εύνοιας στα ΜΜΕ». Θα καταγγείλει «τριγωνικές σχέσεις» της κυβέρνησης με υποψήφιους καναλάρχες και την Τράπεζα Αττικής, ενώ θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά. Θα τον κατηγορήσει πως «θέλει να ελέγξει το τηλεπικοινωνιακό τοπίο, να περιορίσει την ενημέρωση και να φιμώσει την αντιπολίτευση» και ότι την περασμένη Παρασκευή «πήγε απολογούμενος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, χωρίς να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί επίσης στις παρενέργειες που έχει η διαπλοκή στον δικαστικό έλεγχο, εγκαλώντας τον πρωθυπουργό για «υπονομευτή της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης». Θα μιλήσει για «περίεργες μεθοδεύσεις και απαράδεκτες κυβερνητικές παρεμβάσεις» στον ανεξάρτητο θεσμό και θα εστιάσει στην παραίτηση των δύο μελών του ΣτΕ για την αναβολή της απόφασης στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Επίσης, αναμένεται να επαναλάβει ότι η παράταξή του θα αποτελέσει το «θεσμικό ανάχωμα στον κατήφορο στον οποίον οδηγείται η χώρα», διαμηνύοντας ότι δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε εκτροπή από τις επιταγές του Συντάγματος. «Η ΝΔ θα εξακολουθεί να υπερασπίζεται το κράτος δικαίου σε αυτή τη χώρα, όπως οικοδομήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες», θα τονίσει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συμφωνία Αλήθειας

Στην Πειραιώς αντέδρασαν έντονα στη χθεσινή συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη στο ΑΠΕ, όπου, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «στον βαθμό που πρέπει να υπάρχουν κάποια πλεονάσματα, το βάρος θα συνεχίσει να υφίσταται, είτε με τη μορφή φόρων, είτε μέσω της μείωσης των δημόσιων δαπανών».

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, «όσο υπάρχει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι φόροι θα αυξάνονται», αντιπροτείνοντας ως τη «μόνη λύση στον φαύλο κύκλο των οικονομικών και κοινωνικών αδιεξόδων, τη Συμφωνία Αλήθειας για την έξοδο από την κρίση, που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένα πρόγραμμα κοστολογημένο με ρεαλιστική μείωση των φόρων και αντίστοιχο περιορισμό των δαπανών. Ένα πρόγραμμα που διασφαλίζει την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας χθες σε ανοιχτή συγκέντρωση αγροτών, κτηνοτρόφων και μεταποιητών στον Αλμυρό Βόλου, επανέλαβε τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 30% εντός δύο ετών και την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v